SPK, açığa satış işlemlerine inceleme başlattı

Güncelleme Tarihi:

SPK, açığa satış işlemlerine inceleme başlattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 09:35

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mevzuat hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen açığa satış işlemleri ile ilgili inceleme başlattı.

Haberin Devamı

SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Hisse Senetleri Piyasası'nda ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) yaşanan dalgalanmalara ilişkin olarak, sermaye piyasası suçlarına ilişkin yürütülen gözetim ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra kurul tarafından mevzuat hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen açığa satış işlemleri ile ilgili incelemeler başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, “Bu çerçevede gün içerisinde sahip olunmayan kıymetlerin satışı ile yeterli özkaynak oranına sahip olunmadan, açığa satış tuşu kullanılmadan ve mevzuattaki diğer hükümlere uyulmadan yapılan işlemlerin tespit edilmesi durumunda, bu işlemlerin taraflarının ağır bir şekilde cezalandırılması söz konusu olacaktır” denildi.

Açıklamada, ayrıca Seri: V, No: 65 Sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Hakkında Tebliğde yapılan değişiklikle, açığa satış işlemleri için başlangıçta bulundurulması gereken asgari özkaynak oranının yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarıldığı, açığa satış işlemlerinin devamı süresince bulundurulması gereken asgari özkaynak oranının ise bu aşamada yüzde 35 olarak muhafaza edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

HİSSE GERİ ALIMLARINA İLİŞKİN SPK AÇIKLAMASI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB'de geri alabilmelerine ilişkin ilke ve esasların belirlendiğini, ayrıca İlke Kararı'nın Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumunun sağlandığını bildirdi.

SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, hisse geri alımlarının, yabancı ülkelerde halka açık ortaklıklar tarafından finansman politikası olarak yoğun bir şekilde kullanıldığı ifade edildi. Halen yürürlükte bulunan Türk Ticaret Kanunu'nun, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile tümüyle değiştirildiği hatırlatılan açıklamada, hisse geri alımlarının Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlendiği kaydedildi.

Açıklamada, bu çerçevede, yatırım ortaklıkları ve aracı kurumların kendi hisselerini geri almalarında uygulanacak esaslara ilişkin SPK'nın 1 Eylül 2009 tarih ve 27/748 sayılı İlke Kararı yürürlükten kaldırılarak, pay geri alımları Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hükümlere paralel olarak yeni bir İlke Kararı ile düzenlendiği belirtildi. Yapılan düzenleme ile payları İMKB'de işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB'de geri alabilmelerine ilişkin ilke ve esasların belirlendiği belirtilen açıklamada, ayrıca İlke Kararı'nın Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumunun sağlandığı kaydedildi. Düzenleme kapsamında, geri alım oranı şirketin ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin yüzde 10'u olarak belirlendi.

Özellikle son dönemde dünya borsalarında ve İMKB'de görülen yoğun fiyat hareketlerine karşı, hisse fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltıcı yönde şirketlere imkan tanınması, ayrıca kendi payları üzerinde işlem yapan şirketlerin yaptıkları işlemlerin daha şeffaf bir ortamda yapılmasının sağlanması ve yatırımcıların daha doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!