Stratejik Karavanke tünelinde Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Stratejik Karavanke tünelinde Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2024 07:00

Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu ağının en önemli noktalarından Karavanke Tüneli’nin Slovenya’daki kazı çalışmaları tamamlandı, ışık göründü. Ülkedeki ilk Türk yatırım olan projenin üstlenicisi Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz, “Bu ülkede yatırım devam edecek. Halen yurtdışında 3.5 milyar Euro’luk projemiz var. Balkanlar’daki 15 milyar Euro’luk altyapı potansiyeline odaklandık” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’YI Akdeniz’e bağlayan yol üzerindeki Dinar Alpleri’nin altına 2 bin 300 ton çeliği gömmek... Yani bir Eyfel Kulesi’ni dağın altına yerleştirerek geçiş tüpü inşa etmek. Cengiz İnşaat’ın Slovenya’nın Avrupa’ya kara yoluyla bağlantı noktasındaki en stratejik projesi olan Karavanke tünelinde yaptığı tam olarak bu. Tünelin kazı süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. Slovenya devleti uzun süredir devam eden tünel inşaatında ‘ışığın görünmesi’ nedeniyle büyük bir tören düzenledi. Slovenya Başbakanı Robert Golob törendeki konuşmasında, neden 2 bin 300 ton çeliği bir dağın altına koyduklarını şöyle açıkladı: “Eyfel’i bir dağın altına koymanın bizim için siyasi, ekonomik ve lojistik değeri var. Bu tünel, Slovenya ve Avusturya tarihi için de son derece önemli bir proje.”v Cengiz İnşaat’ın davetlisi olarak bir grup gazeteci ile Karavanke tünelinin bulunduğu Hrusica’daki töreni izledik. Slovenya Başbakanı Golob, konuşmasında projenin zorluğuna da dikkat çekti. “Limitleri zorladığımız ve komşularımızla bağlantı kurduğumuz zaman, sorunların nasıl çözüldüğünü görüyoruz. Tüm zorluklara rağmen çok hızlı ilerlendi ve proje başarılı bir şekilde tamamlandı. Cengiz İnşaat’a teşekkür ediyorum. Bugünkü açılış bize, doğru bir müteahhit seçmenin önemini bir kez daha göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2025’TE TRAFİĞE AÇILACAK

Karavanke tüneli, Slovenya üzerinden Avusturya’ya ulaşan ve Akdeniz, Balkanlar ile Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu ağındaki en önemli nokta olarak kabul ediliyor. Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz İnşaat tarafından yapılan tünel, aynı zamanda Slovenya’da bir Türk şirketi tarafından üstlenilen ilk altyapı projesi olma üzelliğinde. Slovenya ve Avusturya sınırının ortasından geçen tünelin 2025’in üçüncü çeyreğinde tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz projenin tünel, iki köprü, portal ile idare binasından oluştuğunu belirtti. Cengiz, “Halihazırda bölgede bulunan tünel yetersiz kaldığı için ona ek olarak bu tünelin yapılması kararı alındı ve iki ülke, kendi bölgelerinde kalan bölüm için ihale düzenledi. Toplam uzunluğu 7 bin 822 metre olan Karavanke Tüneli’nin Slovenya tarafındaki 3 bin 446 metrelik kısmını biz inşa ediyoruz. Tünel açıldığında, 1991’de tamamlanan ve halihazırda faaliyette olan diğer tünelin renovasyonu yapılacak ve bu süre içinde bizim tünelimiz tek tüp olarak gidiş geliş amaçlı kullanılacak. Eski tünelin renovasyonu tamamlandığında ise bizim tünel sadece Slovenya–Avusturya yönü için trafiğe açılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhale bedeli 120.2 milyon Euro olan Karavanke Tüneli, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. 175’i Türk, 225 kişi-nin istihdam edildiği tünel trafiğe açıldığında diğer tünelin renovasyon dönemi olan üç yılda toplam 15 milyon aracın geçmesi bekleniyor.

30 YIL ÖNCE İLK GEÇEN DE BİR TÜRK’TÜ

HRUSICA’DAKİ törene katılan, Karavanke tünelinin Avusturya tarafının üstlenici firması DARS’ın Başkanı David Skornsek törendeki konuşmasında önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Skornsek, “Burada halen bulunan tünelin 30’uncu yılını yaşıyoruz. Bu süreçte 80 milyon araç geçti. Yeni bir tünele ihtiyacımız oldu ve bunu Türk müteahhitlik firması olan Cengiz İnşaat ile yaptık. 1991’de bu tünel açıldığında ilk geçen yine bir Türk vatandaşıymış. Biz de bir Türk firması ile bu tüneli yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Stratejik Karavanke tünelinde Türk imzası

HEDEF BALKANLAR’DA BÜYÜMEK

Cengiz İnşaat’ın cirosunun yüzde 80’inin yurtdışı projelerden geldiğini söyleyen Asım Cengiz, “Amacımız bunu yüzde 90’lara çıkarmak. Bunun için de odak pazarımız Balkanlar. Slovenya’da yeni bir otoyol ihalesi var, onunla ilgileniyoruz. Ayrıca Hırvatistan ve Makedonya’da 2-3 demiryolu işi var. Bosna Hersek’te otoyol projesi var. Bunları yakından takip ediyoruz. Halen, yurtdışında devam eden projelerimizin toplam büyüklüğü 3.5 milyar Euro civarında. Balkanlar’da 6-7 yıl içinde yaklaşık 15 milyar Euroluk altyapı projeleri planlanıyor. Bundan pay almaya odaklandık” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANKARA’YA OKUL AÇIYOR

Törenin ardından Ljubliyana’daki iftar yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Asım Cengiz, 15 yıl önce kurduğu hayalinden bahsetti. Cengiz planını, “16 yıl önce kendime dedim ki okul yapacağım, orada önce öğretmen ardından, donanımlı çocuklar yetiştireceğim. Amacım yaşadığı topluma faydalı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak. Bu hayalimi gerçeğe dönüştürmeye çok yaklaştım; Ankara’da okul inşaatına başladım. Hedefimiz 2025 sonuna yetiştirmek. Okul öncesi eğitimden 12’inci sınıfa kadar eğitim verecek bir kompleks olacak. İçerisinde Anadolu’dan gelecek öğrencilere de hizmet verecek 50 odalı bir yurt planladık. Toplam 600 öğrenci kapasiteli olacak. Ticari bir amaç gütmeden; maddi durumu iyi ailelerin çocuklarının parayla okuyacağı; maddi durumu elvermeyen yetenekli ve başarılı çocukların burslu okuyacağı bir eğitim kompleksi kurguluyoruz. İki kızım, iki oğlum var. Bu okulu onlar işletecek” sözleriyle anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!