Süper ihalede rekor fiyat

Güncelleme Tarihi:

Süper ihalede rekor fiyat
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

POAŞ, 1 milyar 260 milyon dolara İş Bankası-Doğan Holding'in

PETROL Ofisi'nin yüzde 51'nin özelleştirilmesi ihalesinde ipi 1 milyar 260 milyon dolarlık teklifiyle İş Bankası-Doğan Holding Konsorsiyumu göğüsledi. Konsorsiyum bu bedelin 504 milyon dolarını peşin ödeyecek. Kalan 756 milyon dolar üç yıla yayılacak. İhale, ÖYK'nın kararıyla kesinleşecek.

POAŞ Genel Müdürü Mehmet Gültekin (solda) ile ÖİB Başkanı Uğur Bayar, ihaleyi birlikte izledi.

Bayar: Sonuç gayet iyi

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı (ÖİB) Uğur Bayar, 1 milyar 260 milyon dolar ile İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding Ortak Girişim Grubu'nun en yüksek teklifi verdiği POAŞ ihalesi için, ‘‘Bence gayet iyi bir sonuç’’ dedi. Bayar, ihale sonrası yaptığı açıklamada, sonuçların Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi. Bayar, ÖİB'in ilan ettiği özelleştirme programının sapma olmaksızın sürdürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: ‘‘Çeyrek yıl bazında ilan edilen program harfiyen sürmektedir. Açılan 39 ihalenin çoğu tamamlanmış, bazıları onay ve sözleşme, bazıları da ihale aşamasındaki uygulamalardır. Birkaç gün içinde de 20 tane iştirak daha ilan edilecek ve böylece değişik aşamalardaki ihale sayısı 59'a ulaşılacaktır.’’

Koç: İhale çok iyi geçti

POAŞ ihalesinin sözlü 9'uncu turunda son teklifini 1 milyar 250 milyon dolardan revize etmeyen Koç Holding-Doğuş Holding Ortak Girişim Grubu'nun sözcüsü Koç Holding İdare Meclisi Temsilcisi Alpay Bağrıaçık, ‘‘İhale çok iyi geçti. Devlet için güzel bir rakama ulaşıldı’’ dedi. Bağrıaçık, pazarlığa neden devam etmedikleri sorusunu ise ‘‘Ekonomisini bu noktaya kadar gördük’’ diye yanıtladı.

PETROL OFİSİ'NİN YÜZDE 51'İNE KİM NE TEKLİF VERDİ?

İş Bankası- Doğan Holding: 1 milyar 260 milyon dolar

Koç Holding-Doğuş Holding: 1 milyar 250 milyon dolar

Nurol-Cıngıllıoğlu-Medya Holding-Çukurova: 1 milyar 110 milyon dolar

PETROL Ofisi A.Ş.'deki (POAŞ), nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi, 1 milyar 260 milyon dolar ile İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding Ortak Girişim Grubu verdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Haluk Büyükbaş'ın başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmelerinin ilk turunda, ihaleye katılan dört grubun revize yazılı teklifleri alındı. Bu turdaki en yüksek teklif miktarı 750 milyon dolar oldu. Bu turun ardından yapılan elemeli ikinci yazılı turda, Koç Grubu dışındaki yatırımcılar, görüşme yapmak amacıyla dışarı çıktılar.

En düşük teklif veren grup, Vakıfbank- Alarko Holding bu turda ihale dışında kaldı. Bundan sonra ihaleye açık artırma ile devam edildi.

1 MİLYAR 35 MİLYON DOLARLA BAŞLADI

POAŞ'ın yüzde 51'inin blok satışı için açık ihalede turlar şöyle gelişti:

1. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 35 milyon dolarla başladı. Aynı turda Koç Holding-Doğuş Holding Ortak Girişim Grubu 1 milyar 45 milyon dolar, Nurol Holding - Cıngıllıoğlu Holding - Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık - Medya Holding Ortak Girişim Grubu 1 milyar 55 milyon dolar verdi.

2. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 75 milyon dolarla başladı. Aynı turda Koç Holding-Doğuş Grubu 1 milyar 100 milyon dolar, Nurol Holding - Cıngıllıoğlu Holding - Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık - Medya Holding Ortak Girişim Grubu 1 milyar 110 milyon dolar verdi.

3. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 120 milyon dolarla başladı. Aynı turda Koç Holding-Doğuş Grubu 1 milyar 130 milyon dolar verdi. Nurol Holding - Cıngıllıoğlu Holding - Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık - Medya Holding Ortak Girişim Grubu 1 milyar 110 milyon dolarlık teklifini yükseltmedi ve ihaleden çekildiğini açıkladı.

İKİ GRUP ÇEKİŞTİ

Bundan sonraki turlarda ise İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu ile Koç Holding-Doğuş Holding Grubu arasında çekişme yaşandı.

4. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 140 milyon lira, Koç Holding-Doğuş Grubu ise 1 milyar 150 milyon dolar verdi.

5. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 160 milyon dolar, Koç Holding-Doğuş Grubu 1 milyar 170 milyon dolar verdi.

6. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 180 milyon dolar, Koç Holding-Doğuş Holding Grubu 1 milyar 200 milyon dolar teklif etti.

7. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 210 milyon dolar, Koç Holding-Doğuş Holding Grubu 1 milyar 220 milyon dolar verdi.

8. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu 1 milyar 230 milyon dolar, Koç Holding-Doğuş Grubu 1 milyar 250 milyon dolar teklif etti.

9. TUR: İş Bankası-Doğan Grubu teklifini 1 milyar 260 milyon dolara çıkarırken, Koç Holding-Doğuş Holding Grubu, verdikleri 1 milyar 250 milyon dolarlık teklifin geçerli olduğunu belirterek ihaleden çekildi.

Böylece ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 260 milyon dolar ile İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding Ortak Girişim Grubu vermiş oldu.

POAŞ'ta daha önce yapılan ihalede, en yüksek teklif 1 milyar 160 milyon dolardı. Dün yapılan ihale sonrası, Rekabet Kurulu onayı alındıktan sonra, sonuç ÖYK'nın onayı ile kesinleşecek.

ÖDEMELER NASIL OLACAK?

İhaleyi kazanan Ortak Girişim Grubu, POAŞ için teklif ettiği bedelin yüzde 40'ını, yani 504 milyon dolarını (289 trilyon 800 milyar) peşin ödeyecek. Kalan 756 milyon doların (434 trilyon 700 milyar) ödemesi ise, üç yıl içinde eşit taksitlerle yapılacak.

POAŞ Genel Müdürü Mehmet Gültekin:

Rakam beklediğimin üzerinde

POAŞ'ın İMKB'de yüzde 7 oranındaki hissesinin işlem gördüğünü söyleyen Genel Müdür Mehmet Gültekin, ihale fiyatlarını, bu oran üzerinden genel bir değerlendirmeye tabi tutmanın yanlış olduğunu söyledi. POAŞ'ta, 3 bin 300'ü sendikalı işçi, 2 bin 700'ü sözleşmeli personel olmak üzere 6 bin 100 kişi çalıştığını söyleyen Gültekin, ‘‘Şirkette istihdam fazlalığı olup olmadığı’’ sorusuna şu değerlendirmeyle yanıt verdi:

‘‘Bu; alan kişinin göstereceği faaliyet sahasına bağlı. Biz, hem özel sektör hem de kamu sektörü zihniyetiyle çalışan bir kuruluşuz. Kamu hizmeti gören haliyle, POAŞ'ta istihdam fazlalığı yoktur.’’

POAŞ'ın 4 bin 700'ü akaryakıt, geri kalanı fuel-oil ve madeni yağ bayiliği olmak üzere 5 bin 700 bayisi olduğunu söyleyen Gültekin, POAŞ mülkiyetindeki bayi adedinin ise sadece 32 olduğunu kaydetti.

