Taner: Dövizzedelerin zararını üstlenemeyiz

Güncelleme Tarihi:

Taner: Dövizzedelerin zararını üstlenemeyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emlak Bankası ‘‘dövizzede’’ zararıyla başbaşa kaldı. Hazine, 1994 yılında döviz kurlarında yaşanan ani yükselişin yarattığı dövizzedelerin, mağduriyetinin önlenmesi amacıyla Emlak Bankası tarafından sağlanan kolaylıklar nedeniyle oluşan Banka zararını karşılamaya yanaşmadı.

Dövizzede sorununa çözüm bulabilmek için 1994 yılından bu yana yedi kez Türk Lirası'na dönüşüm ve faiz indirimi olanağı sağlayan ve 1 Nisan 1998'de yeni bir kolaylık daha yürürlüğe koyan Emlak Bankası, yaptığı Türk Lirası'na dönüşüm ve faiz indirimlerinden kaynaklanan 8.5 trilyon liralık zararının Hazine tarafından karşılanmasını istedi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre Emlak Bankası'nın bu başvurusuna Devlet Bakanı Güneş Taner imzasıyla ‘‘zehir zemberek’’ bir yanıt geldi. Bu zararın Hazine tarafından üstlenilmeyeceğini ifade eden Taner'in yazısında, böyle bir zararın karşılanmasının ‘‘liberal ekonomik sistemin işleyişini bozacağı, vatandaşları, karşılaşacakları tüm riskleri ve zararların Devlet tarafından karşılanmasını istemeye yönelteceği’’ vurgulandı.

Taner'in ayrıca, Emlak Bankası'ndan dövizle kredi kullananların zararlarının Hazine tarafından karşılanmasının Türk Lirası kredi kullananlara haksızlık olacağını, borcunu zamanında ve tam olarak ödeyenlerin de cezalandırılması anlamına geleceğini, bankacılık teammüllerine aykırılık oluşturulacağını savunduğu öğrenildi.

Hazine Müsteşarlığı yetkilileri Hazine'nin üzerinde halen kamu bankaları ve bazı kamu şirketlerinin çok yüksek miktarlarda görev zararı alacağı bulunduğunu hatırlatarak, ‘Bakanlar Kurulu'ndan bu tip durumlar için görev zararı kararnamesi çıkarılması birşey ifade etmiyor. Bütçede kaynağı yoksa biz bunu zaten ödeyemiyoruz. Ziraat Bankası'nın Hazine'den 1 katrilyon, Halk Bankası'nın 600 trilyon lira görev zararı alacağı var. Ama bütçede kaynak olmadığı için bunları ödeyemiyoruz. Emlak Bankası için de benzeri bir karar çıkması bir şeyi değiştirmez. Ödeyemeyiz' diyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!