Sözünüzü tutun şansınız artsın

Güncelleme Tarihi:

Sözünüzü tutun şansınız artsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2003 02:17

Savaşın kısa sürmesi halinde Türkiye ekonomisi üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını belirten IMF Başkanı Horst Köhler, ‘‘Çığ etkisinden korkmayın. Türk hükümeti Niyet Mektubu’ndaki sözlerini tutarsa Türkiye'nin şansı var’ dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler, Türk Hükümeti'nin yapılan anlaşmaya uyması ve reformları yaşama geçirmesi halinde, Türk ekonomisinin sağlıklı kalmayı sürdüreceğini söyledi. Horst Köhler, Irak'ta savaşın birkaç haftada sona ermesi durumunda, Türk ekonomisi üzerindeki etkisinin ‘sınırlı’ olacağını kaydetti.

‘‘Bir çığ etkisinden korkmamalılar’’ diyen Horst Köhler, ‘‘Gerçekçi bir şansları var. Eğer, Niyet Mektubu'nda dediklerini uygularlarsa, büyüme devam eder’’ diyerek, savaşın ekonomik etkisinin fazla olmayabileceğini savundu. Köhler, ayrıca Türkiye'de bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması ve siyasetle ekonominin ayrıştırılması gibi alanlardaki reformlardan da övgüyle söz etti.

İlkbahar Toplantıları öncesinde IMF tarafından yayınlanan ‘‘Dünya Ekonomik Görünümü’’ raporunda da, Türk Hükümeti'nin ‘‘güveni sürdürmesinin’’ gereği ve önemi özellikle vurgulandı. Geçen yılki ekonomik performansın ‘‘beklenenden iyi’’ olmasına ve piyasaların yeni hükümete olumlu tepki vermesine rağmen, bu yılın ilk aylarında, olumlu tepkilerin azaldığı ifade edildi. Buna ana neden olarak, mali politika ve bankacılık politikalarındaki kaymalar gösterildi. Raporda, şu noktalara değinildi:

Güveni sürdürmek için, Türk Hükümeti'nin acilen mali itibarını yeniden oluşturması gerekiyor. Yüzde 6.5 faiz dışı fazla sözünün arkasında durulmalı ve bunu destekleyici önlemler de harfi harfine uygulanmalıdır. Vergi affı yasası ile gelecek dönemlerde vergilere uyulmasının güçlendirilmesi konusunda kritik bir fırsat kaçırıldı. Mali alanda erken hareket edip kuvvetli adımlar atılırsa borçların sürdürülmesi ile ilgili kuşkular dağıtılır.

SAVAŞ SINAVLARI

Bu yıl, sağlam bir bütçe çerçevesiyle, enflasyonun düşürülmesi ve enflasyon hedeflemesine geçiş önemli. Bankacılık, KİT'ler ve özleşleştirme alanlarındaki yapısal reformlarla sürdürülebilir ilerleme kritik olmaya devam ediyor.

Ekonomideki büyümenin bekleneni aşmasına rağmen, son dönemde politikalarda görülen sapmalar ve Irak'ta savaş yeni Türk Hükümeti'ni ciddi sınavlarla karşı karşıya bıraktı.

Başka para gelmez

Washington'da gerek ABD yönetimi, gerek IMF, AKP Hükümeti'nin IMF ile yapılan anlaşmaya uyacağı konusunda kuşkularının bulunduğunu saklamıyor. ABD yetkilileri, geçmeyen tezkere nedeniyle ikili ilişkilerin ciddi darbe yemesine karşın, Türkiye'de istikrar bozulmasını istemediklerini ifade ediyor. Bir üst düzey ABD yetkilisi, ‘‘Kuzey Irak'a girmemek koşuluyla bizden alacağınız para 1 milyar dolarlık hibe. O kadar. Türk Hükümeti IMF ile yaptığı anlaşmaya tam olarak uymalı. Piyasalar bu hükümete güven duymalı. Artık ne bizden ne de IMF'den gelecek başka para yok’’ diye konuştu. IMF yetkilileri, AKP Hükümeti'nin şu ana kadar gerekli güveni yaratmamakla birlikte, önemli olanın, IMF programına aynen uyulması ve sıkı sıkıya bağlı kalınması olduğunun altını çiziyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!