DAHA BAŞARILI OLACAK

10 yıldır özelleştirme kapsamında olması nedeniyle, Kurum'un çok verimli hizmet veremediğini de belirten Gültekin, ‘‘Bundan sonra öyle sanıyordum ki serbest rekabet ortamında özel sektörde çok daha iyi başarılar elde edecektir’’ dedi. Gültekin, ‘‘Doğu'ya petrol sevkiyatında aksama olabilir mi?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi:

‘‘Aksama olacağı kanısında değilim. Arz-talep kanunu işleyecektir. Fiyat oluşumunda özel sektör, ilave navlun ücretiyle, orada verilen hizmetin ağırlığı itibariyle belki farklı bir fiyat bir fiyat uygulaması olabilir.’’

NATO ve Silahlı Kuvvetleri'in mülkiyetinde bulunan 3 bin kilometrelik ANT boru hattının durumunun ise özel sektörde de aynen muhafaza edileceğini söyleyen Gültekin, ‘‘5. yılın sonunda veya daha önce de olabilir, ANT'nin statüsü tekrar gözden geçirilecek’’ dedi.

İlk ihalede en yüksek teklif 1.1 milyar dolardı

POAŞ'ın özelleştirilmesi için 1998 yılının Temmuz ayında yapılan ilk ihalede Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu, 1 milyar 160 milyon dolarlık teklifle birinci sırada yer almıştı. Ancak, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz başkanlığında toplanarak, birinci teklifin fiyatına çıkması koşuluyla, üçüncü sıradaki Konsorsiyum'a verme kararı almıştı. Ancak Rekabet Kurulu’nun PÜİS’e vize vermemesi üzerine o konsorsiyum dağalma sürecine girmişti.

İlk ihalede kim ne teklif vermişti

Grup Teklif (Bin TL)

Akmaya-Orteks 1.160.000

Doğuş-Garanti 1.150.000

İş-Bayındır-Park-PUİS 1.110.000

Özbilen: Dışarıdan kredi alıp, öderiz

POAŞ ihalesinde en yüksek teklifi veren konsorsiyumdan, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Özbilen, ‘‘Bizim 1 milyar 260 milyon dolarlık teklifimiz vadelidir. Peşin olma ihtimali her zaman var’’ dedi. ‘‘Verdiğimiz teklifin arkasındayız. Bu rakam bu işin hakkıdır’’ diyen Özbilen, ihale sonrasında şu açıklamayı yaptı:

İhalelerden önce ortağımız Doğan Grubu'yla uzun bir çalışma dönemi geçirdik. İşi ayrıntısına girinceye kadar inceledik. Verdiğimiz teklifin tamamen arkasındayız. Bu rakam bu, işin hakkıdır inancındayız.

Şimdi yapacağımız iş, süratle ÖİB ile satış sözleşmesi konusunda görüşmeleri tamamlayarak sözleşmeyi imzalamak. Bu arada bugüne kadar gerek bize gerek Doğan Grubu'na yapılmış, yabancı bankalardan gelen finans tekliflerini değerlendirmek ve en iyisini seçmek ve bir an önce şirketle ilgili ödemeyi yapıp işe başlamak. Ancak finansman paketi henüz netleşmedi.

Şirketle ne yapacağımız konusunda kafamızda oluşan bir takım düşünceler var. Biz POAŞ'ın çok kısa bir sürede, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra, bugünkü kárlılığının katlanacağı inancındayız.

Yabancı ortağımız yok. Verilen rakamın, POAŞ'ın değerinin altında olduğu konusunda ise ‘Herkes kendi düşüncesini ifade edebilir’ diyoruz. Rakamın POAŞ'ın değeri olduğunu ve burada Türk devletinin gerçekten hepimizin birden kazançlı çıktığını gördünüz.

Şirketi en verimli şekilde çalıştırmak için bütün tedbirler alınacak. Akla gelebilecek bütün tedbirler alınacak. İstasyon sayısını arttıracağız gerekli yatırımları yapacağız ama detaylara girmeyeyim çünkü ÖYK henüz bizi kazanmış ilan etmedi. İlan eder etmez gerekli görüşmeleri yapacağız.

