Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıkladı: 64 ürünün 45’inde ‘kendine yeten ülke’yiz

Güncelleme Tarihi:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıkladı: 64 ürünün 45’inde ‘kendine yeten ülke’yiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 07:00

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımda kendine yeten bir ülke olmadığı eleştirilerine, “64 ürünün 45’inde yüzde yüze yakın yeterliyiz” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Bakanlığının bütçe görüşmelerinde sunum yapan Bakan Yumaklı, çiftçi borçlarından, susuzluğa kadar birçok konuda şu mesajları verdi:

SUYU MERKEZE ALIYORUZ

“Suyu merkeze alan üç yıllık tarımsal üretim planlaması hazırlayacağız. Öncelikle, Bakanlığımız bünyesindeki Tarımsal Üretim Planlama Kurulu’yla 81 ilde teknik komite ve il tarımsal üretim planlama birimlerini kurduk. Burada belirlenecek olan ürün desenleri, üretim planlaması, hakikaten bundan sonra ülkemizin tarım geleceği için son derece önemli. İki yıl arka arkaya işlenmeyen tarım arazilerinin tespiti yapılacak.

KENDİMİZE YETİYORUZ

Yeterlilik oranlarına göre 64 ürünün 45’inde yeterlilik oranımız yüzde 100 ve üzerinde. Meyvede yüzde 156 yeterliliğimiz var. Tahıllarda yüzde 80, sebzede yüzde 113.5 oranında yeterliyiz. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 245 bin 526 çiftçi var. Ekili alan büyüklüğü ise 2023’te 156 milyon hektar.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİNİN BORCU 535 MİLYAR LİRA

Çiftçilerin toplam borcu 535 milyar lira. Geri ödeme oranı ise yüzde 99.8. Lojistik maliyetlerin düşürülmesi önemli. Kent tarımı kapsamında organize tarım bölgelerini önemsiyoruz. Kasım 2023 itibarıyla 41 ilde 60 adet organize tarım bölgesi projesinin iş ve işlemleri devam etti. Bunlardan 39’una tüzel kişilik kazandırıldı. Yine, tüzel kişilik kazanan o organize tarım bölgelerinin 20’si hayvansal üretim, 18’i bitkisel üretim, biri ise su ürünleri yetiştiriciliğine odaklı çalışacak. Su tahsis planları hazırlandı. Suyun verimli kullanılması için bu yılın başında Ulusal Su Yılı verimliliği başlatıldı ancak deprem nedeniyle ara verildi. Yeniden Türkiye’nin gündemine getireceğiz.

BAL ÜRETİMİNDE DÜNYADA İKİNCİYİZ

2022 yılında 4.1 milyon adet olan arılı kovan sayısı 8.9 milyona yükseldi. Türkiye bal üretimi konusunda dünyada ikinci sırada. Dünyada 27 bal alt türünün 6’sına sahibiz. Türkiye arıcılık haritası internet portalı da hazır.”

BAKMADAN GEÇME!