TAM: Türkiye'ye 5-10 milyar mark gelebilir

Güncelleme Tarihi:

TAM: Türkiyeye 5-10 milyar mark gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2001 00:00


Merkezi Almanya'daki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de ekonomik krizin yaşandığı ortamda, Almanya'da bulunan Türklerin tasarruflarının Türkiye'ye getirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Haberin Devamı

Prof. Şen, "gerekli adımlar atılırsa, Avrupa'daki Türklerden yıl sonuna kadar Türkiye'ye 5 ile 10 milyar marklık tasarruf gelebilir" dedi.

TAM Direktörü Prof. Faruk Şen, Başkan Yardımcısı Çiğdem Akkaya ve Uzman Şener Sargut ile birlikte, Büyük Ankara Oteli'nde bir basın toplantısı düzenledi.

"Ekonomik kriz ve Almanya'daki Türklerin Türkiye'ye Olası Katkıları" isimli raporu basına açıklayan Şen, Almanya'da bulunan Türklerin bugüne kadar kümülatif olarak bu ülkede 164 milyar marklık birikimleri bulunduğunu, yıllık yatırım eğilimlerinin ise 3,5 milyar mark tutarında bulunduğunu söyledi.

Avrupa Birliği içerisinde bulunan Türklerin ise toplam tasarruf eğilimlerinin 5,5 milyar mark olduğunu ifade eden Şen, bu paraların Türkiye'ye aktarılma imkanı bulunduğunu, bunun için de devlet tarafından güvenceler verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Söz konusu raporu, Dış Ticaret Müsteşarlığı, DPT, Hazine ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü gibi kurumlara sunduklarını, diğer ilgili kurumlara da vereceklerini belirten Şen, bu konuyu ayrıca Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile de görüştüklerini, ancak Devlet Bakanı Kemal Derviş'e raporu henüz götürmediklerini bildirdi.

"4 GÜVENCE VERİLMELİ"

Prof. Şen, Almanya'daki Türklerin tasarruflarının Türkiye'ye yönlendirilmesi için, 4 konuda güvence verilmesi gerektiğini de ifade etti.

Şen, bunlardan birincisinin, söz konusu paraların riske edilmesinin önüne geçilmesi için, "devlet güvencesi" getirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki yatırım araçlarının getirisinin, en az Avrupa'da söz konusu yatırım araçlarının bir iki puan üzerinde olması gerektiğini de belirten Şen, Almanya'daki Türklere sunulan imkanların, Türkiye'deki vatandaşlara sunulanlarla eşit olması gerektiğinin altını çizdi.

Şen ayrıca, Almanya'daki vatandaşlara, yatırım yapacakları alanlarla ilgili bir "çeşitlilik" sunulmasının gerekli olduğunu vurguladı.

RAPORDA 9 ÖNERİ

Prof. Faruk Şen, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ile Alman uyruğuna geçmiş Türklerin tasarruflarının Türkiye'de değerlendirilmesi için 9 teşvik önerisi belirlediklerini anlatırken, bu önerileri şöyle sıraladı:

  • Almanya'daki vatandaşların yakından tanıdığı ve güvenceli bir yatırım olanağı olarak rahatlıkla benimseyeceği, THY ve Türk Telekom gibi kuruluşların özelleştirilmesinin halka arz yöntemiyle yapılması ve Almanya'daki Türklere hisse alma imkanı sunulması.

  • Emlak Bankası ve devlet lojmanlarının ve hazine arazilerinin peşin ödenecek döviz karşılığında satış değerinden indirim yapılarak satılması.

  • Merkez Bankası'na yapılan yatırımlara ödenecek meblağların vergilendirilmesinin, her iki ülkede de asgariye indirilmesini olanak tanıyacak bir model bulunması (çifte vergilendirmenin önlenmesi) ve faizlerin yukarı çekilmesi.

  • Devlet tahvillerinin, döviz karşılığında çekici faizlerle örneğin iki ya da üç yıllık vadelerle ve yıllık faiz ödemeleri ile dış piyasaya sunulması.

  • Uzun vadeli ve aylık taksitlerle, ölüm anında Türkiye'deki veya Almanya'daki yakınlarının faydalanmasına imkan tanıyan, vade sonunda ölüm olmaması durumunda döviz cinsinden toplu geri ödemenin yapıldığı devlet garantili hayat sigortası modellerinin geliştirilmesi.

  • Kısa, orta ve uzun vadeli toplu döviz hesaplarına döviz bazında yatırılan sermayenin büyüklüğüne ve vadesine göre tedricen artan oranlarda aylık faiz ödemeli tasarruf paketlerinin geliştirilmesi.

  • Almanya'daki vatandaşların ilk ve ikinci çocuk için her ay aldıkları 270 mark, üçüncü çocuk için aldıkları 300 marklık çocuk paralarının Türkiye'ye çekilebilmesi için, Almanya'da var olan benzeri tasarruf modellerinin getirisinin üstünde bir getiri sunarak, bunların Türkiye'ye aktarılmasının sağlanması.

  • Turizm de, "tatilini Türkiye'de geçir ve bir Alman'ı da yanında getir kampanyası" başlatılması.

  • İşadamlarına dönük olarak "gereksinimlerini bu yıl Türkiye'den karşıla kampanyası" başlatılması.

    GIDA İHTİYACI TÜRKİYE'DEN KARŞILANABİLİR

    Prof. Şen bu arada, Almanya'daki Türk girişimcilerin özellikle gıda sektörü başta olmak üzere ihtiyaçlarının yüzde 75'ini, AB ve Akdeniz ülkelerinden sağladıklarını, bunun Türkiye'ye kaydırılmasının önemli bir kaynak imkanı oluşturacağına dikkati çekti.

    Almanya'daki Türklerin tasarruflarının Türkiye'ye kaydırılmasının sağlanması halinde, Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası'nın peşinde koşmak zorunda kalmayacağını belirten Şen, "Almanya'daki Türkler, vatanlarını en az Türkiye'deki vatandaşlamız kadar seviyor" dedi.

    GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASI BEKLENİYOR

    Toplantının sonunda, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da yanıtlayan Prof. Şen, bir soru üzerine, yasal yolların açılması halinde Almanya'daki Türklerin 4-5 hafta içerisinde Türkiye'ye para yollamaya başlayabileceğini, ayrıca gerekli adımların atılması halinde, yıl sonuna kadar Avrupa'daki Türklerden Türkiye'ye 5 ile 10 milyar mark arasında bir paranın girebileceğini bildirdi.

    Şen gerekli düzenlemelerin yapılması ve Almanya'daki Türklere güvence verilmesi halinde, Haziran ayından itibaren Almanya'daki Türklerin tasarruflarının Türkiye'ye gelmeye başlayacağını ifade etti.

    Almanya'daki faizlerin yüzde 5.75 ile 6.75 düzeyinde bulunduğuna dikkati çeken Prof. Şen, bu faizin 1-2 puan üzerinde faiz verilmesi halinde de, bu durumun söz konusu tasarrufların Türkiye'ye kaymasında rol oynayacağını kaydetti.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!