Taner: Enflasyon 50’ye inmezse istifa ederim

Güncelleme Tarihi:

Taner: Enflasyon 50’ye inmezse istifa ederim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP Grup toplantısında, enflasyon konusunda Devlet Bakanı Güneş Taner'le, Yıldırım Aktürk arasında tartışma çıktı. Sonunda bahse girdiler.

TANER:

Enflasyonu IMF'ye teslim olmadan düşüreceğiz. Yüzde 50'ye düşmezse istifa ederim. Düşerse sen edecek misin?

AKTÜRK:

Hayır etmem. IMF ile anlaşmazsanız, enflasyon sizin programınızla 1998'de yüzde 70'in altına düşmez.

Devlet Bakanı Güneş Taner, enflasyonunu yüzde 50'nin altına düşmemesi halinde istifa edeceğini söyledi. ANAP'ın önceki gece yapılan grup toplantısında Uşak Milletvekili Yıldırım Aktürk, ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerde bulunarak, ‘‘IMF ile stand-by anlaşma yapmazsanız ekonomik programı başarıya ulaştırma şansınız olmaz. Bu programa göre de enflasyon 1998'de yüzde 70-120 arasında gerçekleşleşir’’ dedi.

Bu sözler üzerine kürsüye çıkan Taner, şunları söyledi:

‘‘Biz programımızı IMF'ye dayalı olarak yapmadık. Onlara programımızın gerekçelerini anlatıyoruz. Öyle bir çalışma yapacağız ki onlara boyun eğmeden, teslim olmadan da bu programı uygulayacağız, enflasyonu indireceğiz. başarılı da olacağız.’’

AKTÜRK LAF ATTI

Aktürk, oturduğu yerden, ‘‘Başarılı olamazsınız’’ diye laf atınca tartışma şöyle sürdü:

TANER: Ben iddia ediyorum, enflasyonu yüzde 50'ye düşürmekte başarılı olacağız.

AKTÜRK: Başaramazsınız. Ek bütçe yapılırken de enflasyonunu yıl sonunda yüzde 85 olacağını söylemiştiniz.

TANER: Ben söz veriyorum. Enflasyon yüzde 50'nin altına düşecek. Düşmezse istifa edeceğim. Yüzde 70'in altına düşerse de sen de istifa eder misin?

AKTÜRK: Hayır, etmem. Taner tartışmaya ve sözlerine, ‘‘Enflasyon Nisan ayından itibaren boynunu eğmeye başlayacak. Enflasyonla mücadele moral işidir. Bizim moralimiz yerinde, sizin de olsun’’ diye bitirdi.

YILMAZ: İKİSİ DE HAKLI

Başbakan Mesut Yılmaz da konuşmasında özelleştirme gelirlerinin beklenenden daha fazla olacağını anlatarak, ‘‘Eğer 10 milyar dolarlık özelleştirme yaparsak Taner, yapamazsak Aktürk haklı çıkar. İnşallah yapacağız, ortaklarımızda da bu kararlılık var’’ dedi.

DAHA ÖNCE DE

Taner, 1990 yılında da enflasyonun yüzde 40'ın altına düşmemesi halinde istifa edeceği sözünü vermiş, Körfez Krizi nedeniyle enflasyon yüzde 50 olarak gerçekleşince sözünü tutmuştu. İstifası dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut tarafından kabul edilmemişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!