Tam bağımsız Selocan

Güncelleme Tarihi:

Tam bağımsız Selocan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Gözler 6 kez üst üste genel kurulu toplanamayan Turkcell’in yönetimine bağımsız üye atayacak olan SPK’ya çevrildi.

Haberin Devamı

Torba Yasa’nın Meclis’te onaylanması durumunda, şirketin yönetiminin tamamı bağımsız üyelerden oluşacak. Olası üyeler için ise Ankara’daki üst kurul üyelerinin adı geçiyor.

TURKCELL’in dün yapılması planlanan olağan genel kurulu yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle yine gerçekleşemedi. Böylece genel kurul bu yıl içinde ikinci toplamda ise 6 defa üst üste toplanamamış oldu. Karmaşık ortaklık yapısı nedeniyle uzun bir süredir yönetim kurulunda kriz yaşanan Turkcell’in genel kurulunun bu kez de yapılamaması üzerine, gözler şirkete mart ayında 3 bağımsız üye atayan Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) çevrildi. Genel kurulun toplanamaması konusunda, Rus Altiomo ve İsveç merkezli TeliaSonrera’dan Çukurova Grubu’nu suçlayıcı açıklamalar gelirken, Çukurova Grubu sessizliğini korudu.

TORBA YASAYI BEKLİYOR

SPK’ya halka açık şirketlere resen bağımsız üye atama yetkisi veren Torba Yasa Taslağı’nın bu hafta içinde Meclis gündemine gelmesi ve onaylanması durumunda, SPK’nın 4 koltuğun boş olduğu Turkcell’in yönetim kuruluna 2 ya da 4 bağımsız üye daha ataması bekleniyor. SPK’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, SPK şimdilik 7 üyeli yönetim kurulunda karar alma sayısı olan 5’i sağlayacak şekilde, 2 üye atama eğiliminde. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise genel kurul öncesindeki açıklamalarında, şirketin eksik olan 4 üyesini seçememesi durumunda, en az 2 üye atayacaklarını söylemişti. SPK’nın Turkcell’in yönetiminde belirsizliğin sürmesine izin vermeyeceği, Torba Yasa’nın onaylanmasının hemen ardından gerekli bağımsız üyeleri atayacağı kaydediliyor.

TAM BAĞIMSIZ İLK ŞİRKET

SPK’nın en az 2 üye daha ataması ile Turkcell yönetim kurulu tamamen SPK tarafından atanan bağımsız üyelerden oluşmuş olacak. Böylelikle Turkcell, halka açık şirketler yönelik önemli düzenlemelerin yapıldığı yeni Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana yönetim kurulunun tamamen bağımsız üyelerden oluştuğu ilk şirket olacak. 3 ortaklı şirkette hissedarların temsilinin söz konusu olmayacağı Kurul, mart ayında, kurumsal yönetişim ilkelerine uyum kapsamında yönetim kuruluna atanması gereken üyeler şirket tarafından atanamadığı için 3 bağımsız üye atamıştı.

Haberin Devamı

Yönetimde ‘üst kurul’ üye formülü

Haberin Devamı

SPK’nın Turkcell yönetimine atayacağı üyelerin kimler olacağı konusunda Ankara kulislerinde şimdilik netleşmiş bir isim yok. Ancak SPK’ya yakın kaynaklar olası bağımsız üyelerin hali hazırda kamunun yakından tanıdığı üst kurul üyelerinden seçilmesinin yüksek ihtimal olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ve esas olarak alkol satışına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Torba Yasa’ya son dakikada giren bir madde ile üst kurul başkan ve üyelerine, görevleri devam ederken, ek gelir sağlamak amacıyla başka bir kurumda yönetim kurulu üyesi olma imkanı tanınmıştı. Hali hazırda Türkiye’de 10’u aşkın üst kurul bulunduğunu ve bunların da başkanları dahil en az 6-7 üyesi olduğunu hatırlatan kaynaklar, SPK’nın bağımsız üye seçmekte zorlanmayacağını dile getiriyor. Ankara kulislerinde, Turkcell’in yönetim kurulunun gündeminde, şirketin 3 yıldır temmettü dağıtamaması gibi bir konular bulunduğunu dolayısıyla atanacak bağımsız üyelerin finans kökenli olmasının muhtemel olduğu konuşuluyor.

Bu noktaya nasıl gelindi

Haberin Devamı

TURKCELL hissedarlarını temsil eden 4 üyenin nisan ayında görev sürelerinin dolması ve ortakların yeni üyelerin kimler olacağına karar verememesi nedeniyle dün yine toplanamayan genel kurul, son olarak 2009’da yapılmıştı. Turkcell’de 2010 yılından bu yana temettü dağıtımı kararı alınamıyor. 29 Nisan 2010, 21 Nisan 2011, 11 Ağustos 2011, 12 Ekim 2011 ve 29 Haziran 2012’de gerçekleşeceği açıklanan genel kurul toplantılarının çoğunluğunda Turkcell Holding’i TeliaSonera’nın temsil ettiği ancak mevcut yönetim kurulunun istifasını istenmesi nedeniyle genel kurulların yapılamadığı bu durumun da yönetim kurulunda çözümlenemez   bir düğüme yol açtığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Altimo:  Yapıcı tavır eksikliği var

TURKCELL’in Rus hissedarı Altimo’nun Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, şirketin olağan genel kurulunda bir kez daha yeterli çoğunluğun sağlanamamasına ilişkin, “Çukurova’nın yapıcı tavır eksikliğinden kaynaklanan sonuçtan üzüntü duyuyoruz” dedi. Dumalkin Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, “Bu anlaşmazlık ancak yakında açıklanması beklediğimiz Privy Council’in kesin kararından sonra çözümlenecektir” şeklinde konuştu.

Teliasonera ‘Millileştirme’ kabul edilemez 

TELIASONERA Dünya Başkanı Per-Arne Blomquist, hayal kırıklığına uğradığını belirterek, bundan sonraki süreçte şirkete bağımsız üye atanması yoluyla TeliaSonera’nın yönetimin dışında tutulması olasılığına tepki gösterdi. Turkcell’deki karmaşık şirket yapısı nedeniyle, azınlık hissedarının çoğunluğun kararını bloke edebildiği bir yapıdan rahatsız olduklarını kaydeden Blomquist, “Bu ihtilaf özel şirketler arasında ortaya çıkmış bir ihtilaftır ve haliyle bunu dikkate alarak, yasal süreç dahilinde çözülmelidir. TeliaSonera’nın Yönetim Kurulu’na üye atamasına izin vermeyecek, sadece SPK’nın atayacağı üyelerden oluşacak bir Yönetim Kurulu aracılığıyla şirketi ‘millileştirmek’ kabul edilmez bir davranış olacağı gibi, Türk Ticaret Kanunu’na, uluslararası yatırım anlaşmalarına da aykırı bir girişim olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!