Su ürünleri için AB'ye taahhütname gönderdik

Güncelleme Tarihi:

Su ürünleri için ABye taahhütname gönderdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tarım Bakanı Mustafa Taşar, Avrupa Birliği Veterinerler Komitesi'ne, su ürünlerine getirilen ihraç yasağı konusunda taahhüt mektubu gönderildiğini açıkladı. Taşar, deniz ürünleri sektöründe yapılan inceleme sonucu, sağlık kontrol numarası almış 162 firma sayısının 42'ye düşürüldüğünü söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, Avrupa Birliği Veterinerler Komitesi'nin, Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen bazı su ürünlerinin ihracatının durdurulması kararı konusunda bütün hususları içeren bir dosyayı, taahhüt mektubuyla birlikte 17 Temmuz'da Avrupa Birliği'ne gönderdiğini bildirdi.

Taşar, TİGEM'de, bakanlığının bir yıllık icraatına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği'nin konuya ilişkin kararından sonra yapılan inceleme sonucu, 162 olan sağlık kontrol numarası almış firma sayısının 42'ye düşürüldüğünü söyledi.

17 Temmuz'da taahhüt mektubuyla birlikte bütün hususları içeren bir dosyayı Brüksel'e göndererek, Türkiye'nin incelemeye hazır olduğunu ilettiğini ifade eden Bakan Taşar, şöyle konuştu:

YASAK KALKACAK

‘‘AB'nin bu dosyadan sonra yapacağı iki şey var. Ya dosyamızı olduğu gibi kabul edip eylülde bu yasağı kaldıracak veya tekrar gelip denetleyecek. Tekrar buyursun gelsin denetlesin. Bizim süratle davranıp 17 Temmuz'da dosya göndermemizin gayesi, Ağustos ayının AB için tatil mevsimi olmasıdır. Dosyayı bir an önce gönderdik ki, eylüle kadar bu işleri inceleyip, çabuk karar verebilsinler. Dolayısıyla bu yasağın da kalkacağını ümit ediyorum.’’

Taşar, deniz ürünleri sektörü temsilcileriyle devlet yöneticilerinin 17 Temmuz tarihinden önce yaptıkları toplantıda da ‘‘Su Ürünleri İcra Komitesi’’ kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlatarak, ‘‘Bundan sonra bu konularda bakanlığım tek başına karar vermeyecek. Su Ürünleri İcra Komitesi, özel sektörüyle devlet kademesiyle biraraya gelerek, su ürünleriyle ilgili alınacak kararları hep beraber verecek’’ diye konuştu.

POŞETLİ EKMEK

Mustafa Taşar, poşet uygulamasının ekmeğin fiyatına artış getirmesinin söz konusu olmadığını, aksine ekmek poşetinin üzerine alınacak ürün reklamlarının, fırıncılara ekmekten daha fazla kâr sağlayacağını söyledi.

Taşar, fırınların kapasitesini belirleyen yönetmeliğin 9 Temmuz'da çıktığını, yönetmelik uyarınca, fırınların büyük şehirlerde 400 metrekare, ilçelerde 300 metrekare olacağını, köylerdeki fırınlar için ise sınır konulmadığını hatırlattı. Taşar, ''Apartman köşelerinde, bodrum katlarında kurulu fırınlar, bir sene içinde kendilerini bu standartlara uydurmak zorundadırlar. Aksi takdirde kapanmayla karşı karşıya geleceklerdir'' dedi.

Taşar, poşet uygulaması konusunda fırıncılarla anlayış birliği içinde olduklarını da ifade ederek, uygulamadan doğan aksaklıkların meydana gelmesi durumunda bunu anlayışla karşılayacaklarını ve fırıncılara geçiş dönemi için bazı kolaylıklar sağlayacaklarını bildirdi.

Zirai kredi faizi düşecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, zirai kredi faiz oranlarının 1 Temmuz tarihi itibariyle 5 puan aşağı çekildiğini hatırlatarak, faizlerde, sonbaharda, enflasyon düşüşü oranında bir düşüş daha yapılacağını söyledi. Türkiye hayvancılığını geliştirme projesi konusunda kaynak sağlanmasına yönelik bir toplantı yapılacağını, daha sonra da projenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını kaydeden Taşar, hayvan ıslahı kanun tasarısının TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu gündeminde olduğunu, ürün borsaları konusundaki çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!