Sukuk geliri dev projelere gidecek

Güncelleme Tarihi:

Sukuk geliri dev projelere gidecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:00

Faizi reddeden bir borç enstrümanı olarak özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan sukuk (kira sertifikası) piyasasına Türkiye de giriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin faizsiz bankacılık ürünüyle, yepyeni bir kesimden kaynak oluşturacağını vurgulayan bankacılar, bu gelirle üçüncü köprü gibi dev projelerin finansmanının sağlanabileceğini vurguluyor.

Sukuk ihracının dünyadaki toplam hacmi 2011’de yaklaşık 90 milyar dolarken, bu rakam bu yıl ilk altı ayda yakalandı. Katar, temmuz ayında yaptığı dört milyar dolarlık ihraçla rekora imza atarken, islami finansal hizmetler sektörü büyüklüğünün 2015’e kadar 2.8 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bugüne kadar bu sektörde geride kaldığı konuşulan Türkiye ise arayı kapatmak için ilk adımı atıyor.

Birkaç milyar dolar

Hazine Müsteşarlığı, sukuk olanaklarını araştırmak için Citigroup, HSBC ve Liquidity House’a (Kuwait Finance House iştiraki) yetki verirken, dolar cinsinden yapılacak ilk ihracın önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Hazine’nin daha uygun koşullarla, uzun vadeli borçlanmasına olanak sağlayacak bu işlemle, Türkiye’nin ilk etapta 500 milyon veya 1 milyar dolar, ilerleyen dönemde birkaç milyar dolar kaynak yaratabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yepyeni kaynak

Türkiye’de sukuk ihracını gerçekleştiren ilk özel banka olan Kuveyt Türk’ün Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türkiye için yeni bir kapı açıldığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Hazine yeni bir coğrafyaya, faizsiz bankacılık ürünüyle yaklaşacak. Yepyeni bir kesimden kaynak oluşturacak. Sukuk ihracının önemi, kaynak olarak uzun vadeli olması. 3-5 yıl vadeli olacağını tahmin ediyorum.”

TL cinsinden ihracın da yakında gerçekleşeceğini söyleyen Uyan, “Bireysel emeklilik şirketlerinde de faizsiz emeklilik çıkarmak isteyenlerin ihtiyaç duyduğu bir ürün. İMKB, TL cinsinden kira sertifikasının tamamlayıcı ürünlerini geliştirmek için ciddi çalışmalar yapıyor” diye konuştu.

Dünya Bankası bile yaptı

SUKUK piyasasında lider ülke Malezya olurken, Suudi Arabistan’ın da son yıllarda hızla popüler hale geldiği belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn gibi Körfez ülkelerinin yanısıra Avrupa’da da sukuk ihracı yapılıyor. Hatta Dünya Bankası bile ihraç yapanlar listesinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Körfez’e roadshow

HAZİNE’nin yetki verdiği üç banka, önümüzdeki hafta Riyad, Abu Dabi gibi merkezlere giderek, yatırımcıları toplayacak. Yatırımcılara sukuk ihracının vadesi, miktarı, getirisi gibi konularda bilgi verilecek. Talepler aracı kurumlara bildirilecek, aracı kurumlar da Hazine’ye bildirecek. Katar, 5 ve 10 yıllık sukuk ihraçlarından 25 milyar dolar sağladı.

Sukuk nedir

FAİZSİZ tahvil anlamına gelen sukuk yönteminde, belirli bir havuzda toplanan finansal araçlar menkul kıymetleştirilerek, ikincil piyasalarda işlem görerek finansa dönüştürülüyor. Havuzda toplanan varlıklar, araçlar; emtia, intifa hakkı ya da borçlanma araçları olabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!