‘Tahsilat cambazı’ EOS Türkiye'yi bölge üssü seçti

Güncelleme Tarihi:

‘Tahsilat cambazı’ EOS Türkiyeyi bölge üssü seçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2003 02:01

Almanya'nın alacak tahsilatı konusunda finansal çözümler sunan önde gelen gruplarından EOS, Türkiye'yi, Balkanlar, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya'nın operasyon merkezi yaptı. EOS Bölge Müdürü Ralf Tilkowski ‘‘Türkiye'de fırsat sonsuz ancak şirket bilgileri eksik’’ dedi.

Endeks Holding, şirketlere yönelik geliştirdiği yeni finansal çözümlerle tanınan Alman EOS Grubu'na bağlı KSI ile ortak oldu. Bu ortaklık sonrasında Endeks Holding, EOS'u Türkiye'nin Balkanlar, Güneydoğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetler'de yapılacak operasyonlarda merkez olması konusunda ikna etti. EOS KSI Bölge Müdürü Ralf Tilkowski ‘‘Türkiye'de fırsat sonsuz ancak şirket bilgileri eksik’’ dedi.

Endeks Holding Başkanı Selçuk Oral, KSI ile görüşmelerin 2.5 yıl sürdüğünü, bu görüşmelerin sonunda KSI'nin Türkiye'ye gelme ve bölge operasyonunu Endeks'le birlikte yönetme kararı aldığını söyledi.

Oral, Endeks Holding'in Türkiye'deki faaliyetlerine 1996 yılında finans yönetimi kuruluşu olarak başladığını ve KSI ile ortaklık kurarak Türkiye'ye yeni finansal enstrümanlar getirmeyi hedeflediğini bildirdi.

Endeks'in Türkiye'de farklı şirketlere danışmanlık hizmeti verdiğini, kendi leasing sistemini kurduğunu kaydeden Oral, ‘‘Şimdi de nakit akışı alanında hizmet vermek ve Türk şirketlerinin uluslararası alandaki kredibilitesini artırmak istiyoruz’’ dedi.

NAKİT AKIŞI ÇÖZÜLECEK

Endeks'in EOS ortaklığı ile yabancı şirketlerin finansal bilgilerine eksiksiz ulaştığını ve bu yolla Türkiye'den ihracat yapacak kuruluşların şüpheli alacaklarını daha iyi şartlarda satın alacağını belirten Oral, ‘‘Türk şirketlerinin nakit akış problemini çözeceğiz’’ diye konuştu.

Oral, EOS-Endeks ortaklığı ile sağlıklı nakit akışına kavuşan Türk şirketlerinin ihracat yaparken elinin daha kuvvetli olacağını ve nakit durumu güçlenen şirketlerin kredi notlarının yükseleceğini bildirdi.

‘‘Risk yönetiminde en önemli unsur kullanılan verilerin doğruluğudur’’ diyen Oral, EOS aracılığıyla yurtdışındaki verilere ulaşacaklarını, Türkiye'deki operasyonlarının hacmini genişleteceklerini ve çok sayıda sigorta şirketini yapacakları operasyonların arkasına alacaklarını kaydetti. Oral, borç tahsilatı, bilgi yönetimi, leasing, derecelendirme, veri yönetimi, faktoring gibi hizmetler vereceklerini de sözlerine ekledi.

FIRSAT SONSUZ

EOS KSI Bölge Müdürü Ralf Tilkowski de şunları söyledi: ‘‘Türkiye her açıdan bölgesinin merkezi olmanın avantajlarını taşıyor. Türkiye'de iş yapma anlayışı iyi. Türk gençleri iyi eğitimli ve çalışmak istiyorlar. Bu Türkiye'nin en önemli avantajı. Burada yeni finansal hizmetleri kavrayacak ve uygulayacak iyi bir potansiyel var. bu insan kaynağı ve iş anlayışı nedeniyle Türkiye'yi 17 ülkenin merkezi yaptık. Ancak Türkiye'nin dezavantajları da var. En önemli dezavantaj Türkiye'de şirket bilgilerinin düzenli ve kayıtlı olmaması. Bankalardan şirketlerin performansına ilişkin bilgilerin alınamaması.’’

Enerji ve telekomünikasyon tahsilatında uzmanız

EOS KSI Bölge Müdürü Ralf Tilkowski, EOS'un enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde borç tahsilatı konusunda deneyiminin olduğunu Türkiye'de de bu tahsilatı yapabileceklerini söyledi. Borç tahsilatının da bir şüpheli alacak yönetimi olduğunu belirten Tilkowski uyguladıkları sistemin işleyişini şöyle anlattı: ‘‘Biz Avrupa'da enerji ve telekomünikasyon şirketlerinin alacaklarını satın alıyoruz. Bu şirketlerin tahsilat risklerini ölçüp bu riske göre şirket alacakları karşılığında para ödüyoruz ve tahsilatı zaman içinde kendimiz yapıyoruz. Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde zamanında tahsilat önem taşıyor. Tahsilat süresi geciktikçe şirketlerin kasalarına girecek para reel anlamda azalıyor ve şirketler nakit açısından sıkışıyor. Biz şirketlerin bu sorununu ortadan kaldırıyoruz. Ancak biz de tahsilat işini bir başka şirkete veriyoruz, biz işin sadece teknik organizasyonunu yapıyoruz.’’

400 kisilik istihdam yaratacak

KSI-Endeks ortaklığı ile kurulan yeni finansal hizmet şirketi 2004 yılı sonuna kadar 400 kişiyi istihdam edecek bir kapasiteye ulaşacak. Türkiye'de bankacılık sektöründe deneyimli olan ancak kriz sonrası çalışamayanlara da iş alanı açacak olan şirket, iş vereceği kişilere öncelikle iyi eğitim verecek. Şirket 2003 yılı içerisinde 200 milyon Euro risk garanatisi sağlayarak bu miktarın çok üzerinde bir mal ve hizmet satışını hızlandırmayı amaçlıyor.

Türkiye'nin dışında çoğunluğu Balkanlar ve Türk cumhuriyetlerinde bulunan 17 ülkede daha ofis kurma hazırlığında olan KSI, bu ülkelerdeki personelin eğitimi ve teknik çözümlerin geliştirilmesinde de Türkiye'yi üs olarak kullanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!