Spekülasyon olmasın diye Tüpraş’ı bıraktım

Güncelleme Tarihi:

Spekülasyon olmasın diye Tüpraş’ı bıraktım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2005 02:00

Tüpraş Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Sağıroğlu ile Hüseyin Kadri Samsunlu görevlerinden istifa etti. Daha önce Global’de yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Sağıroğlu ve Samsunlu’nun istifalarının özelleştirme süreciyle bağlantılı olduğu belirlendi.

Mehmet Sağıroğlu, ‘Tüpraş’taki özelleştirmenin selameti ve spekülasyonlara mahal vermemek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile böyle bir karara vardık’ dedi. İki istifada da anlaşmazlık ya da herhangi bir sürtüşmenin söz konusu olmadığı vurgulandı.

GLOBAL’İ TEMSİLEN GİRMİŞTİ:

Tüpraş ise, iki yönetim kurulu üyesinin istifasını borsaya bildirdiği açıklamasında Mehmet Sağıroğlu ve Hüseyin Kadri Samsunlu’nun, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hissesinin halka arzının ardından toptan satışlar pazarında alıcı aracı kuruluş olan Global Menkul Değerler’i temsilen yönetim kuruluna girdiklerini hatırlattı. Mehmet Sağıroğlu ile Hüseyin Kadri Samsunlu, 12 Nisan 2005 tarihinde Aclan Acar ve Yalçın Ünal’ın istifasıyla boşalan yönetim kurulu üyeliklerine gelmişlerdi.

ÖİB İLE BİRLİKTE:

Mehmet Sağıroğlu, Tüpraş’ın ilk ihalesinde ÖİB’in kurumu temsil etmeyen yönetim kurulu üylelerinin istifasını istediğini hatırlatarak, ‘İkinci ihale öncesinde ÖİB ile birlikte konuştuk. Özelleştirmenin başarılı olması için ben ve Hüseyin Kadri Samsunlu istifa ettik’ dedi. Sağıroğlu, Tüpraş yönetimine girmelerinin daha önce yönetiminde bulundukları Global Menkul Değerler’le ilgisi olmadığını savundu.

KİMSENİN ADAMI DEĞİLDİK:

Bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin bütün dünyada kabul görmüş bir sistem olduğunu dile getiren Sağıroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka açık şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyeliklerinin olmasını istediğini belirtti. Sağıroğlu, şöyle konuştu: ‘Biz de bu anlayış çerçevesinde Tüpraş yönetimine girdik. Kimsenin adamı değildik. Ama özelleştirmenin selameti için ve spekülasyonlara mahal vermemek adına ÖİB ile müşterek karar aldık. En doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum. Tüpraş yönetiminde bağımsız bir yönetim kurul üyesiydim ama bu şekilde bir yapılanmanın doğru olacağını düşündük. Uyumlu bir altı aylık yönetim kurulu üyeliği gerçekleştirdim. Tüpraş, düzgün çalışan ve şeffaf bir şirket. Bugüne kadar bu şekilde raporlaması olan ve düzgün yönetilen bir şirkette çalışmamıştım.’

GLOBAL KONSORSİYUMDA:

Ön yeterlilik alan şirketlerden Petrol Ofisi ile Tüpraş Acqustition Cons.’un oluşturduğu ortaklık içinde Global’de yer alıyor.

4 konsorsiyuma ihale vizesi

TÜPRAŞ’ın yüzde 51’inin satışı için açılan ihalede, konsorsiyum oluşumu için son tarih olan 29 Ağustos 2005 itibariyle başvuran 4 grup da, ön yeterlilik kriterlerini karşıladı. Özelleştirme İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Pazartesi itibariyle 4 konsorsiyum ortak girişim grubu oluşturmak üzere İdare’ye bildirimde bulundu. Bunlar Polski Koncern Naftowy-Zorlu Holding Ortak Girişim Grubu (OGG), Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company Of Turkey-Shell Overseas Investment B.V OGG, Indian Oil Corp.-Çalık Enerji OGG ve Tüp. Aqusition Cons. OGG-Petrol Ofisi OGG olarak sıralanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!