Tasdik ettirme zorunluluğu 4'üncü tebliğle geldi

Güncelleme Tarihi:

Tasdik ettirme zorunluluğu 4üncü tebliğle geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Necdet Örnek /İstanbul 1997 yılı aktif toplamı 200 milyarı, net satışları 400 milyarı aşan mükelleflerin beyannamelerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettirme mecburiyetinin yasal dayanağı nedir? 1995 yılında çıkan 18 sayılı tebliğde tasdikin ihtiyari olduğu yazılı.

Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi, 29.06.1997 tarih ve 4 sıra nolu Maliye Bakanlığı Tebliği'nin ‘‘II. KAPSAM’’ başlığı altındaki bölümde ‘‘yukarıda belirtilen hadleri aşan mükellefler beyannamelerini’’, ‘‘..yeminli müşavirlere tastik ettireceklerdir. Bu hadlerin birisinin aşılması, beyannamelerin yeminli mali müşavirlerce tasdik edilmesi için yeterli olacaklardır.’’ denilmektedir. Bu bir yorum değil, 4 sayılı tebliğin ‘‘lafzı’’dır. Ve bu tebliğ, 18 sayılı tebliğden iki yıl sonra çıkmıştır. Böyle bir hükmü yok saymamız mümkün değildir. Çünkü aynı tebliğin III. bölümünde ‘‘bu tebliğ hükümlerine uyulmaması durumunda, cezai işlem ve resen takdir için takdir komisyonlarına sevk ve bu mükelleflerin öncelikle incelenmesine özen gösterilecektir’’ gibi ağır bir müeyyide getirilmiştir. Tasdikin hukuki dayanağı, bu 4 nolu tebliğdir.

Ortak hesapla sınır yükseliyor

OKTAY YİĞİT/İSTANBUL

1997 Yılında elde edilen mevduat faizleri hangi sınırı aşarsa beyan mecburiyeti doğuyor? Mevduat hesabı iki kişi (Örneğin karı-koca) adına ortak açılmış ise, bu sınır bir kat artar mı? Elde edilen faiz geliri için bankalardan yazılı bir belge alınması zorunlu mudur? Beyan mecburiyet sınırını gösterir faiz tutarı, mevduat sahibine ödenen net faiz midir, yoksa stopajdan önceki brüt faiz midir?

1997 yılında bankalardaki mevduat hesaplarından 4 milyar 629 milyon lirayı aşan faiz geliri elde edenler, bu gelirlerini beyan zorunda.

Bu sınır, her hesap için değil, her gerçek kişi için ayrı ayrı göz önüne alınacak. Dolayısıyla sınır, karı-koca gibi iki kişi adına ortak açılmış hesaplar için bir kat artırılarak uygulanacak. Çünkü ana para, iki gerçek kişiye ait olduğu için, onun faizi de iki gerçek kişiye aittir.

Bankalardan yazılı bir belge alınması sizin için faydalı olur. Orada hem brüt faiz geliriniz, hem de gelirinizden yapılan vergi kesintisi açıkça görülür. Vergi daireleri genelde kesinti listeleri istiyorlar.

Beyan mecburiyet sınırını gösteren 4 milyar 629 milyon lira net faiz değildir. Yüzde 13.2 oranında vergi ve fon payı kesilmeden önceki brüt faiz geliridir. Faiz gelirini elde eden kişi, ticari, zirai ve mesleki kazançları nedeniyle gerçek usulde vergi mükellefi ise, herhangi bir sınıra bakılmaksızın faiz gelirlerini de beyannamesine ekleyecektir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!