Taklit mala 4000 dava

Güncelleme Tarihi:

Taklit mala 4000 dava
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2013 00:00

TESCİLLİ Markalar Derneği (TMd) Başkanı Tahsin Özlenir, ‘fırsat sitesi’ adı altında internetten satış yapan firmaların paralel ithalat yaptığını ve denetlenen ürünlerin yüzde 50’sinin taklit olduğunu söyledi. TMd Başkan Yardımcısı Mehmet Eren ise “Avrupa’nın çöplerini Türkiye’de satıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

TESCİLLİ Markalar Derneği’nde (TMd) başkanlığı Füsun Kuran, Tahsin Özlenir’e devretti. TMd’nin gündeminde sık sık açılıp kapanan ve olağanüstü indirimler sunduğunu iddia eden, internetten satış yapan fırsat siteleri var. Taklitle mücadeleye her alanda devam ettiklerini ve sadece TMd’nin açtığı 4000 dava olduğunu belirten Tahsin Özlenir, “E-ticaret sitelerinin ortaya çıkmasıyla taklit ürünlerde artış oldu. Paralel ithalat gri pazar yarattı. Düşük faturayla alıyorlar; hem az vergi ödüyorlar hem de haksız rekabete yol açıyorlar” dedi. Özlenir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ürünün yurtdışından gelmesi orjinal olduğu anlamına gelmiyor. Hepsi taklit diyemem ama incelenmeli. Gümrüğe geldiğinde bizim üyemiz markalardan biriyse incelemeye çağrıyorlar ve incelemeye giren ürünlerin yüzde 50’si taklit çıkıyor. Açtığımız davalardan bir kısmı bu sitelerle ilgili. Bir takım pilot davalarla emsal teşkil edecek sonuçlar almak istiyoruz. Tüketici alıyor, ancak değiştirmek için mağazaya gidince taklit olduğunu anlıyor.”

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN ÇÖPÜ GELİYOR

TMd Başkan Yardımcısı Mehmet Eren ise “Türkiye maalesef Avrupa’nın çöplüğünü temizleyen ülke konumuna geldi” dedi. E-ticaret sitelerinden önce de paralel ithalat yapanlar olduğunu hatırlatan Eren şunları söyledi: “Alman bir zincir yıllardır yapıyor bunu Türkiye’de. Avrupa’da hiçbir yerde satılmayan ürünleri toplayıp burada satıyor. Beş yıl önceki ürünü, sezon ürünüyle fiyat kıyaslaması yaparak sunuyor. Böylece hem tüketiciyi kandırıyor hem haksız rekabet yaratıyor. Türkiye’de 100’den fazla fırsat sitesi var. Zaten böyle olanlar elenmeli iyi olan 10 tane kalmalı. Pek çok yabancı marka sezon ürünü satan internet sitelerine ürün veriyor ama fırsat sitelerine vermiyor. Tüketici ciddi biçimde aldatılıyor.”

350 MİLYAR DOLARLIK TAKLİT

Türkiye’de taklit mallara karşı açılan dava sayısının 7-8 bin civarında olduğunu belirten Tahsin Özlenir, dünya ticaretinin yüzde 17’sinin taklit mallardan oluştuğunu, bunun da 350 milyar dolara denk geldiğini söyledi. Özlenir, Çin’den sonra taklit markalı ürün sayısında ikinci sırada bulunan Türkiye’de taklit ürün pazarının 1 milyar dolar olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

TMd’siz federasyon eksik kalır

KURULAN Perakende Federasyonu çatısı altında yer almama nedenlerini Tahsin Özlenir şöyle açıkladı: “Bize TMd’yi feshedip, Birleşmeş Markalar Derneği çatısı altında girmemizi önerdiler. Bu kabul edilemez. Taklitle mücadele eden, indirimlerin düzenlenmesini isteyen üye markalarımız bu şartlarda orada yer alamaz. Bizim önceliğimizden biri indirim aldatmacasının bitmesi ve indirim yasasının çıkması. Bizi TMd olarak almaları gerekir. TMd 92 markayı ve onların 2000 civarında mağazasıni temsil ediyor. TMd’siz federasyon eksik kalır.”

Taklitin cezası:  80 TL ve 10 ay hapis

TAHSİN Özlenir, taklitin şikayete bağlı suç olmaktan çıkması gerektiğini belirterek, “Savcılığa müracaat etmekle başlıyor ve operasyon yapılması 2 gün sünüyor. Bununla ilgili yeni kanun teklifi sunacağız. Zaten davaların sonunda sanıklara 10 ay hapis ve 80 TL para cezası veriliyor. Bu sorunu çözmüyor” dedi.

Haberin Devamı

Devlet yönetimleri şeffaf AVM yönetimlerini bilmiyoruz

SON günlerde Hürriyet Gazetesi’nin gündeme getirdiği alışveriş merkezlerindeki (AVM) ortak alan giderlerine de değinen Tahsin Özlenir, “Bu konuda çok şikayet alıyoruz. 5 katlı bir apartman da 500 mağazalı AVM de kat mülkiyeti kanunu ile yönetiliyor. AVM’deki markalar giderlerin hesabını soramıyor çünkü mal sahibi değil kiracı. Yeni bir yasal düzenleme lazım. Tüm dünya şeffaflaşıyor, devlet yönetimleri bile şeffaf biz AVM’lerin harcamalarını bilmiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!