Takvime uymayan banka sistem dışına çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Takvime uymayan banka sistem dışına çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, Fon bankaları için belirlenen yeni satış takvimini açıkladı. Buna göre Sümerbank ve oluşturulacak diğer geçiş bankasının 31 Temmuz'a kadar yeniden satışa sunulacak. Demirbank'a teklif verme süresi 18 Haziran'a kadar uzatılırken, Bank Ekspres'in satışı 31 Mayıs'ta tamamlanacak. İktisat'ın satış işlemlerine ise mayıs ayında başlanacak.

Engin Akçakoca, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı hakkında bilgi verdi. Yeniden Yapılandırma Programı'nın ‘‘mali ve operasyonel yeniden yapılandırma’’ ile ‘‘yasal ve kurumsal düzenlemeler’’ olarak iki unsur içerdiğini belirten Akçakoca, Fon bünyesindeki bankalara ilişkin çalışmaları da anlattı. Satış iylemleri için izlenecek yeni takvimi açıklayan Akçakoca, satılamayan bankaların tasfiye edileceğini açıkladı. Buna göre, tasfiye edilmeleri halinde bu bankaların tüm yükümlülükleri ödenecek ve iyi aktifleri Fon tahsilat dairesine transfer edilecek.

Kamu bankalarına ilişkin bilgi de veren Akçakoca, bu bankalara 25.9 katrilyon liralık DİBS (devlet iç borçlanma senedi) verilerek, 2 Mayıs itibariyle bu bankaların görev zararlarının tamamının tasfiye edildiğini kaydetti. Akçakoca, mevcut görev zararlarına ilişkin 97 adet kararnamenin de iptal edildiğini de belirtti. Emlak Bankası'nın Ziraat Bankası'na devredilmesi işleminin bu ayın sonunda tamamlanmış olacağını açıklayan Akçakoca, piyasa koşullarına göre Vakıfbank'ta da en kısa sürede özelleştirme işlemlerine yeniden başlanacağını söyledi.

Özel bankalara ilişkin temel yaklaşımlara da değinen Akçakoca, bu bankalar için ‘‘piyasa koşulları içinde özvarlıklarını ve bilanço yapılarını güçlendirmelerinin’’ esas alındığını kaydetti. BDDK, Hazine ve Merkez Bankası'nın bu amaçla, bankacılık sisteminin önünü açmayı hedeflediğini söyleyen Akçakoca, nisan ayından bu yana özel bankalarla birebir görüşmeler yapıldığını ve alınan taahhütler konusunda 31 Mayıs'a kadar mutabakata varılacağını söyledi. Akçakoca'nın verdiği bilgiye göre, bu taahütler kapsamında özel bankalar sermaye artırımı, sermaye benzeri kredi temini, birleşme, iştirak-gayrimenkul satışı, hisselerin kısmen ya da tamamen yerli/yabancı ortaklara satışı gibi önlemler belli bir takvim içinde yerine getirilecek.

Taahhüt mektuplarında belirlenen performans kredilerlerini yerine getirmeyen bankalara her türlü yaptırımın zamanında ve kararlılıkla uygulanacağını açıklayan Akçakoca, aktifleri pasiflerini karşılamayan (insolvent) bankaların geciktirilmeksizin sistemden çıkarılacağını vurguladı. Bankaların açık pozisyon ve iştiraklerde ciddi olarak mevzuata uymalarını beklediklerini dile getiren Akçakoca, ‘‘Mevduata uygulanan garantinin şu koşullarda kaldırılması ve yeniden düzenlenmesi mümkün değil’’ dedi.

Bankalar veya hakim ortakları tarafından kurulmuş olan offshore bankaların sıkı denetim altına alınacağını vurgulayan Akçakoca, yurtdışı şubelerin de yerinde denetleneceğini belirtti.

Fon'da yeni takvim

Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital'i bünyesinde toplayan Sümerbank 31 Temmuz'a kadar yeniden satışa çıkacak.

Türkbank, İnterbank, Esbank ve Etibank satılamazlarsa 31 Mayıs'a kadar ikinci bir geçiş bankası bünyesinde birleştirilecek. Bu banka da 31 Mayıs'a kadar satışa çıkarılacak.

Geçiş bankaları satılamazsa 31 Aralık'a kadar ya birleştirilecek ya da tasfiye edilecek.

Demirbank'a teklif verme süresi 18 Hazirana kadar uzatıldı.

Bank Ekspres'in satış işlemlerinin 31 Mayıs 2001 tarihine kadar tamamlanacak.

İktisat Bankası'nın satış işlemleri ise mayıs ayı içinde başlatılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!