TAV’a şampanya patlattıran 4.5 milyar dolarlık talep

Güncelleme Tarihi:

TAV’a şampanya patlattıran 4.5 milyar dolarlık talep
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2007 00:00

BU yılın ilk halka arzı olan TAV Havalimanları Holding’e 4.5 milyar dolarlık talep geldi. Londra’da TAV yöneticileri ile danışmanlarının şampanya patlatarak kutladığı sonuçlara göre, yabancılar yaklaşık 3.5 milyar dolar, yerli yatırımcılar ise 1 milyar dolar talepte bulundu. Hisselerin fiyatı 10.30 YTL olan ’tavan’a yakın bir düzeyde oluştu.

TÜRKİYE’de Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin damga vuracağı 2007 yılının ilk halka arzı olma özelliği taşıyan TAV Havalimanları Holding’e gelen 4.5 milyar dolarlık talep, yöneticilere Londra’da şampanya patlattırdı. 15-16 Şubat tarihlerinde talep toplanan halka arza, yurtdışından 18 kat, yurtiçinden ise 9 kat talep geldiği öğrenildi. Halka arzda hisse fiyatı ’tavan’ olarak belirlenen 10.30 YTL’ye yakın bir düzeyde oluştu. Hisselerin 23 Şubat’tan itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmesi bekleniyor.

YÖNETİCİLER LONDRA’DAYDI: TAV Havalimanları Holding’in halka arz sonuçları 16 Şubat cuma günü geç saatlerde belirlendi. Talep toplamanın sürdüğü iki gün boyunca TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın da aralarında bulunduğu şirket yöneticileri Londra’da roadshow’a (yurtdışı tanıtım) devam etti. Cuma gecesi ise geç saatlerde halka arz sonuçlarının belirlenmesinin ardından gelen yüksek talep karşısında arzın yurtdışı ayağını yürüten yetkililer ile TAV yöneticileri, bunu şampanya patlatarak kutladı.

TALEPTE BIYIKLILAR YOKTU: Hisselerin yüzde 69’u ’yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara’, yüzde 30’u ’yurtiçi küçük bireysel yatırımcılara’, yüzde 0.5’i ’yurtiçi kurumsal yatırımcılara’, yüzde 0.5’i de ’yurtiçi alım gücü yüksek bireysel yatırımcılara’ tahsis edilmişti. Ağırlıklı olarak yurtdışına ayrılan hisse senetlerine yabancı ilgisi 18 katla 3.5 milyar dolar civarında gerçekleşti. Her halka arzın yurtdışı satışında gündeme gelen ’bıyıklı yabancı’nın ise bu halka arzda görülmediği savunuldu. Yurtdışında oluşan yaklaşık 3.5 milyar dolarlık talebin büyük kısmının yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılardan geldiği belirtildi. Yerli yatırımcıların 9 kat talep gösterdiği halka arzda, bu talep de yaklaşık 1 milyar doları buldu.

FİYAT TAVANA YAKIN: Halka arz fiyat aralığı hisse başına 8.55-10.30 YTL olarak belirlendi ve talepler tavan fiyat olan 10.30 YTL’den toplandı. Gelen talep sonucunda ise hissenin fiyatı ’tavan’ olarak belirlenen 10.30 YTL’ye yakın bir düzeyde tutuldu. Arzdan yaklaşık 300 milyon dolarlık gelir elde edilirken, buna göre de TAV’ın piyasa değeri yaklaşık 1.750 milyar dolar civarında gerçekleşti. Halka arzın yüzde 25’i sermaye arttırımı, yüzde 75’i ise ortak satış şeklinde yapıldı.

GELİR ÖZELLEŞTİRME VE EĞİTİME: Halka arzdan elde edilen gelirin yüzde 25’inih TAV’ın büyümesi için, yüzde 75’i ise ortaklardan Tepe, Doğu ve Güneydoğu’daki eğitim yatırımlarına, Akfen de, Mersin Limanı ve Araç Muayene İstasyonları’na harcanacağı açıklanmıştı.

Dört fona toplam 465 milyon dolarlık satış

TAV Havalimanları Holding, daha önce de dünyanın önde gelen yatırım bankalarından ABD’li Goldman Sachs International, fon yöneticilerinden Avustralyalı Babcock&Brown, İslam Kalkınma Bankası (IDB) Altyapı Fonu (EMP) ve Global Investment House ile yaptığımız stratejik ortaklıklarla toplam 465 milyon dolarlık satış yapmıştı. Bu satıştan gelen paranın 255 milyon dolarıyla TAV’ın sermayesi güçlendirilmişti.

Yabancı sektörü ilginç buluyor, seçimleri risk olarak görmüyor

YABANCI yatırımcıların halka arzdaki yüksek ilgisinin en büyük nedeni dünya borsalarında hava limanları işletmeciliğine dönük şirket sayısının sınırlı olması gösterilirken, sektörün yabancı yatırımcılara ilginç geldiği dile getirildi. Yabancıların Türkiye’ye orta vadeli baktığı ve en az 5 yıl gibi bir süre için ciddi miktarda para ayırdıkları ifade ediliyor. TAV Havalimanları Holding’in halka arzında yabancı yatırımcının talebine yönelik edinilen izlenim ise Türkiye’de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri bir risk olarak görülmediği yönünde.

2007 kárından temettü verecek

İHRAÇ edilen paylar, sermaye artırımının tescil edildiği hesap dönemi itibariyle temettüye hak kazanacak ve kár elde edilmesi halinde ilk kez 2007 kárından temettü verilecek. Halka arz ile şirkete ortak olanlar yeni pay alma haklarının kısıtlanmadığı tüm sermaye artırımlarına katılma hakkını elde edecek. Ortak satış yoluyla halka arz edilecek payların 2006 yılı kár payları hakları, satış yapan ortakların kendilerinde bırakıldı. Bu halka arzda ortak satışı yoluyla satılacak paylar, kár elde edilmesi halinde ilk kez 2007 yılının kárından temettü alabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!