Süreci martta tamamlarız

Güncelleme Tarihi:

Süreci martta tamamlarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

Hürriyet’in ‘12 bankaya milyarlarca liralık rekabet cezası geliyor’ haberiyle ilgili açıklama yapan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, “Bankalar Kurul huzurunda meramını anlatacak. Nihai karar bütün süreç bittikten sonra verilir. Ama bu konuda epey mesafe alındığını söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

DÜN Hürriyet Yazarı Erdal Sağlam’ın duyurduğu ‘Bankalara milyarlarca liralık ceza geliyor’ haberi gündem yarattı. Bir süredir rekor kıran borsa dün habere konu olan banka hisseleri liderliğinde gerilerken cezalarla ilgili Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’dan da açıklama geldi. 12 bankayla ilgili dosyanın incelendiğini mart ayında bir karar alınabileceğini söyleyen Kaldırımcı, “Bankalar kurulun huzurunda meramını anlatacak. Sürecin aşamalarıyla ilgili epey yolumuz var. Nihai karar tüm süreç tamamlanınca verilir” dedi. Sürecin başında olduklarını kaydeden Kaldırımcı, şunları söyledi: “Daha bankaların savunmasını alacağız. Dolayısıyla süreç mart ayına kadar uzayabilir. Şimdiden ‘ihlal var deyip şu kadar ceza demek’ doğru bir değerlendirme olmaz. Prosedür gereği bunun bir de sözlü savunma aşaması var. Sonradan ek görüş gidiyor. Buna karşı da tarafların savunması gelecek. Sürecin en son safhasında da kurul isterse son savunma alacak. Kurul huzurunda hepsi meramlarını anlatacaklar. Bu süreç de bugünden itibaren en az 3-4 aylık bir süreyi ifade ediyor. Çünkü bazen sürenin uzatılması yönünde talepler de geliyor.

Haberin Devamı

EK TALEPLER GELİYOR

Kurul kabul ederse bu talep karşılanıyor ve zorunlu olarak süreç uzuyor. Nasıl olduğuna dair kanunda hükümler var. Sürecin hangi aşamalardan oluştuğuna dair epey yolumuz var. Bankaların dosyanın tamamlanması için gidecekleri yol çok. Raporda ihlal olduğu yolunda raportörler tarafından görüşler dile getirildi. Ama teknik açıdan arkadaşların yaptığı çalışmanın kurula sunulması safhası sürüyor.

EPEY MESAFE ALINDI

Savunmalar alınıyor nihai olarak. Kesin bir açıklama yapma imkanım yok. Çünkü sonuçta kurulun kararı önemlidir. Ceza gelir ya da gelmez. Bu da tüm süreç sonunda belli olur. Bu benim tek başıma vereceğim bir karar değil. Nihai karar bütün süreç bittikten sonra verilir. Ama bu konuda epey mesafe alındığını söyleyebilirim.”
Rekabet Kurulu, 2 Kasım 2011’de yaptığı toplantıda Akbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

Haberin Devamı

Borsaya banka ‘ceza’sı

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB), Çarşamba ve Perşembe günü yaşanan rekor serisi dün bankalara gelen sert satışlarla son buldu. İMKB 100 Endeksi yüzde 1,56’lık düşüşle 71 bin 422 puana geriledi. Bin 129 puanlık düşüşte, 12 bankaya rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle verilebilecek cezalar  etkili oldu. Düşüşte başı çeken bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 2.41’i buldu. Bosphorus Capital Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, bankalara ceza gelebileceğinin bir süredir sektörde konuşulduğunu belirterek, “Endeks bankalarla rekor kırmıştı ve hisseler çok yükselmişti. Bu da satışlara neden oldu. Ancak bankalardan kaynaklı satış dalgasının uzun süre devam edeceğini zannetmiyorum. Bir süre sonra piyasa normalleşecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hangi banka ne ceza alır

REKABET Kurumu’nun soruşturması sonrasında Deutsche Bank hangi bankaya ne kadar ceza gelebileceğini inceledi. Deutsche Bank’ın raporunda 12 bankanın rekabeti ihlal ettiği gerekçesi ile yıllık gelirlerinin en az yüzde 2’lik kısmının ceza alarak alınabileceğini belirtilirken, bankaların suçlu bulunması halinde 2013 yılında kazançların minimum yüzde 8’lik kısmının gidebileceğine dikkat çekildi. Cezalara bakıldığında suçlu bulunmaları halinde en yüklü ceza 275 milyon TL ile İş Bankası’nda görünüyor. İş Bankası’nı 265 milyon ile Garanti Bankası takip ederken üçüncü sırada ise 230 milyon TL ile Akbank takip ediyor. Listede 186 milyon TL ile Yapı Kredi  dördüncü sırada yer alırken onu 182 milyon TL ile Halkbank ve 172 milyon TL’lik ceza ile Vakıfbank takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!