SPK Başkanı'ndan flaş Turkcell açıklaması

Güncelleme Tarihi:

SPK Başkanından flaş Turkcell açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 14:55

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "31 Mart 2015'e kadar Turkcell'in ortakları genel kurulu toplayıp kendi iradeleriyle yönetim kurulu üyelerini seçmezlerse, genel kurulun da ticaret kanunundan kaynaklanan yetkileri, SPK'ya intikal edecek. Dolayısıyla yaklaşık 10 ay daha sabırla bekleyeceğiz. Eğer ortaklar kendi iradeleriyle adım atmazsa, bu adımı biz atacağız" dedi.

Haberin Devamı

Ertaş, "The Euromoney Eurasia Forum"unda, 2013 yılının tamamında 67 yeni düzenleme yaparak sermaye piyasasına yönelik hukuki mevzuatı A'dan Z'ye tamamen değiştirdiklerine dikkati çekti.

Bunların bir kısmının uygulamasına 1 Temmuz 2014'den itibaren başlayacaklarını açıklayan Ertaş, "Aslında her şey değişti, ihraç prosedürleri, yatırım kuruluşlarının yeniden yapılandırılması, kolektif yatırım kuruluşları? Dolayısıyla tüm değişikliklere yönelik hukuki mevzuat tamamlandı. Türkiye'nin 2023 İstanbul Finans Merkezi hedefi var. Öncelikle bu hedefe yönelik bir hukuki altyapı oluşturuldu ve referans olarak da bütün düzenlemelerimizde Avrupa Birliği (AB) direktiflerini esas aldık. Şu anda çok rahatlıkla söylüyoruz ki dünyanın en yeni ve en ileri mevzuatı Türkiye'de. Bugün herhangi bir şirket nasıl Londra'da halka açılıyorsa, Türkiye'de de aynı prosedüre tabi. Bir yatırımcı yurt dışında hangi haklara sahipse, Türkiye'de de en az onlar kadar haklara sahip" ifadelerini kullandı.

Sermaye piyasalarıyla ilgili özellikle 2002 öncesi çok parlak bir karnenin olmadığını hatırlatan Ertaş, bunun, yüksek enflasyon, yüksek faiz gibi pek çok sebebi olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Ertaş, hep geriye bakarak ileriyi yönlendirmenin çok doğru olmadığını belirterek, artık son 10 yıldan itibaren Türkiye'deki sermaye piyasalarının gelişimine bakmak gerektiğini söyledi.

Yatırımcıların haklarının, eskiye göre daha fazla korunduğunun altını çizen Ertaş, "Şirketlerimize daha fazla yeni enstrümanlar sunuluyor. Yatırım kuruluşlarımıza daha fazla iş imkanı açılıyor. Dolayısıyla hep geçmişi konuşursak orada kalırız. Biz diyoruz ki daha ileriye bakalım. Bugün sermaye piyasaları, hukuki altyapısıyla, teknik altyapısıyla, yetişmiş işgücüyle Türkiye'nin yeni bir açılımı olacak ve 2023 hedeflerine de Türkiye sermaye piyasalarıyla yürüyecek" diye konuştu.

"10 AY DAHA SABREDECEĞİZ"
Konuşmasında Turkcell konusuna da değinen ve Turkcell'in halka açık bir şirket olduğunu hatırlatan Ertaş, "Şu anda toplantıda yabancılar da var. Sanki SPK, halka açık şirketlere yönetim kurulu üyesi atıyormuş gibi bir yanlış algılamaya meydan vermemek gerek. Türkiye'de diğer ülkelerde olduğu gibi halka açık şirketler, kendi yönetim organlarını kendi genel kurullarında, ortakların iradesiyle atıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Turkcell'in, herkes için oldukça sıra dışı bir konu olduğunu belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Ortaklar 4 yıldır bir araya gelip genel kurulu toplayamıyor ve yönetim organlarını atayamıyor. Oysa ki Turkcell, yaklaşık 100 bin yatırımcısı olan, hem New York borsasında hem Borsa İstanbul'da işlem gören bir şirket. Dolayısıyla düzenleyici bir otorite olarak, böylesine bir şirketi herhalde boşta bırakamazdık. Şirketin Genel Kurulu'na, 'Bir an önce toplanın ve şirketi organsız, yönetimsiz bırakmayın. Eğer siz bunu yapmazsanız, düzenleyici otorite olarak SPK'nın temsil ettiği Tazmin Merkezi, bu şirketin yönetim kuruluna geçici olarak yönetim kurulu atayacak' dedik. Atadık? Ne zamana kadar? Şirketin ortakları, kendileri bir araya gelip, kendi iradeleriyle kendi yöneticilerini seçene kadar.

Şu ana kadar beklediğimiz genel kurul yapılamadı. Ortaklar bir araya gelmedi. Kanun şunu da söylüyor; 'genel kurul 2 kere üst üste yapılamazsa, 31 Mart 2015'e kadar Turkcell'in ortakları genel kurulu toplayıp kendi iradeleriyle yönetim kurulu üyelerini seçmezlerse, genel kurulun da ticaret kanunundan kaynaklanan yetkileri, SPK'ya ya da Yatırımcı Tanzim Merkezi'ne intikal edecek'. Dolayısıyla yaklaşık 10 ay daha süre var. Biz bu süreyi de sabırla bekleyeceğiz. Eğer ortaklar kendi iradeleriyle adım atmazsa, bu adımı biz atacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!