SPK'dan aracı kurumlara müfettişli baskın

Güncelleme Tarihi:

SPKdan aracı kurumlara müfettişli baskın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

SPK’nın bazı aracı kurumlardan ‘Gezi Eylemleri’ sürecindeki işlemleri için bilgi talebinde bulunması geniş yankı buldu.

Haberin Devamı

hguler@hurriyet.com.tr

SPK’nın mektupla bilgi talep etmeden önce bu aracı kurumlara baskın düzenlediği ve bilgisayar kayıtlarını kopyalayarak delil topladığı öğrenildi.

GEZİ eylemleri sürecinde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ayrıntılı bilgi isteyen Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK)  bir süre önce bazı aracı kurumlara baskın yaptığı ortaya çıktı. Özellikle yabancı işlemi yapan aracı kurumları mercek altına alan SPK yetkililerin işlem kayıtlarının yanı sıra e-postaları da kopyaladığı öğrenildi.

10 KURUM MERCEK ALTINDA

SPK’nın, yazılı mektup göndererek bilgi talebinde bulunurken, tüm aracı kurumlar yerine işlem hacmi bakımından piyasayı kontrol eden, yabancı müşterisi ağırlıkta olan 10 civarında aracı kuruma yöneldiği belirtiliyor. SPK’nın önceki gün borsada sert düşüşlerin olduğu 20 Mayıs-19 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşitirilen işlemler ve aracı kurum çalışanları ile ilgili bilgi talebinde bulunması sektörde geniş yankı buldu. Bili talebi mektubunu alan aracı kurumlar istenen belgeleri bilgisayar ortamında bugün akşama kadar SPK’ya iletmek zorundalar.


YÜZDE 2 İŞLEM ŞÜPHELİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aracı kurumlardan bilgi talep edilmesi konusunda, belirtilen dönemde yüzde 2 şüpheli işlem bulunduğunu söyledi. Bir televizyon kanalına açıklamada bulunan Ertaş, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme programının sonlandırmasıyla iligili açıklamaları sürecini incelemeye aldıklarını vurguladı. Amaçlarının doğru işlem yapanların güvenilir ortamda işlem yapmasını sağlamak olduğunu söyleyen Ertaş, “Araştırmanın son derece olumlu sonuçlar vermesini bekliyoruz. Yüzde 99 işlem hacminin bizden çekinmesine gerek yok, yanlış işlem oranının yüzde 1-2 olduğunu düşünüyoruz” dedi.

AYRIM YAPMALIYIZ

Amaçlarının yanlış işlem yapan kişileri sistem dışına çıkarmak ya da cezalandırmak olduğunu bildiren Ertaş, şöyle konuştu: “Yanlış işlem yapanların faturası yanlış yapmayanlara çıkıyor. Cezai işlem için kurum ve çalışan arasında ayrım yapmalıyız. Kurumlarla şahısları birbirinden ayırmak gerekiyor.”

Haberin Devamı

Günah keçisi aranıyor 

SPK’nın incelemesiyle ilgili bir araştırma notu yayımlayan Standard Bank analisti Timothy Ash ise, “Endişe verici bir gelişme” olarak nitelendirdiği SPK kararı ile ilgili olarak, “Faiz lobisi konusundaki söylemler sadece söylem olarak kalmamış görünüyor. Burada esas endişe verici olan gelişme Erdoğan’ın yönetiminde yer alanların önemli bir bölümünün Türkiye karşısında yabancı kaynaklı bir entrika olduğuna inanıyor olması. Günah keçisi ararken rasyonellik ortadan kalkmış görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Köksal: SPK hızlı bir çalışma yapsın

TÜRKİYE Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, son dönemde borsada yaşanan düşüşe ilişkin çok fazla spekülasyon olduğunu ifade ederek, “Sanıyorum SPK’da bunlara son vermek için bir çalışma başlattı. Zaten SPK bu tür şeyleri sık sık yapar. Dolayısıyla çok fazla bir süpriz değil bizim için. Burada anlayamadığımız tek konu personelin kimlik numaralarının istenmesi. Onun dışındaki rutin bir inceleme” dedi.
Köksal, bu çalışmanın hızlı yapılması ve sonuçlanmasının piyasanın hayrına olacağını dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Bir şey varsa da yoksa da çıksın ortaya. Spekülasyonlara son vermek lazım. SPK’dan ricamız; hızlı bir çalışma yapılsın, sonuçlansın. Yatırımcılara
Türkiye’nin ekonomisine güvenmelerini ve hisse senedine uzun vadeli yatırım yapmalarını öneriyorum.”

Son dönemde borsada çok fazla düşüş gerçekleştiğini belirten Köksal şunları kaydetti: “Bunlara açıklık getirmek için yapılan bir çalışmadır. Biraz detaylı bir çalışma. Personelin kimlik numaralarının istenmesi daha önce gördüğümüz bir şey değil. Organizasyon şeması da isteniyor. Varsa bir manüpilasyon onu ortaya çıkarabilecek bir çalışmadır. Aracı kurumlar suçlu durumuna düştü. Buna açıklık getirmek için SPK’nın attığı adımı destekliyoruz. Suçlu varsa ortaya çıksın. Ancak burada önemli olan traderların doğru değerlendirilmesi. Bir trader, piyasanın düşeceğini düşünerek açığa satış bile yapmış olabilir. Burada haksız kazanç elde edilip edilmediğinin saptanması çok ince bir çizgi. Önemli olan münferit ufak yorumlardan tüme varım yapılmaması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!