Suudi Arabistan’la 30 milyar dolarlık ticaret hedefi var

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan’la 30 milyar dolarlık ticaret hedefi var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 07:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara’da ziyaretlerde bulunan Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile bir araya geldi. Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Suudi Arabistan’da 24.9 milyar dolar değerinde 390 projenin başarıyla tamamlandığına dikkat çekerek, Türk şirketlerinin önümüzdeki dönemde daha çok iş yapma niyetinde olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında “Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketinin 42’si Türk şirketi. Dünyada ikinciyiz, Çin’den sonra biz gelmekteyiz. 133 ülkede 11 binden fazla projeyi başarıyla üstlendik. Turizm destinasyonu olarak Türkiye dünyada altıncı sırada. Bundan 30 sene önce bunların hiçbiri yoktu. Müteahhitlik firmalarımız Suudi Arabistan’da bugüne kadar 24.9 milyar dolar değerinde 390 proje üstlenmiştir. Karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik alanında büyük bir potansiyel var. Önümüzdeki dönemde, birlikte daha çok iş yapmak istiyoruz. Üçüncü ülkelerde de işbirliği yapmak istiyoruz. Ayrıca inşaat alanında geçmişteki uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümlenmesini bekliyoruz. Bu çerçevede, iş insanlarımızın vize almalarında sağlanan kolaylık için teşekkür ediyorum”  ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TİCARETTE BÜYÜME VAR’

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ticari ve ekonomik ilişkilerine de değinen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Bu yılın yedi aylık döneminde ticarette ciddi bir büyüme görüyoruz. Yakalanmış olan ivme ile ilk aşamada 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Orta ve uzun vadede ise 30 milyar dolarlık ticaret hacmini gerçekleştirebiliriz. Ülkemize Suudi Arabistan tarafından bugüne kadar 2 milyar dolar civarında doğrudan yatırım gerçekleşti. Hepimiz biliyoruz ki bu tutar Suudi Arabistan’ın potansiyelini yansıtmaktan uzaktır.”

‘SANAYİ VE MADENCİLİKTE FIRSAT VAR’

-Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef de “Suudi Arabistan’da sanayi ve madencilik alanlarında yatırım fırsatları önemli” dedi. Türk yatırımcıları bu fırsatları değerlendirmeye davet eden Alkhorayef, “Biz Türk yatırımcısına güveniyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Suudi Arabistan’daki madencilik alanında bir anlaşma imzaladık“ ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!