Talesemili doğuma son

Güncelleme Tarihi:

Talesemili doğuma son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 11:55

TALASEMİ Federasyonu Genel Başkanı Prof.Dr. Duran Canatan, ülke genelinde yürütülen çalışmalarla talasemili hasta sayısı artışının yüzde 80 oranında azaltıldığını, 3 yıl içinde hastalıklı doğumu tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye genelinde mevcut 4 bin 500 talasemi (Akdeniz anemesi olarak da bilinen kalıtsal kan hastalığı) hastası olduğunu belirten Prof.Dr. Canatan, ülke genelinde yürütülen çalışmalarla hasta sayısı artışının son 6 yılda yüzde 80 oranında azaltıldığını kaydetti. Talasemi ile mücadele konusundaki programlı çalışmaların 2003 yılında başladığını belirten Prof.Dr. Canatan, şöyle dedi:

“Mücadele öncesi dönemde her yıl yüzlerce yeni talasemi hastası doğuyordu. Bu nedenle Türkiye'deki hasta sayısı gelişmiş ülkelerin çok üzerindeydi. Fakat son dönemdeki başarılı çalışmalarla yeni hasta sayısı artışının önüne geçtik. Son 6 yılda yeni talasemi hastası oranımız 500 hastada sınırlı kaldı.”                         
 
Talasemi testlerinin 33 ilde zorunlu olarak yapıldığını bildiren Prof.Dr. Canatan, şöyle devam etti:                              

“Türkiye genelinde devam eden seminer programlarıyla toplumu bu hastalık konusunda bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Amacımız; 2012 yılına kadar talasemili doğumu yüzde 100 oranında bitirmek. Eğer toplumun bilinçlendirilmesiyle ilgili süreci bu seviyede sürdürebilirsek 3 yıl sonra Türkiye'de talasemili hasta doğmayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!