Doğan Şirketler Grubu Genel Koordinatörü İmre Barmanbek ise finansman konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, ‘‘Özelleştirmelerle ilgileniyoruz. Bu rakamın bu civarda çıkacağını tahmin ediyorduk’’ dedi.

Yalova: POAŞ kilometre taşı

DEVLET Bakanı Yüksel Yalova, dün gerçekleştirilen ihaleyle POAŞ projesinin artık işlevini tamamlamış olduğunu belirterek, ‘‘POAŞ projesi, şevk ve azimle yola devam ederken, gururlanacağımız bir kilometre taşı olarak yerini aldı’’ dedi.

Yüksel Yalova, düzenlediği basın toplantısında, POAŞ ihalesinin, Türk siyasetçisi, bürokratı ve işadamının ülke geleceğine olan inancı ve sahip çıkışının bir göstergesi olduğunu bildirdi. Bugünkü ihaleyi bir başarı olarak ifade etmeyi kendisine hak görmediğini belirten Yalova, şöyle devam etti:

‘‘Taahhüdün yerine getirilmesi başarı olarak adlandırılamaz. Şu anda beni ilgilendiren tek nokta, diğer taahhütlerimizin de en iyi şekilde yerine getirilmesidir. Hatta, bunların zaman olarak önünde, ekonomik değerler açısından üzerinde, yerine gettirilmesidir. Özelleştirmenin bir ekonomi aracı olarak yansıtılıyor olması, hiç şüphesiz biz sorumluların, konunun sosyal boyutundan uzak olduğumuz anlamını taşımaz. En önemli unsur olan insan faktörü ve özelleştirme kapsamına alınan kurumları emekleriyle vareden çalışanlarımızın geleceği, bizim için her türlü değerin önündedir. İhaleler neticesindevarılan ekonomik değerler araç, özelleştirilmeler sonrasında varılmasıhedeflenen sosyal denge ise amacımızdır.’’

POAŞ projesinin artık işlevini tamamladığını belirten Yalova, şunları söyledi:

‘‘POAŞ projesi bizim açımızdan işlevini tamamlamış, şevk ve azimleyola devam ederken grurula anacağımız bir kilometre taşı olarak yerini almıştır. Bize düşen TÜPRAŞ, Petkim, THY ve diğerlerini aynı yere ivedilikle taşımak ve özelleştirme görevini bütünüyle tamamlamaktır .’’

Akaryakıt pazarının lideri

1941 yılında kurulan Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ), Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründe yüzde 53 genel pazar payı ile lider. POAŞ'ın hisselerinin yüzde 7'si İMKB'de işlem görüyor. POAŞ'ta, 3 bin 300'ü sendikalı işçi, 2 bin 700'ü sözleşmeli personel olmak üzere 6 bin 100 kişi çalışıyor. POAŞ'ın 4 bin 700'ü akaryakıt, geri kalanı fuel-oil ve madeni yağ bayiliği olmak üzere 5 bin 700 bayisi var. POAŞ mülkiyetindeki bayi adedi ise 32.

POAŞ'ın, Kıbrıs Türk Petrol'ün yüzde 52'si, Çalkaya Belpet Petrol Ofisi'nin yüzde 49'u, Petrol Tur'un yüzde 14'ü ve İGSAŞ'da da onbinde 5 hissesi bulunuyor.

En yaygın dağıtım ağına sahip olan POAŞ'ın bayileri kanalıyla dağıtımını gerçekleştirdiği beyaz ürünlerde (benzin, gazyağı ve motorin) yüzde 38, siyah ürünlerde (kalorifer yakıtı ve fuel-oil) yüzde 44, jet yakıtı ve madeni yağlar da yüzde 31 pazar payı bulunuyor.

POAŞ'ı sektördeki diğer firmalardan ayıran bir özellik de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin akaryakıt ihtiyaçlarını temin etmekle yükümlü olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!