Suriye, Ürdün ve Lübnan’la kol kola girdik, 1.1 trilyon dolarlık alan doğdu

Güncelleme Tarihi:

Suriye, Ürdün ve Lübnan’la kol kola girdik, 1.1 trilyon dolarlık alan doğdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2010 00:00

Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında dörtlü bir serbest ticaret alanı oluşturulması projesi için ilk adım atılıyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında “Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi (YDDİK)” kurulacak ve bu ülkeler arasında malların ve kişilerin serbest dolaşımının sağlandığı bir bölge oluşturulacak.
Dörtlü serbest ticaret
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ev sahipliğinde, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi kurulması ve bu ülkeler arasında serbest ticaret ve dolaşım alana oluşturulması konuları kapsamında dörtlü toplantı düzenlendi. Çağlayan, açılıştaki konuşmasında, 14 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü ve Ticaret Bakanları Zirvesi dolayısıyla, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi ile görüşmelerinde Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında dörtlü serbest ticaret alanı oluşturulması projesinin gündeme geldiğini anlattı.
Deklarasyon açıklanacak
çağlayan, dörtlü serbest ticaret alanı oluşturulması projesi ile ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağını belirterek, “Ekonomilerimizin daha ileri entegrasyonunu sağlayacağımızı ve bugüne kadar atılan adımları hızlandıracağımızı ümit ediyoruz” dedi. Toplantıya ilişkin deklarasyon bugün açıklanacak. Bakan Çağlayan’ın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya, Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Amir Al Hadidi, Lübnan Ekonomi Bakanı Muhammed Safadi ve Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi katıldı.
1 trilyon doları geçiyor
Serbest ticaret ve serbest vize bölgesi oluşturma çalışmaları yapan Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye’nin ekonomik büyüklüğü 1 trilyon doları geçiyor. Uluslararası Para Fonunun (IMF) Nisan 2010 “Dünya Ekonomik Görünümü” raporundaki satın alma gücüne (SGP) göre, Türkiye’nin 2010 yılında GSYH’sinin 932 milyar 199 milyon dolar, Suriye’nin 105 milyar 238 milyon dolar, Lübnan’ın 58  milyar 567 milyon dolar, Ürdün’ün 35 milyar 279 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Böylece dört ülkenin SGP’ye göre GSYH’si bu yıl 1 trilyon 131 milyar 283 milyon dolara ulaşacak. Türkiye’nin bu GSYH’deki payı ise yüzde 82’yi buluyor. Rapora göre, Türkiye bu yıl dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisi, Suriye 66’ıncı, Lübnan 84’üncü ve Ürdün 98’inci ekonomisi olacak.
Bayegan, Bakü’de yeni işbirliği imzası attı
PETROL ve petrokimya alanındaki uluslararası kuruluşların Türkiye Temsilciğini yapan Bayegan Grubu, Azerbaycan’da yeni bir işbirliğine imza attı. Rusya, İngiltere, Amerika ve Azerbaycan gibi toplam 16 ülkede faaliyet gösteren Beyagan Grup, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Ticaret Heyeti’nin Bakü’de iki gün süren iş formunda Azerbaycan’lı yatırımcılar ile görüşmelerde bulundu. İş formu sonrası, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev’inde katılımıyla gerçekleşen Yat Klubünüdeki davette konuşan Bayegan Grup Ceo’su Ercüment Bayegan çeşitli alanlarda üst düzeyde toplantılardan önemli gelişmeler ve mutabakatlar elde edildiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!