Taner: Kredi kuruluşları Türkiye sınavını geçemedi

Güncelleme Tarihi:

Taner: Kredi kuruluşları Türkiye sınavını geçemedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner, uluslararası rating (derecelendirme) kuruluşlarının, ‘‘Asya kaplanları’’ olarak nitelenen ülkeleri, Türkiye'ye kıyasla daha sağlıklı yatırım yapılabilecek bir ülke olarak açıkladıklarını, ancak, bu konuda yanıldıklarını söyledi. Taner, ‘‘Türkiye daha iyi ve daha güvenli bir yer olmaya devam ediyor ve bu arkadaşlarımız ne yazık ki sınıfta kaldılar’’ dedi.

Taner, Uluslararası Danışmanlık Şirketi tarafından düzenlenen ve dünyaca ünlü derecelendirme kuruluşu olan Moody's yetkililerinin de yer aldığı, ‘‘Rating Kavramı ve Türkiye'deki Uygulamaları’’ konulu toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Günümüzde dünyanın tek bir piyasa haline dönüştüğünü ve serbest piyasa ile global entegrasyonun yerini tutacak başka bir şeyin de bulunmadığını kaydeden Taner, risk ve risk değerlendirmesinin de ön plana çıktığını anlattı.

AB UMRUMDA DEĞİL

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği hakkında 'AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmemesi umurumda değil' yorumunu yapan Taner, Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasındaki ilişkilerin adil olmadığını savundu. ‘‘Topluluk kendilerine güç katacağımız için bizi kabul etmeli. Topluluk bizi fakir akrabaları olarak görmemeli. Türkiye fakir bir ülke değil’’ diyen Taner, Türkiye ekonomisinin Avrupa ekonomisine entegre olduğunu ve kültür dışında herşeyin Avrupa ile aynı olduğunu vurguladı. Sadece Almanya'da çalışan Türk işçilerinin 150 milyar markı aşan mevduatları olduğuna işaret eden Taner, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağının da Avrupa olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği için tüm gerekleri yerine getirdiğini belirten Taner, Avrupa'nın ise verdiği hiçbir sözü yerine getirmediğinden şikayet etti. Taner, ‘‘Hibe yerine kredi verdiler. Bu da veto çerçevesinde engellendi. Ancak bugün İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya bizimle ticari ilişkileri geliştirmeye çalışıyor’’ dedi.

YATIRIM CENNETİ

Türkiye'nin geçmişinin geleceğinin teminatı olduğuna dikkat çeken Taner, Türkiye'nin yatırım yapmak için fevkalade bir yer olduğunu söyledi. ‘‘Şimdi yapılacak yatırımdan elde edeceğinizi bir yıl sonra kazanamazsınız’’ diyen Taner, herkesi yatırıma çağırdı. Amerika dışında dünyanın en şeffaf ülkesinin Türkiye olduğuna işaret eden Taner, rakamları görmek için Hazinenin ya da DPT'nin Web sayfasına girmenin yeterli olduğunu söyledi. Taner ‘‘Türkiye'yi Londra'da oturup değerlendirmek yerine burada görmek daha sağlıklı’’ dedi.

21'inci yüzyılın enerji çağı olacağını vurgulayan Taner, Türkiye'nin jeostratejik önem taşıdığını vurguladı. Rusya, BDT ülkeleri ve Ukrayna için sağlam bir kapı olduğuna değinen taner, ‘‘Boru hatlarının Türkiye'den geçmesini istersek geçer, istemezsek geçmez. Ya sağlamlaştırırız ya bozarız. Bu dünya için önemli. Rating kuruluşları, bankalar için önemli. Türkiye'nin geldiği ve gittiği nokta ratingi belli. ’’ dedi.

Taner'e göre neler olacak?

Önümüzdeki yıl ortalama enflasyon yüzde 32, yıl sonunda da yüzde 20 olacak.

Büyüme yüzde 4.5'in üzerinde olabilir.

200 milyar dolarlık nominal Gayri Safi Milli Hasıla elde edilecek.

İthalat 52 milyar dolar, ihracat ise 28.5 milyar dolar olacak. İhracat 1999'da daha da artarak 32 milyar dolar olabilir.

27 milyar dolar olan Merkez Bankası döviz rezervi yıl sonuna kadar 5.5 milyar dolar daha artacak.

Finans sisteminde disiplin, ekonomide istikrar sağlanacak. Türkiye'nin kredibilitesi artmaya devam edecek.

Faiz dışı bütçe artışı yüzde 5.5 olacak.

Moddy's: Türkiye riske karşı güçlü

Moddy's Ülke Riski Genel Müdürü David Levey, Türkiye'nin riske karşı güçlü bir ülke olduğunu belirtti. Hükümetin enflasyonla mücadelede uyguladığı programın oldukça iddialı, istikrarlı ve tutarlı olduğuna işaret eden Levey, ancak Türkiye'deki siyasi manzaranın oldukça karmaşık olduğunu söyledi. Levey şöyle konuştu: ‘‘Enflasyon oranı Türkiye'nin küresel sermaye piyasalarına girmesine imkan vermeyecek kadar yüksek. Ancak siyasi şartlar programın uygulanmasına izin verirse Türkiye oldukça başarılı olur. Program uzun süreyle uygulanırsa enflasyon düşer, faizler iner, yatırımlar artar. Bizim Türkiye ile ilgili ratingimiz de artar.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!