Tarımda yapay zekâ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Tarımda yapay zekâ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı, hububatın verim kalitesini düşüren sünenin yapay zeka ile takip edileceğini, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) geliştirdiği uzaktan kamera sistemi ve sensörlerle yapılacak izleme sayesinde, sadece ihtiyaç duyulan alanda ilaçlama yapılacağını açıkladı. Böylece maliyetler azalırken, toprağın veriminin de düşmeyeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Hububatta, ürünün verimini ve kalitesini düşüren süne ile mücadele için geliştirilen, “Tahmini Uyarı Modeli Geliştirilmesi Projesi”nde sona gelindi. Projeyle, ergin süneleri uzaktan kameralar ile tespit edebilecek yapay zekaya dayalı bir sistem oluşturuldu. TAGEM’in geliştirdiği yapay zeka tabanlı sensör, Aksaray ve Kırşehir’de iki yıl test edildi. Çalışma ayrıca Konya’da da uygulandı. Süne mücadelesinin daha az sayıda personel ve daha düşük maddi kaynakla yürütülmesi amaçlanırken; sünelerin sensör ve kameraya takılmasıyla çiftçiye ilaçlama uyarısı yapılacak. Böylelikle sadece ihtiyaç duyulan alanda ilaçlama yapılacak ve maliyette yüksek oranda tasarruf sağlanacak.

VERİMLİLİK ARTACAK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sektördeki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, tarımda dijital hizmetleri yaygınlaştıracaklarını kaydetti. Kirişci, şunları söyledi: “Geliştirilen algoritma ve yazılımlar ile bitkisel üretim planlamaları, bitkilerin sınıflandırılması, verim tahmini, bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarının tespiti mümkün hale gelmiştir. Bu alana yapılan yatırımlar, ülkemizin tarım sektörünü daha ileri bir noktaya taşıyacaktır. Akıllı tarım sistemlerinin kurulması, ülkemizin de parçası olduğu küresel gıda üretiminde, işlemesinde ve dağıtımında çok önemli verimlilik artışlarının yakalanmasını vadetmektedir. Ülkesel ölçekte stratejik hedeflerimize ulaşmada geçmişte olduğu gibi gelecekte de Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim modeline katkı koyacak uygulamalara devam etme kararlılığındayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!