“Sosyal Güvenlik transferleri bütçe dengesini bozuyor”

Güncelleme Tarihi:

“Sosyal Güvenlik transferleri bütçe dengesini bozuyor”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 12:36

TİSK'in Haziran ayına ilişkin “Aylık Ekonomi Bülteni” yayımlandı. Bültende, Dünya ekonomisindeki olumsuz tablonun sürdüğünü, Ağustos ayında Yunanistan ve İspanya'nın çok daha zor bir duruma düşebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB üyelerinden çok daha iyi bir performans gösterdiği ifade edilirken, ilk çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 3,2 arttığı bu durumun yılsonu hedefi olan yüzde 4'e ulaşma açısından umut verici olduğu kaydedildi.

Sanayi üretiminin Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 5,9 yükseldiği, Sanayi Sipariş Endeksi'nin yıllık bazda yüzde 19,1 arttığı, İmalat sanayisi kapasite kullanım oranın yıllık bazda 0,6 puan azaldığı hatırlatılan bültende, ilk 5 ayda cari açığın 9,9 milyar dolar gerilediği anımsatıldı. “Gerilemede dış ticaret açığındaki azalma ve net gelir artışı başat rol oynadı, Turizm gelirleri ve yatırım gelirlerindeki net çıkış azaldı” denilen bültende, Merkez Bankası'nın karşılık oranlarını artırmasının, KOBİ finansmanı açısından kaynak teşkil ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Vergi gelirlerinin Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,7 azaldığı kaydedilen bültende, “Kar oranlarındaki azalmanın yanı sıra, büyüme oranını düşürmeye yönelik politikalar vergi gelirlerindeki azalmada etkili oldu, bütçe dengesini bozan cari transferlerde en önemli pay yüzde 16,9 ile sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferler oldu” ifadesine yer verildi.

Bültende iktisat politikasının başarısını, maliye politikasının belirleyeceği, Maliye politikasının etkinliğini artırmak için Hükümet ile işçi ve işveren kesimlerinin arasında işbirliği yapılması ve sosyal tarafların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yönetimindeki rolünün geliştirilmesi gerektiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!