Suudiler, Amerika'dan 200 milyar dolar çekti

Güncelleme Tarihi:

Suudiler, Amerikadan 200 milyar dolar çekti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2002 01:53

11 Eylül saldırıları sonrasında, Arap dünyasına ‘terörist’ damgası vuran ABD hükümeti, Suudi Arabistanlı yatırımcıları kaçırıyor. ABD'de toplam 600 milyar dolarlık yatırımı olduğu tahmin edilen Suudiler, kısa sürede 200 milyar dolarlık yatırımlarını geri çekti.

11 Eylül saldırılarının ardından terörizme destek oldukları gerekçesiyle suçlanan Suudi Arabistanlı yatırımcılar, Amerika'daki yatırımlarının yaklaşık 200 milyar dolarlık bölümünü çektiler. İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan haberde, bazı analistlerin Suudi yatırımcıların Amerika'dan çektikleri fonun 200 milyar doları bulduğunu kaydederken, bazılarını ise bunun 100 milyar dolar civarında olduğunu belirttiği ifade edildi.

Amerika ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkinin 11 Eyül saldıları sonrasında kaçırılan uçaklardaki 19 hava korsasının Suudi vatandaşı olduğunu belirlenmesiyle gergin bir hal almıştı. Amerika tarafından Suudi'lerin terörizmi doğurduğu ve Usama Bin Ladin'in Al-Quada örgütüne finansal yardım yapıyor suçlamaları, Suudi Arabistan krallığına yapılan bir saldırı olarak algılandı.

Konuyla ilgili bir analist, Pentagon'un bu ay içinde Suudi Arabistan'ın ‘şeytanın içi’ olduğuna dair yaptığı açıklamanın Araplar tarafından para çıkışının hızlanmasına yol açtığını kaydetti. Açıklamasında, Suudi Arabistan'ın elit kesiminde Amerikan halkının gözünde kötü bir imaj sahibi oldukları ve bu nedenle paralarının bundan böyle güvenli olmayacağını düşünüldüğünü kaydetti.

Terörizmle savaşın bir parçası olarak, Amerikalı ve Suudi otoriteler Suudi şirketlerin ve bireysel yatırımcıların hesaplarını incelemeye alması, Suudi tüccarları harekete geçirdi. Amerika-Suudi Arabistan ilişkilerini inceleyen Dış İlişkiler konseyi üyesi Yusuf İsrahim, Suudilerin 200 milyar dolarlıklık yatırımların Amerika'dan çektiğini söyledi. Yusuf, hareket düşmanca tutum sergileyen Amerikalı eleştirmenlerin Suudi'lerin varlıklarını dondurma çağrısıyla hızlandığını da kaydediyor.

Paraların Amerika'dan çıkışının, 11 Eylül'de yaşamını yitirinlere yönelik geçtiğimiz haftalarda trilyon dolarlık dava açılmasıyla hızlanması bekleniyor. Açılan dava terörizme destek oldukları gerekçesiyle bir çok Suudi kurumları, hayır kuruluşlarını, savunma bakanının da içinde olduğu kraliyet ailesinin üç üyesini suçluyor.

TOPLAM YATIRIM

Suudi'lerin Amerika'da yatırımlarının detayı tam olarak bilinmiyor ama analistler miktarın 400 milyar dolar ile 600 milyar dolar olduğunu kaydediyor. Arapların Amerika'da bulunan fonlarının özel kaynaklar, borsa ve bona piyasalarında ve emlak alanlarında olduğu belirtiliyor. Yatırımları olanların içinde kraliyet ailesi üyelerinin de de olduğu ifade ediliyor.

Diğer taraftan bazı uzmanlar Arap yatırımcıların Amerika'da hesaplarını tam anlamıyla kapatmayacaklarını, buna karşılık olarak parayı Avrupadaki hesaplarına kaydıracakları belirtiliyor. Londra'daki bankacılar Arap yatırımıcıların çoğunun henüz bu hareketi gerçekleştirmediğini ifade ediyorlar.

Suudilerin paralarını çekmesinin doların inişi eğilimine katkıda bulunacağı belirtiliyor. Riyad'da bulunan bir mali danışman, ‘‘Arapların Amerikan ekonomisine ve yabancılar politikasına hiç bir güvenlerinin kalmadığını belirtiyor ve ekliyor, ‘‘Eğer açılan dava mahkeme tarafından kabul edilirse, bu Arapların Amerika'da hiç parası kalmayacağı anlamına geliyor.’’

ABD en büyük silahını kaybediyor

Son 20 yılda Amerikan ekonomisinin patlama yaşamasını ve dünya devi olmasını sağlayan yabancı sermaye yatırımları 11 Eylül saldırıları ve ardından meydana gelen şirket skandallarıyla çok büyük oranlarda gerilemiş durumda. 2000 yılında Amerika'ya yapılan 300 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı geçtiğimiz yıl 116 milyar dolara gerilerken bu miktarın 2002 yılında daha düşük seviyelere gerilemesi bekleniyor. Bir çok yabancı şirketin Amerika'daki yatırımlarını dondurup, yeni yatırım yapmama kararı alması ve bazılarının mevcut yatırımlarını ellerinden çıkarmak istemesi, eski gücüne kavuşmak isteyen Amerikan ekonomisi için çöküşün başlangıcı olduğu kaydediliyor. Buna ek olarak terörist damgası vurulan zengin Arap ülkelerinin de Amerika'dan yatırımlarını çekmeye başlaması ABD'ye dünyanın en büyük gücü olmasını sağlayan sermayenin erimesini hızlandırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!