Sosyal güvenlik açığının 12,8 milyar YTL olması öngörülüyor

Güncelleme Tarihi:

Sosyal güvenlik açığının 12,8 milyar YTL olması öngörülüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 11:17

Sosyal güvenlik kuruluşlarının açığının gelecek yıl yaklaşık 12,8 Milyar YTL olması öngörülüyor. Bu miktar, Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 2'sine denk düşüyor.

Haberin Devamı

İşsizlik Sigortası Fonunun toplam varlığının ise 2007'de 30 milyar 258 milyon YTL'ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan “2007 Yılı Programı”na göre, gelecek yıl sosyal güvenlik kuruluşlarının devlet katkısı dahil toplam gelirinin 70,1 milyar YTL, giderinin 82,8 milyar YTL, açığının da yaklaşık 12,8 milyar YTL olması öngörülüyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının gelirleri, GSYİH'nin yüzde 11,1'ine, giderleri yüzde 13,1'ine, açıkları da yüzde 2'sine denk düşüyor.

Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna faturalı ödemeler, sosyal yardım zammı, sosyal güvenlik sistemine devlet tarafından yapılacak katkı, prim ödeme gücü olmayanların devletçe ödenecek sağlık sigortası primleri, emeklilere yapılan ek ödeme dahil olmak üzere toplam 31,6 milyar YTL bütçe transferi yapılması planlanıyor. Programda, sağlık harcamalarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Haberin Devamı

“2007 yılında genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinin sunumunda standart birliği sağlanacağı ve her türlü sağlık hizmeti fiyatının Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Komisyonu tarafından belirleneceği dikkate alındığında, ortalama sağlık paketi fiyatının daha yüksek seviyede oluşması durumunda sağlık harcamalarının artma riski bulunmaktadır. Yine 2007 yılında kapsamının genişletilmesi veya yeni ödemeye başlanacak olması nedeniyle yolluklar, emzirme yardımı, geçici iş göremezlik gibi sigorta ve sağlık harcama kalemlerinde sapma riski bulunmaktadır.”

İCRA İŞLEMLERİNE HIZ VERİLECEK

Sosyal güvenlik sisteminin bütçe üzerindeki yükünü azaltmak amacıyla önümüzdeki yıl kayıt dışı istihdamı azaltacak ve prim tahsilatlarını artıracak tedbirler alınması planlanıyor. Bu kapsamda prim alacaklarına yönelik icra işlemlerine hız verilmesi ve sözkonusu tahsilatların yapılmasında dışarıdan hizmet satın alınması öngörülüyor.

“2007 Yılı Programı”na göre, genel sağlık sigortası sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlanmak amacıyla sağlık harcamaları kontrol altına alınacak. Bu amaçla sevk zinciri uygulaması etkin hale getirilecek, aile hekimliği yaygınlaştırılacak.

Haberin Devamı

Sosyal güvenlik sistemi içindeki kayıp ve kaçakların azaltılması, faturaların elektronik ortamda takibinin sağlanması yoluyla sağlık harcamalarının düzenli olarak izlenebilmesi, hastane, doktor, eczacı, sigortalı gibi sistemin tüm paydaşlarına ait detaylı bilgilere anlık ulaşılabilmesi ve denetimin kolaylaştırılmasını teminen sosyal güvenlik sistemi bilgi işlem altyapısı güçlendirilecek.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU

Programda, gelecek yıl İşsizlik Sigortası Fonunun prim gelirlerinin GSYİH'nın yüzde 0.4'ü, devlet katkısının yüzde 0.1'i faiz gelirinin ise yüzde 0,7'si oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Fonun, gelecek yılki harcamasının 629 milyon YTL olacağı öngörülen programda, şu tespitler yer aldı:

Haberin Devamı

“2007'de fon harcamalarının artmasında sosyal güvenlik reformuyla beraber fonun işsizlik ödeneği verdiği kişilerin malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası primi giderlerini de karşılayacak olması önemli rol oynayacaktır. Sonuç olarak, 2007'de toplam fon varlığının 30 milyar 258 milyon YTL ile GSYİH'nın yüzde 4.8'ine ulaşacağı tahmin edilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!