Tavukçuların Rusya isyanı

Güncelleme Tarihi:

Tavukçuların Rusya isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 10:50

Pak Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, “Rusya Türkiye'ye 500 bin ton alırım dediği piliç için daha 1 kilo kota açmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Pak Piliç adına Mudurnu Piliç'in isim hakkını alan Zuhal Daştan, Rusya ile yapılan görüşmeler sonucu ihraç edilmesi gereken 500 bin ton piliçten daha 1 kilo pilicin bile Rusya'ya gönderilemediğini dile getirdi.

Daştan, “Rusya ihracatında şu ana kadar en ufak bir gelişme yok. Türkiye'ye Rus heyetler gelmiştir, Rus yetkililer gelmiştir, tesisler gezilmiştir, devletlerarası bir takım görüşmeler yapılmıştır. Fakat şu ana kadar Rusya Türkiye'ye 500 bin ton alırım dediği piliç için daha 1 kilo kota açmamıştır” diye konuştu.

Rusya'nın kota vermemesi halinde piliçleri bedavaya satmayı teklif ettiklerinde bile satamayacaklarını belirten Daştan, “Rus resmi makamları Türkiye'ye kota vermezse biz bu malı bedavada desek Rusya'ya satma şansımız yok. Çünkü bu şekilde satmaya kalktığımız takdirde çok ciddi gümrük vergileri ile karşılaşırız. Ümidimiz önümüzdeki aylarda Rus yetkililerle bizim yetkililerimizin yapacağı görüşmeler sonucunda Rusların Türkiye'ye kota açması” şeklinde konuştu

“PİLİÇ FİYATLARI EYLÜL AYINA KADAR DEĞİŞMEYECEK”

Daştan, piliç fiyatlarının Eylül ayına kadar herhangi bir değişim göstermeyeceğini ifade ederek, iç piyasada pilice talebin yüksek olduğunu kaydetti. Daştan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Tavukçuluk sektörünün genel değerlendirmesini yaptığımızda, iç piyasada talebin yüksek olduğunu, Irak'ın talebinin eskisi gibi ayda takriben 5 bin ton devam ettiğini söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde her geçen gün kırmızı et üretiminin azalması ve fiyatının artması yine aynı şekilde balık miktarını azaltması sonucu balık fiyatlarındaki artış, vatandaşın piliç eti tüketmeye yönlendirmiştir. Piliç eti fiyatlarında istikrar vardır. Bugün için piliç eti perakende fiyatı şehirden şehre marketten markete değişmektedir. Bütün piliç 4 lira ile 6 lira arasında değişmektedir. 4 lira olan satışlar kampanyalar neticesinde zararına satışlardır. Bu sadece müşteriyi o markete çekmeye zararına yapılan satışlardır. Bunu dikkate almazsak bugün pilicin ortalama fiyatı ortalama 5-6 lira arasındadır.

Piliç kanat, but gibi parçalandığı ve tabağa girdiği için fiyatları artar. Ülkemizin üretimi çok iyi durumdadır ve vatandaşın ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Peki piliç fiyatları bu yıl artar mı? Eğer ham madde fiyatlarında bir artış olmazsa piliç fiyatları bu seviyesini Eylül ayı sonuna kadar korur. Ekim ayından itibaren bir düşüş olasıdır.”

“2 AY İÇERİSİNDE GÜNDE 60 BİN KESİM YAPACAĞIZ”

Şu anda Mudurnu Piliç tesislerinde deneme kesimi yaptıklarını belirten Daştan, “Şu anda deneme kesimi yapıyoruz ve günlük 10 bina adet piliç kesiyoruz. Yakında bu sayı 30-40-50-60 bin adet olacak 2 ay içerisinde bu sayıya ulaşacağız. Şu an İstanbul'daki tesislerden Irak'a ihracat yapılıyor. Ancak buradaki personelin eğitilmesi, üretimdeki standardizasyon, barkotlar, bazı eksikliklerimiz var tamamlayınca buradan da bir hafta sonra ihracat başlayacak” diye konuştu.
Personelin canla başla işlerine sarıldığını bunun da kendilerini mutlu ettiğini de dile getiren Daştan, “Mudurnu'da çok güzel mal üretiyorlar, nakış işler gibi piliç paketliyorlar, işlerini özenle yapıyorlar. Tabaklı ürünlerimize baktığımızda, biz bile hani derler ya hatır için çiğ tavuk yenir denilir ya Mudurnu'nun bu piliçleri de hatır için değil bu kalitesinden ötürü için çiğ yenilir diyebilirim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!