Suudi Arabistan’a 2 milyar dolarlık silah satışına komisyondan jet onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan’a 2 milyar dolarlık silah satışına komisyondan jet onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

Suudi Arabistan’a 2 milyar dolarlık silah satışına olanak sağlayacak anlaşma, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

Hükümet’in süratle yasalaşmasını istediği anlaşma bu hafta içinde de Meclis Genel Kurulu’ndan hızla geçirilecek. Suudi Arabistan ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının onaylanmasına ilişkin tasarının Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve ASELSAN yetkilileri de bilgi verdi.

ABD dışında ilk kez Türkiye

Milli Savunma ve Genelkurmay yetkilileri, süresi temmuzda dolacak anlaşmanın bir an önce yasalaşması gerektiğini vurgularken, ASELSAN yetkilisi de, anlaşmanın Türk savunma sanayinin Suudi Arabistan’a 2 milyar dolarlık silah satışına olanak sağlayacağını söyledi. Aynı yetkili, böylece Suudi Arabistan’ın ABD dışında ilk kez ikinci bir ülkeden silah alımı gerçekleştireceğini de vurguladı. Suudi Arabistan’dan bu anlaşmayla Türkiye’ye önemli bir jest de geldi. İkili anlaşmalarında, ortaya çıkan anlaşmazlıklar için kendi ülkesindeki şeriat mahkemelerini adres gösteren Suudi Arabistan’ın ilk kez Türkiye’ye bir istisna yaparak bu koşuldan vazgeçtiği bildirildi. Hükümet kaynakları, anlaşmanın ilk halinde, Suudi Arabistan’da askeri eğitime gidecek Türk askerleri için böyle bir koşulun yer aldığını, ancak karşılıklı görüşmeler sonucu Suudi yönetiminin bu koşuldan vazgeçtiğini söylediler. Dışişleri Komisyonu dünkü toplantısında, Etiyopya, Mısır ve Maldivler ile imzalanan askeri, bilim ve teknik işbirliği anlaşmalarını da kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!