Sürpriz ayrılığın perde arkası

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz ayrılığın perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 15:14

İş dünyasının merak ettiği Eti-Hazım Ellialtı ayrılığının perde arkasını Fortune dergisi yazdı. İşte profesyonelce boşanmanın perde arkası...

Haberin Devamı

"Bisküvi ve çikolatada Ülker’in en büyük rakibi olan Eti Grubu’nda 16 Temmuz’da CEO depremi yaşandı. 19 yıl boyunca çalıştığı Unilever’den Eti için ayrılan Hazım Ellialtı’nın kimsenin beklemediği bir anda ve henüz 2 yılı bile dolmadan gruptan sürpriz şekilde ayrılması, iş dünyasının bir hayli ilgisini çekti. 47 yıl önce kurulan Eti’nin Ellialtı gibi bir profesyoneli transfer edebilmek için sarfettiği çaba da dikkate alındığında ister istemez bu ayrılığın ardından dedikodu kazanı kaynamaya başladı.

Fortune Dergisi, Ağustos sayısında, bu profesyonel boşanmanın perde arkasını aralamaya çalıştı. Derginin haberinde ayrılığa giden yolda pek çok anlaşmazlık yaşandığına dikkat çekildi.

İddialara göre Ellialtı ile Kanatlı Ailesi arasında keyiflerin ilk kaçışı Eti Çikolata Keyfi’nin relansmanıyla başladı. Aile ne ambalajın ne de tadın değişmesini istemiyordu. Böyle bir operasyon için para harcamaya da gerek yoktu. Hatta şirketin Onursal Başkanı Firuz Kanatlı’nın “Bu ambalajı ben sağken yapamazsınız” resti çektiği konuşuldu. Ancak tam yetkili Ellialtı, bu operasyonu gerçekleştirdi. Eti Çikolata Keyfi yeni ambalajı ve geliştirilen tadı ile piyasaya sürüldü.

Haberin Devamı

Ürün sadeleştirilmesi de yine iddialara göre, aile ile CEO Ellialtı arasındaki bir diğer anlaşmazlık konusu oldu. Ellialtı, ürün sadeleştirmesi yapmaktan yanaydı. Fortune’un konuştuğu Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ise her iki olayın da pazarlama ile ilgili konular olduğunu, iş süreçlerine son derece önemli katkıda bulunduğunu ve ayrılıkla hiçbir ilgisi bulunmadığını ifade etti.

* Aile, 6 Temmuz 2006 tarihinde Hazım Ellialtı’yı CEO olması için inka etti.

* İmzanın atılmasından sonra şirkette profesyonelleşme yolunda önemli adımlar atıldı. Ar-Ge’nin başındaki Aydan Kanatlı ve Başkan Yardımcısı Firuzhan Kanatlı yönetim kuruluna geçti.

* Hazım Ellialtı, yanında Unilever’den Finans Direktörü Gökhan Aydın’ı getirdi.

* Organizasyon ve görev değişikliklerinden memnun olmayan 30 Eti yöneticisi ayrıldı. Satış Grup Başkanı Gülçin Mergen de ayrıldı ve yerine Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Süha Çolakoğlu getirildi.

Haberin Devamı

‘Eylül’ü beklemeyelim’

* Yönetici takdirine dayalı ücret sistemi rafa kalktı, performans ödüllendirilmeye başlandı.

* İşten çıkan 130 beyaz yakalının yerine uluslararası şirket deneyimi olan eğitim seviyesi yüksek kişiler alındı. Eskiler tepkilerini “Ari ırk mı yetiştirmeye çalışıyorsunuz” diyerek dışa vurdu.

* İşin başına geçen Hazım Ellialtı, Eti’nin her türlü alımını yapan aile şirketi Sarp Taşımacılık’a yüzde 2-3 komisyon ödenmesine karşı çıktı. Aile her türlü alımlarda Sarp’ı devre dışı bırakmaya 2007 başı itibarıyla söz verdi. Ancak bu söz yerine getirilmedi.

* Ellialtı, lojistik hizmetlerini başka bir firmadan çok daha uygun fiyatla yapabileceğini söyledi ancak yine aileyi ikna edemedi.

Haberin Devamı

* Hazım Ellialtı’nın trans yağsız çikolata ve kek konusunda çalışma yaptıklarına dair bir gazeteye verdiği demeç de aile üyeleri arasında zamansız ve plansız bulundu. Yönetim Kurulu’nda konu tartışıldı. Hazım Ellialtı’nın tansiyonu yükseldi ve 2 kez burnu kanadı.

* 10 Temmuz’da Çamlıca’daki yönetim binasına gelen aile fertleri, Ellialtı’nın şirkete transfer ettiği Süha Çolakoğlu ve Gökhan Aydın’ın görevine son verilmesini istediler.

* Eti içinden bir kaynak o günkü görüşmede Başkan Firuzhan Kanatlı ile Hazım Ellialtı arasında şöyle bir diyalog geçtiğini Fortune’a anlattı: Kanatlı Ellialtı’ya, “Siz de mutsuzmuşsunuz. Sağda-solda bunu konuşuyormuşsunuz” dedi. Ellialtı “Evet” yanıtı verince Firuzhan Kanatlı, Ellialtı’ya “O zaman biz size siz bize zulüm etmeyelim, sözleşmenin bitiş tarihi olan Eylül’ü beklemeyelim, vedalaşalım” dedi.

Haberin Devamı

* Hazım Ellialtı, odasına geçtikten 5 dakika sonra avukatlar tarafından daha önceden hazırlandığı belli olan bir evrak imzalaması için masasına geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!