Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Temiz suya eşit erişim için çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Temiz suya eşit erişim için çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2024 07:00

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 86’ncı Dünya Su Konseyi Guvernörler Toplantısı’nda başta temiz suya erişim olmak üzere birçok alanda yapılan çalışmaları anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin sadece kendi sınırları içinde değil yurtdışında da temiz suya eşit erişim için projeler yürüttüğünü dile getiren Yumaklı, “Türkiye olarak; ülkemizde ve dünyada herkesin temiz suya erişiminin sağlanması için her zamankinden daha kararlı adımlarla yol alıyoruz” dedi.

HİBE DESTEĞİ VERİYORUZ

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin su verimliliği alanında önlemleri önceliklendirmesi gerektiğinin altını çizdi ve şu uyarıları yaptı: “Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için önemli yatırımlar yapıyoruz. 21 yılda, su verimliliğiyle ilgili 10 binden fazla projeye bugünün fiyatlarıyla 2.4 trilyon liralık kaynak aktardık. Çiftçilerimize sulama suyunu verimli kullanmaları için, bireysel basınçlı sulama sistemi alımlarında yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Eğer bu yatırımları yapmazsak, 2030 yılına kadar su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alma tehdidiyle karşı karşıya kalacağız.”

Haberin Devamı

SUYA GÖRE TARIM

2023’te Tarım Kanunu’nda yapılan değişikliklere de değinen Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı: “Bu değişikliklerle ‘suya göre tarım’ prensibini milli bir politika haline getirdik. Hazırlamakta olduğumuz Su Kanunu ve Taşkın Kanunu da bu konudaki kararlı ve sorumlu tutumumuzun birer göstergesidir. Türkiye beş ‘sınır aşan nehir’ havzasına sahip. Havzalardaki su kaynakları, ülkemizin su potansiyelinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.  Hem yukarı hem de aşağı kıyıdaş ülke konumundaki bir ülke olarak, komşularımız ile suyun hakça, makul ve etkin kullanılması esasıyla diyaloğumuzu ve işbirliğimizi sürdürmeye büyük önem veriyoruz. Sınır aşan su kaynaklarının tüm havza ülkeleri tarafından adil kullanımı büyük önem taşıyor.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!