Sütbank mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Sütbank mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 13:54

Mersin merkezli bir firmanın Konya'da kurduğu çiftlikte, bedeli karşılığında inek satın alanlar, hem maddi kazanç sağlıyor hem de şehir yaşamında imkan bulamadığı çiftlik hayvanlarını yetiştirme özlemlerini gideriyor. Tanesi 3 bin 500 liraya satın alınabilen her bir inek, sahibine ayda ortalama 180 kilogram süt tutarında kazanç sağlıyor.

Haberin Devamı

Mersin'de ÇEDAŞ bünyesinde kurulu İmga Et ve Süt Ürünleri Hayvancılığı A.Ş yönetim kurulu başkanı Mahmut Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmede önemli rolü bulunan süt ve süt ürünlerinin, gıda sektörü dışında kozmetik gibi diğer sektörlerde de geniş kullanım alanı bulunduğunu söyledi.

Bunun da sütü endüstriyel ürün olarak günümüzde en önemli yatırım aracı haline getirdiğini belirten Eker, “Ülkemizde bu yönde gelişme olmasına rağmen, yeterli yatırımların yapılmaması nedeniyle bu alandaki potansiyel yeterince değerlendirilemiyor” dedi.

ÇEDAŞ olarak elektrik sektöründe faaliyetlerini sürdürürken, büyüme hedefleri doğrultusunda, yeni ve karlı bir sektöre yatırım yapma kararı aldıklarını anlatan Eker, yaptıkları araştırmalar neticesinde, süt hayvancılığı işletmesine yapılacak ciddi yatırımın büyüme hedeflerini olumlu yönde etkileyeceğine karar verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda coğrafi yapı, iklim ve lojistik açıdan avantajları göz önüne alarak Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen kasabasında 2 bin baş hayvan kapasiteli, toplam 150 dönüm üzerine tesis inşa ettiklerini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

“Böylelikle vatandaşlarımızın birikimlerini hızlı ve yüksek kazançlı yatırıma dönüştürebileceği bir çeşit 'sütbank' diyebileceğimiz havuz sistemini hayata geçirdik. Ülkemizdeki hemen her insan doğaya dönüş özlemiyle böyle bir işin hayalini kuruyor ve bunun manevi tatminini yaşamak istiyor. Sisteme katılan vatandaşlar, yatırımlarından hak ettiği değerde hızlı ve yüksek kazanç elde ederken, sunduğumuz imkanlarla da manevi anlamda özel bir dünyaya adım atıyor. Katılımcılar, aileleriyle ziyaret edebilecekleri işletmemizde, bir yandan çocuklarıyla benzersiz deneyim yaşarken, diğer yandan yatırımlarının gelire dönüşmesini bütün aşamalarıyla bizzat görebiliyor.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Eker, süt ineği alımlarının işletme tarafından yapıldığını, işletmedeki ve yeni alınacak hayvanların tamamının Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı onaylı, soy kütüğü belli sertifikalı cins hayvanlar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İstenilen sayıda 5 aylık gebe inek alımı gerçekleştirerek sisteme katılınabileceğini belirten Eker, “İşletmemize alınan hayvanlardan ilk 4 ay gebelik nedeniyle süt alınamadığı için ancak 4 ayın sonunda hayvan başına aylık sabit 180 kilogram süt üzerinden düzenli olarak süt bedeli ödeniyor” diye konuştu.

Katılımcının sadece günümüz fiyatlarına göre hayvan başı 3 bin 500 lira olan hayvan bedelini ödeyeceğini bildiren Eker, şöyle konuştu:

“Katılımcı hiçbir risk ve olumsuz faktörden etkilenmiyor ve hayvanların sigortası işletmemiz tarafından yapılıyor. Zaten ilgili kanun gereği sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanıyor. Doğacak yavrular ise işletmenin tasarrufunda olurken, kamu kurumlarından alınabilecek teşvik veya desteklemeler de işletme sermayesine ekleniyor. Sözleşme boyunca hayvan sayısı başına sabit 180 kilogram süt, ödemenin yapılacağı ayın süt litre fiyatı ile çarpılarak belirleniyor. Bu miktar sözleşme boyunca sabit olup, düşüş ya da artış söz konusu olmayacak. Alınacak gebe hayvan, 4 ay süt vermeyeceği için 36 aylık yapılacak sözleşmenin 32 ayı boyunca bu ödeme yapılacak.”

Haberin Devamı

Vatandaşların istediği sayıda hayvan alabileceğini, 100 baş ve üzeri hayvan ile yapılan katılımlarda yatırımcıların isterlerse çiftliğe temsilci bırakabileceklerini vurgulayan Eker, sözleşme bitiminde isteyen katılımcıya hayvanın kendisi ya da geçen sürenin enflasyon farkı ilave edilerek hayvanın bedelinin verileceğini kaydetti.

Uygulamanın yaklaşık 2,5 aydır sürdüğüne işaret eden Eker, ayrıca katılımcılara kendilerine verilecek şifre ile çiftlikte yapılan her türlü işlemi 24 saat boyunca canlı olarak izleme imkanı sunduklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!