Sözleşmeli besicilikle pazar ve fiyat garantisi

Güncelleme Tarihi:

Sözleşmeli besicilikle pazar ve fiyat garantisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 07:00

Sözleşmeli besicilik desteklemeleri kapsamında, besicilere verilecek destek ödemeleri ve şartları açıklandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, sözleşmeli besicilere sığır karkas ağırlığına göre kilogram başına 2.5-3.5 ve 5 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, kırsalın yeniden ayağa kaldırılmasının, kırsalda üretimin canlandırılmasının ve artırılmasının yegane yolunun kırsal kalkınmadan geçtiğini belirterek, bunu bir vizyon olarak ortaya koyduklarını vurguladı. Destekler yoluyla bu tür sözleşmeli üretim modellerini cazip hale getirmeyi arzuladıklarını belirten Bakan Kirişci, şunları söyledi: “Üretim kaynaklarımızdan en üst seviyede faydalanma irademizi,  sürdürülebilirlik ilkesinden taviz vermeden ortaya koymuş durumdayız. Besicilik gibi stratejik önceliği haiz sektörlerimizde gıda güvenliği milli bir meseledir. Gıda güvenliğinin ise tedarik ve ekonomik erişim olmak üzere iki temel ayağı bulunmaktadır. Sözleşmeli besicilik örnek bir üretim modelidir. Bu, yerli ve milli üretim ilkesi ile hayata geçirildi. Planlı üretim ile hem besicimiz hem de Türkiye’miz kazanacak.”

Haberin Devamı

5 YIL DEVAM EDECEK 

Mevcut besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması amacıyla, Et ve Süt Kurumu tarafından sözleşmeli besicilere sağlanacak destek, 5 yıl süreyle devam edecek. Yetiştiriciler en fazla 200 sığır için desteklemeden yararlanabilecek. Destekleme 201 kilo altında karkas ağırlığa sahip sığırları kapsamayacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, belirlenen maliyet dahilinde çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları güncellenecek. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Sözleşmeli besicilik modeli ile hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında üreticilere çiftliklerinde eğitim verilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!