SPK: Kombassan'a para yatırmayın

Güncelleme Tarihi:

SPK: Kombassana para yatırmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kombassan İnşaat, Tarım, Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne para yatıran tasarruf sahiplerine yönelik duyuru yayınladı. SPK duyurusunda, ‘‘Kombassan İnşaat A.Ş ve Kombassan Holding A.Ş, halktan kanuna aykırı biçimde para topladığı şahıslara, kár payı veya başka bir adla belirli bir getiri vereceğini garanti edemez’’ denildi.

SPK'nın dünkü gazetelerde yer alan duyurusunda, halktan para toplamak isteyen şirketlerin herhangi bir şekilde hisse senedi, tahvil, kar-zarar ortaklığı belgesi veya benzer kıymetli evraksatmaları için, öncelikle söz konusu evrakın SPK tarafından kayda alınması gerektiği ifade edildi.

SPK duyurusunda, Kombassan İnşaat Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Kombassan Holding A.Ş nezdinde yapılan denetim çalışmaları hakkında da bilgi verildi.

Duyuruda, şirketlerin kár dağıtımını hisse senetlerinin fiyatlarını artırarak yaptıkları, Kombassan Holding A.Ş'nin hisse senetlerinin Kurul kaydına alınmasından sonra kayıtdışından hisse satışına devam ettiği, yeni hisse satışı yoluyla tahsil edilen paraların büyük kısmının Holding kayıtlarına alınmadan, ana para geri ödemesi ve kár payı dağıtımında kullanılmış olabileceği kaydedildi.

TASARRUF SAHİPLERİNE ÇAĞRI

Denetim çalışmaları ile tespit edilen sonuçlar çerçevesinde, Kombassan İnşaat A.Ş ve Kombassan Holding A.Ş'nin kanunlara aykırı olarak halktan para toplayamayacağı da belirtilen duyuruda, ‘‘Kombassan İnşaat adına halktan para toplayan kişilerin, yatırımcılara aslında bu şirkete değil, Kombassan Holding veya Kombassan Grubuna ortak olduklarına ilişkin vermiş olabilecekleri taahhütler geçerli ve doğru değildir’’ denildi.

Duyuruda, Kombassan İnşaat ve Kombassan Holding'in taahhüt etmiş ve dağıttığı kar paylarının sözkonusu şirketlerin gerçek faaliyet sonuçları ile hiçbir ilgili bulunmadığı belirtildi. Duyuruda, şu bilgilere yer verildi: ‘‘Söz konusu şirketlere ortak yapma vaadi ile şirket adına makbuz karşılığı para toplayan kişilerin, tasarruf sahiplerine verdikleri makbuzların, ortaklık bağının tesisinde herhangi bir hukuki geçerliliği bulunmamaktadır. Ellerinde makbuz veya iştirak taahhütnamesi adı altında belgeler bulunan yatırımcıların, şirketleringenel kurullarına katılma, yönetimde söz sahibi olma, kar payı alma veya tasfiye bakiyesinden yararlanma hakları yasal olarak yoktur. Vatandaşlarımızın, maddi ve manevi zarara uğramamaları için, bu şirketlere ve temsilcilerine kanunlara aykırı biçimde para vermemelerikendi menfaatlerine olup, bu tür taleplerle karşılaşılması halinde bu konudakişikayetlerini iletebilmeleri amacıyla SPK'ya başvurmaları mümkündür.’’

Kutan: SPK burun koparmasın

FP Genel Başkanı Recai Kutan, SPK'nın Kombassan hakkındaki incelemesiyle ilgili olarak, bu tip araştırmalarda çifte standart olmaması gerektiğini belirterek, ‘‘Hükümeti ikaz ediyoruz; Bu tip meselelerde tenkit edilecek taraflar varsa, bu tenkitlerin giderilmesi istikametinde meseleye olumlu yaklaşılmalıdır’’ dedi.

Kutan, 8. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda, Kombassan Holding'e ait standı da gezerek, burada basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Kutan, Demokrat Parti zamanında bir politikacının ‘‘Burnu akan çocuğun, burnu silinir. Burnu çekilip koparılmaz’’ dediğini aktararak, şunları söyledi:

‘‘Şu anda Kombassan ile ilgili olarak SPK tarafından bir araştırma yapılıyor. Bizim itiraz ettiğimiz husus şudur; Bu tip araştırmalarda, çifte standart olmamalı ve müesseseleri tahrip edecek bir uygulama yapılmamalıdır. Eğer yapılırsa birileri gelir meselenin yorumunu, ‘acaba Anadolu sermayesinin bu ölçüde gelişme göstermesinden rahatsız olan eski gruplar, kurumlar mı var' diye yapar...’’

Kombassan Holding’e destek çıkan MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu da, ‘‘Kombassan'ın eksikliği varsa onları biz de tamamlayalım. Ama kimse Kombassan'ı yalnız başına bir müesse olarak düşünmesin. Diğer çok ortaklı şirketleri yalnız başına bir müessese olarak düşünmesinler. Arkalarında 2500 MÜSİAD üyesi vardır, bu şirketlerin 500 binin üzerinde çalışanları vardır, Türk milleti vardır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!