SPK göndermedi, başkanı Hong Kong’a cebinden gitti

Güncelleme Tarihi:

SPK göndermedi, başkanı Hong Kong’a cebinden gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2006 00:00

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, kendi kurulu gitmesine izin vermeyince, Uluslararası Sermaye Piyasaları Kurulları Örgütü’nün (IOSCO) açılış konuşmasını yapacağı Hong Kong’daki yıllık toplantısına yıllık izin kullanarak ve masrafları cebinden ödeyerek gitti.

Gitmeden önce durumu resmi bir yazıyla SPK’nın ilgili Bakanı Abdüllatif Şener’e ve Dışişleri Bakanlığı’na bildiren Cansızlar, IOSCO bünyesindeki Gelişmekte Olan Piyasalar Bölümü’nün de dört yıldır başkanlığını yapıyordu. Hong Kong’dan telefonla ulaştığımız SPK Başkanı, olayı Hürriyet’e doğrularken, "Türkiye’nin itibarını üç-beş kişinin imzasına terk edemezdim. Tabii ki kendi cebimden geldim. Ama çok üzgünüm" dedi.

PAPUA YENİ GİNE’NİN BAŞKANI

Başkanı olduğu kurulun, kendisinin Türkiye’nin üyesi olduğu bir uluslararası örgütün toplantısına gitmesi için izin vermemesini "aklının havsalasının almadığını" söyleyen Cansızlar, şöyle konuştu: "Biz buraya ne tatil, ne de dinlenmek için geliyoruz. Şu anda burada 110 ülkenin 186 temsilci var. Papua Yeni Gine’nin bile SPK Başkanı burada. Şimdi siz hem açılış konuşmasını yapacaksınız, hem uluslararası bir örgütün içinde başkanlık göreviniz var. Kurulu bana izin vermedi gelemiyorum diye nasıl anlatırsınız, nasıl izah edersiniz. İnsanın inanası gelmiyor." Hong Kong’a gitmek için cebinden ödediği ulaşım ve konaklama giderlerinin ne kadar tuttuğu sorusuna yanıt vermek istemeyen Cansızlar, "Bana ve Türkiye’ye yapılan karşısında bu önemli değil ki" dedi.

GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ:

Cansızlar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin doğru imajı için, çok yerinde bir tercihle "uçaklar dolusu heyetle" yurtdışı geziler yaptığını söyleyerek, "Eminim, sayın Başbakan bu durumu bilse gerçekten üzülürdü" dedi. SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Başbakan Yardımcısı Şener’e gönderdiği yazıda, Kurul’un kendisinin bu konferansa katılmasını, 8 Mart 2006 tarihli kararla reddettiğini belirterek, "Bu görevlendirmenin yapılmamasına fgerekçe gösterilmemiş, keyfi şekilde görevlendirmeden kaçınılmıştır" dedi. Cansızlar, Kurul’un bu kararını tekrar gözden geçirilmesi yönündeki talebinin de 12 Mayıs 2006 tarihli kararla reddedildiğini belirterek, şöyle dedi:

KİŞİSEL HUSUMET GÜDÜYORLAR:

"Anılan kararda hiçbir kamu yararı bulunmadığı gibi, Kurur Karar Organı tamamen kişisel husumetleri nedeniyle kendilerine kanunla verilmiş görev gereklerine aykırı hareket etmişlerdir. Buna rağmen Kurulun asli görevlerinin yerine getirilebilmesi, üleknin ve Kurulun uluslararıs saygınlığının zedelenmesini önlemek için bu toplantıya yıllık iznimi kullanarak kendi olanaklarımla katılacağım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!