Tanrıkulu:Tüketici Yasası TBMM'ye gitti

Güncelleme Tarihi:

Tanrıkulu:Tüketici Yasası TBMMye gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2002 14:51

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanun tasarısının, dün itibariyle Başbakan Bülent Ecevit tarafından imzalandığını ve TBMM'ye gönderildiğini bildirdi.

Bakan Tanrıkulu, "Tüketim maddeleri ve ihtiyaç malzemeleri satışıyla uğraşan büyük mağazaların kurulmasının izne bağlanması" hakkında Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Sorular üzerine, söz konusu taslağın hazırlanması sırasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tanrıkulu, "bu yasa mevcut süpermarketleri yıkmak için değil, bundan sonrakilere çeki-düzen getiriyor. Mevcutlara da bir uyum süresi getiriyor" dedi.

Bakkal Amca'nın yaşaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Tanrıkulu "ama bizim amacımız, hiçbir zaman daha önce açılmış olan Türkiye'nin dünyadaki sosyal gelişmelere paralel devam eden büyük mağaza anlayışını yıkmak, tahrip etmek ve yerinden kaldırmak değildir.

Bizim amacımız, bir yasa çerçevesi içerisinde tıpkı diğer gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi, bu mağazaların açılışını, işleyişini düzenlemektir" diye konuştu.

Tanrıkulu bir soru üzerine, genel hükümlerini açıkladığı yasa taslağıyla ilgili, tarafları bakanlıkta bir araya getirerek bir hafta içerisinde bir uzlaşma sağlayacaklarını bildirdi.

Bazı konuların yönetmelik çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğini anlatan Tanrıkulu, bu konularda uzlaşı sağladıktan sonra yasa taslağının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ve sonra da Meclis'e gönderileceğini söyledi.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI KANUNU

Bakan Tanrıkulu, Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasa tasarısının ise dün itibariyle Başbakan Bülent Ecevit tarafından imzalandığını ve TBMM'ye gönderildiğini bildirdi.

Bakanlağın yasa hazıda gündemde olmadığını belirten Tanrıkulu, şimdi firmaların bölünmek değil bütünleşmekten yana olduklarını söyledi. Tanrıkulu, "marketlerde de böyle, otomobil fabrikasında da böyle. O söylediğiniz manada hükümleri yerine getirebileceklerini ben zannetmiyorum. Geçmişte bir firma sokak aralarına kadar girdi. Sonundakapandı. Onlar denenebilir. Ama ticaret kuralları içinde tutmayacağı anlaşıldı" diye konuştu.

UYUM SÜRESİ NE OLACAK?

Tanrıkulu, halen faaliyette bulunan süpermarketlere verilecek uyum süresinin ne olacağının sorulması üzerine, bu sürenin önceki taslakta 5 yıl olarak düzenlendiğini, ancak bu konuda farklı görüşler bulunması nedeniyle üzerinde uzlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi.

Taslakta yer alan "marketlerin metrekare büyüklüklerinin" sonradan değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine de Tanrıkulu, "hayır değişmez. O ölçüler Avrupa Birliği'ndeki standartlar esas alınarak hazırlandı. Zaten onlar uzlaşılan ölçülerdir. Yani tasarının ilk hazırlandığında üzerinde uzlaşılan ölçeklerdir" dedi.

Büyük marketlerin zararına mal sattığına dikkat çekilmesi üzerine Bakan Tanrıkulu, bu konunun da yasa taslağında düzenlendiğini bildirdi. "Yasa tasarısı daha önce gazelerde yayınlanınca büyük marketler (biz de şehir dışına değil, yurt dışına çıkarız) dediler. Bu aba altında sopa göstermek değil midir" sorusuna karşılık Bakan Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Ülkemizde ticaretin ve yatırımın kuralları bellidir. Serbest yapılmaktadır ve kanunlar çerçevesinde yapılmaktadır. O şekilde bir konuşma, bence talihsiz bir beyan. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir müessesesi öyle tehditlerle, karalanarak kendi koyduğu kuralları değiştirecek durumda değildir.

Eğer yatırım yapmak için yurt dışını tercih edecek başka kuruluşlar varsa ona da karışamayız. Kurallar dahilinde yurtdışına gidebilirler. Ama bizim tahmin ettiğimiz eğer ekonomik konjoktür, şartlar müsait olursa ülkedeki makro ekonomik göstergeler olumlu olursa bu ve buna benzer gelecek yatırım taleplerinin ben hızla artacağını tahmin ediyorum. Aksine bu yasa çıktığı zaman buradan kaçışolmayacak. Daha rahat daha düzenleyici olduğu için, herkes ne yaptığını bilmiş olacak."

HALKBANK KREDİLERİ

Halk Bankası kredilerine yönelik soruyu da yanıtlayan Tanrıkulu, Halk Bankası'nın önümüzdeki günlerde kredi faiz oranları, tümerrüt faizleri ve ertelemeleriyle ilgili bazı düzenlemeleri uygulamaya koyacağını vurguladı.

Tanrıkulu, "bir kısım bankacıların ne tür kredi açacağı ve plasmanlarını ne tür yönlendireceği konusu, bir bankacılık faaliyeti. Buna hükümet olarak, bankalarla ilgili yasayı da çıkardığımız için müdahaleci olamayız" dedi.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN TİCARET YAPMASI

Bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ticaret yaptığının hatırlatılarak, "bunun önlenmesi için ne tür bir tedbir alınacağının" sorulması üzerine de Tanrıkulu, Bakanlığı'nın böyle bir tedbir almasının söz konusu olmadığını belirtti.

Ancak Vakfılar ile ilgili bir düzenlemenin gündemde bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, bu konunun Bakanlar Kurulu'nda önümüzdeki günlerde ele alınacağını ve sonucunun beklenmesi gerektiğini vurguladı.

YENİ YASAL DÜZENLEMELER

Tanrıkulu, 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Yasası'nın günün koşullarına uygun değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de, şunları kaydetti:

"Bu konuda bir düzenleme çıkarılabilir. 507 sayılı kanunla ilgili çalışma da bitmiş durumda. TESK ve diğer ilgili yerlerden de görüş aldık. Hem 507'yi değiştiriyoruz, hem 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nu değiştiriyoruz. Hem de ticaret kanununda bazı diğer zorlaştırıcı, sizlere direkt ve endirekt etkisi olacak hükümleri değiştiriyoruz.

O çağdaş hükümlerin hepsi, yasal altyapı sağlanmak üzere elden geçiyor. zaten biz de onun farkında olduğumuz için 2.5 yılda bu yasaların herbirini ele alıp getirdik. Ama yasallaşıncaya kadar uzun bir süreç geçiyor."

Bakan Tanrıkulu, geçmişte süpermarketlerin "mahalle aralarına dağılma tehdidinde bulunduklarının hatırlatılarak, şimdi de benzer sözlerin sarf edilmesi halinde ne yapacaklarının" sorulması üzerine "aynı şeyler gündeme gelirse, gerekli tedbirleri alırız" dedi.

Ancak aynı şeylerin şu anda gündemde olmadığını belirten Tanrıkulu, şimdi firmaların bölünmek değil bütünleşmekten yana olduklarını söyledi. Tanrıkulu, "marketlerde de böyle, otomobil fabrikasında da böyle. O söylediğiniz manada hükümleri yerine getirebileceklerini ben zannetmiyorum. Geçmişte bir firma sokak aralarına kadar girdi. Sonunda kapandı. Onlar denenebilir. Ama ticaret kuralları içinde tutmayacağı anlaşıldı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!