Sözleşme sonuna kadar Eşel-Mobil'e devam

Güncelleme Tarihi:

Sözleşme sonuna kadar Eşel-Mobile devam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eşel-Mobil'i kaldırma maliyetinin 346 trilyon lirayı bulacağını gören hükümet, uygulamanın toplu sözleşme dönemine sonuna kadar yürürlükte kalmasına karar verdi.

Başbakan Mesut Yılmaz ve Kamu Toplu İş Sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara'nın iktidara gelmeden önce kaldıracakları sözü verdikleri eşel-mobil sistemi bu toplu sözleşme dönemi sonuna kadar yürürlükte kalacak. DPT'nin eşel-mobilin kaldırılma maliyetini 346 trilyon olarak hesaplaması üzerine eşel-mobile devam kararı alındı.

İlk kez gündemli olarak Mesut Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomik Sosyal Konsey'de (ESK) Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in, Yılmaz'a rağmen rest çekerek gündeme getirdiği eşel-mobil konusunda bir alt komite kurulması kararlaştırılmıştı. Devlet Bakanı Işın Çelebi'ye bağlı olarak çalışan alt komite bir kaç kez toplanarak eşel-mobil üzerine yeni veriler üzerinden alternatifli maliyetler hesapladı.

Çelebi başkanlığında perşembe günü tekrar toplanan eşel-mobil alt komitesi önceden belirtilen saatten bir saat geç başlayınca Türk-İş temsilcisi Dr. Yıldırım Koç, Çelebi'yi protesto ederek toplatıya katılmadı.

Bu toplantıda Bakan Çelebi alt komite üyelerine DPT'nin hesapladığı 346 trilyonluk maliyeti devletin bu dönemde karşılamasının mümkün olmadığını belirtti. Çelebi, ‘‘Eşel-mobil ile ilgili çalışmaya gerek yok. Toplu pazarlık sonucunda imza altına alınan eşel-mobil uygulaması bu toplu sözleşme dönemi ile birlikte sona erer’’ dedi. Böylece Çelebi, eşel-mobil konusunda en büyük muhatab olan Türk-İş'in bulunmadığı toplantıda hükümet adına tek taraflı tasarruf da bulunmuş oldu.

YAZIK ETTİLER

Bayram Meral, şunları söyledi:

‘‘Toplumun çok şey beklediği konseye gölge düşüren bu gibi tavırlar bizi de çok rahatsız ediyor. Eşel mobil, ESK'nın gündem maddesiydi. Şimdiden ESK'nın üzerine ölü toprağı serptiler. Artık ESK'nın hiçbir işlevi olamaz. Sivil toplum örgütleri olarak düş kırıklığı yaşıyoruz. Bize de kendilerine de yazık ettiler.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!