Tarım Bakanı'ndan ‘Türk tipi’ inek

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanından ‘Türk tipi’ inek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türk ineğini yetiştireceklerini söyledi. Gökalp, ‘‘Başkalarının geliştirdiği inekleri, dünya kadar döviz ödeyip getirmek ırkçılık olmuyor da, biz geliştirince ırkçılık mı olacak’’ dedi.

MHP'li Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ünlü Hollanda ineği, İsrail'in bol süt veren ‘Holstein’ ineği gibi, ‘Türk ineği’ yetiştirmek için düğmeye bastı. Bakan Gökalp'in talimatı üzerine Türk ırkı inek yaratılmak üzere çalışmalara başlandı.

Gökalp Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendinden önceki bakanlar döneminde yurtdışından ‘damızlık’ adıyla düve ve inekler ithal ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

‘‘Daha önce ithal edilen damızlıkların çoğunluğu hastalıklı veya kısır çıkmış. İthal yerine kendi türümüzü geliştirme yönünde çalışmalara ağırlık verilecek. Bu konuda ilgililere talimat verdim.’’

Güneydoğu Anadolu'nun ‘Kırmızı Sığır’ı, İç Anadolu'nun ‘Kara Sığır’ına dikkat çeken Gökalp, ‘‘Kırmızı sığır dev gibi. ‘Besi hayvanı olarak bunu ıshal edin, ete doyalım. Halkımızı ete doyuralım' diye talimat verdim. Bu cinsleri Türkler'in cins-verimli sığırları olarak geliştireceğiz’’ dedi.

Gökalp, Amerikalılar’ın, Hindistan ineklerini alıp melezleyerek kendi iklimlerine uygun ünlü Teksas sığırını geliştirdiğini anlatarak, ‘‘Bizde ise Kars'ın ünlü ‘Boz Sığırı' sahipsizlikten kaybolup gitti’’ diye yakındı. Gökalp şöyle devam etti:

‘‘Dışarıdan başka milletlerin geliştirdiği inekleri, Türkiye'nin şartlarına uyar uymaz demeden, dünya kadar döviz ödeyerek getirmek ırkçılık olmuyor da, biz geliştirince ırkçılık mı olacak. Neden ırkçılık olsun? Hibrit Mısır oluyor da, Hibrit Türk neden olmasın. Niye biz kendi sığırımızı geliştirmeyelim?’’

Gökalp, Tarım Reformu kapsamında Hayvan Islahı Kanunu ile Hayvan Sağlığı ve Koruması Kanunu hazırladığını bildirerek, bu çerçevede, damızlık hayvan ithalini verdiği talimatla durdurduğunu belirtti. Gökalp, ‘‘Artık, kısır ve hastalıklı düve ve inekler ithat edilmeyecek. İthale mecbur kalırsak, her ülkenin yaptığı gibi çok sıkı kontrolden sonra alacağız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!