Tarihi İpar Köşkü'nü Kalkavanlar aldı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi İpar Köşkünü Kalkavanlar aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Banker Kastelli, İpar Köşkü'nü 1.4 trilyon liraya Şadan Kalkavan'a sattı. Kalkavan'ın köşk arazisinde gerçekleştireceği yeni projeler için Koray İnşaat'la ortak şirket kurduğu belirtildi.

Mirasçılarının yıllarca paylaşamadığı, olaylara, mahkemelere konu olan İstanbul Çiftehavuzlar'daki tarihi İpar Köşkü, son sahibi Banker Kastelli (Cevher Özden) tarafından Şadan Kalkavan'a satıldı. Emlak Market Dergisi'nin eylül sayısında yayınlanan habere göre, Şadan Kalkavan'ın 8.5 milyon dolara (yaklaşık 1.4 trilyon lira) satın aldığı köşk ve arazi üzerinde inşaatlar yapacağı, bu iş için Koray İnşaat firması ile ortak bir şirket kurduğu belirtiliyor.

KÖŞKÜN ÖYKÜSÜ

1900'lü yılların başında Operatör Cemil Topuzlu için inşa edilen köşk, daha sonra Türkiye'nin ilk sanayicilerinden şeker kralı Hayri İpar'a satıldı. 1960 askeri darbesinde yurtdışına kaçmak zorunda kalan Hayri İpar, köşkü önce çocukları üzerine kaydettirmesine rağmen, ölümüne yakın kararını değiştirip karısı Emine Tevhide İpar'a devretti. Ancak, tarihi köşk ekonomik sıkıntıya düşen ailenin kurtarıcısı değil, huzursuzluk kaynağı oldu. 1980'li yıllarda bütün çocuklar köşke sahip olmak için mahkemelerin kapısını aşındırdı. Anne İpar, 82 yaşına geldiğinde akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu koridorlarından, İsviçre'deki kliniklere kadar dolaştırıldı. Banker Kastelli, Emine İpar'a yaklaşmayı başarıp, 1980 yılında köşkü üzerine geçirdi. O sırada oğul Ali İpar, 6 ay önce annesinin hacir altına alınması davası açtığını belirterek, işlemlerin durdurulması için mahkemeye başvursa da dava sonuçlanana kadar Kastelli, köşkün mülkiyetini aldı.

Kastelli, 1980 yılında 70-90 milyon lira edecek İpar Köşkü'ne 175 milyon lira ödeyerek satın aldığını, imar izni olmadığı için amacının ailesiyle burada oturmak olduğunu belirtse de, 1986 yılında Kadıköy Belediyesi'nden köşk için imar izni çıkarttı. Köşkün ıhlamur, çınar, kestane ve çam ağaçları içindeki geniş bahçesinde bir anda 6 katlı 6 blok yükseliverdi. Şimdi bir kez daha el değiştirip, Şadan Kalkavan tarafından 8.5 milyon dolara satın alınan köşk ve geniş arazisi üzerindeki ağaçların kesilip yerine yeni blokların dikileceği konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!