Tarım Bakanı’ndan Ankara’nın ekmek zammına ’gerekçesi yok’ incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanı’ndan Ankara’nın ekmek zammına ’gerekçesi yok’ incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 00:00

Ankara’da ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zam için gerçekçi bir gerekçe olmadığını söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, konuyu ilgili mercilere götürme konusunda inceleme yaptırdığını bildirdi.

Eker, "Dünya piyasalarına göre Türkiye’de buğday fiyatları düşük. Üretim de tüketimi karşılayacak düzeyde. Rekolte düşüklüğü, buğday fiyatlarındaki artışın doğurduğu sonuç bu olmaması lazım" dedi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ekmeğe yüzde 20 zam yapılırken, kuraklık ve buğday fiyatlarındaki artışın gerekçe gösterilmesinin "haklı bir gerekçe olamayacağını" söyledi. Eker, Ankara’da ekmek zammının gerekçesinin "gerçekçi olmadığı" savıyla, konuyu ilgili mercilere götürme konusunda inceleme yaptırdığını bildirdi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı başkanlığındaki heyet, Bakan Eker’i ziyaret ederek, ekmek zammının gerekçesi hakkında bilgi sundu.

KURAKLIK GEREKÇE DEĞİL: Eker, kuraklık nedeniyle buğday üretimindeki düşüş ve fiyatındaki artışın yüzde 20’lik ekmek zammına "haklı gerekçe" olamayacağını vurguladı. Türkiye’de, yem dahil 18 milyon ton buğday tüketildiğini, TÜİK’in ikinci tahminine göre bu yılki üretimin 17.7 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini anlatan Bakan Eker, bu durumda 300 bin ton üretim açığı ortaya çıktığını, bunun karşılanması, piyasada muhtemel spekülatif hareketlerin önlenmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yetki verildiğini kaydetti.

ÜRETİM ARTIŞI: Dünyada buğday fiyatlarının yüzde 96-97 artmasına karşın, son 10 ayda Türkiye’deki artışın yüzde 25’te kaldığına işaret eden Bakan Eker, şöyle devam etti: "Ekmeğin maliyeti içinde buğdayın payı yüzde 21, unun payı ise yüzde 30. Kalanı diğer maliyet unsurlarından oluşuyor. Buğdayın fiyatı 25 arttı. Buğdaydan dolayı ekmeğe yüzde 20 zam yapılabilmesi için buğday fiyatlarının yüzde 100 artması gerekirdi. Diğer maliyet unsurlarında bir artış var mı bilemem ama, sadece kuraklık nedeniyle üretim düşüşü ve buğday fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek ekmeğe yüzde 20 zam yapılması gerçekçi değil. Bildiğim kadarıyla elektriğe de bu dönemde zam yapılmadı. İşçilik ve diğer girdilerde artış varsa, ona diyeceğimiz yok... O bizim ilgi alanımızın dışında. Dünya piyasalarına göre Türkiye’de buğday fiyatları düşük. Üretim de tüketimi karşılayacak düzeyde. Rekolte düşüklüğü, buğday fiyatlarındaki artışın doğurduğu sonuç bu olmaması lazım. Bunun dışındakiler sizin bileceğiniz şey..."

ZAMMI ERTELEYİN: TFF Başkanı Balcı’nın ekmek maliyeti içinde unun payının yüzde 35 olduğunu ifade etmesi üzerine Bakan Eker, bu oranın yüzde 30 olduğu söyledi. Eker, TMO’nun Un Sanayicileri Federasyonu ile de görüştüğünü, spekülatif hareketleri önlemeye yönelik her türlü tedbirin alındığını belirtirken, "Un Sanayicileri Federasyonu ile ikiniz el ele verin, zammı erteleyin. Bu tüketiciler açısından hayırlı bir iş olur" dedi. Eker, ekmek tebliğinde gramajın yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışma hakkında bilgi verirken de "standart, halk tipi ekmeğin gramajının 300 gram" olarak taslakta yer aldığını, diğer gramajların ise ihtiyaca göre belirleneceğini bildirdi.

7-8 ilde ekmek fiyatı ortalamanın üzerinde

TÜRKİYE genelinde ekmeğin kg fiyatının ortalama 1.63 YTL olduğunu, 81 ilin yüzde 51.9’unda da ekmeğin 1.63 YTL’nin altında fiyatla satıldığını vurgulayan Bakan Eker, sadece 7-8 ildeki fiyatın ortalamanın üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Patlayıcı yapımında gübredeki azot oranı tek belirleyici değil

PATLAYICI madde yapımında kullanıldığı gerekçesiyle gübredeki azot miktarının düşürülmesi yönündeki soru üzerine, Mehdi Eker, konunun daha önce ilgili kuruluşlarla değerlendirilerek teknik bir rapor hazırlandığını ve bu raporun geçerli olduğunu söyledi. Bir çok ülkede gübredeki azot oranının aynı olduğuna işaret eden Eker, "patlayıcı yapımı açısından gübredeki azot oranının tek belirleyici unsur olmadığını" ifade etti.

Unun çuvalı ramazanda 40 YTL’ye çıktı

TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı , Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının 2 YTL olarak belirlendiği konusunda Ramazan ayından önce açıklama yaptıklarını" söyledi. Unun çuval fiyatının 32 YTL’den 36 YTL’ye, sonra Ramazan’da da 39-40 YTL’ye yükseltildiğini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!