Soros, Rusya’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Soros, Rusya’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük spekülatörlerinden George Soros'un, Rusya para birimi Ruble için yüzde 15-25 oranında devalüasyon önermesi Rusya'da piyasaları karıştırdı. Soros'un açıklaması sonrasında yüzde 10 düşüş yaşayan Moskova borsasında Borsa yönetimi seansa 35 dakika ara vermek zorunda kaldı. Rusya Federal Menkul Kıymetler Komisyonu, borsada, kriz atlatılıncaya kadar, hisse senedi işlemlerin daha uzun süreli askıya alınmasını istedi.

George Soros dün yaptığı açıklamada rublenin, şimdiki değerinin yüzde 15-25 oranında devalüe edilerek, euro ya da dolara endekslenmesini önerdi.Soros, bu devalüasyonun, Rusya'nın önemli bir gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki düşüşü yansıtacak düzeyde olması gerektiğini kaydetti.

Soros, geçen yıl da yaptığı benzer açıklamalarıyla Malezya Borsası'nın çökmesine neden olmuş ve Malezya Başbakanı Mahattir Muhammed tarafından ağır bir dille eleştirilmişti.

Güven krizi içindeki Moskova Borsası, yılbaşından bu yana yüzde 70'in üzerinde değer kaybederken, krizin daha da derinleşmesini önlemek için bazı önlemler alındı. Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Denis Kiselyov, tüm ticari bankaların, Merkez Bankası'ndan borçlanmalarını sağlayan bir gecelik kredilerden, serbest bir şekilde faydalanabileceklerini söyledi.

Denis Kiselyov, Rusya'nın döviz rejimini değiştirmeden ve ruble'nin konvertibilitesine zarar vermeden, piyasaların sakinleşmesini sağlamak için döviz alımlarına sınırlama getirdiklerini ifade etti. Rublede devalüasyon baskısı ve dövize hücumu engellemek için, Rusya Merkez Bankası, ticari bankaların kendi ihtiyaçları için interbanktan döviz satın almalarını yasakladı.

CLINTON DEVREDE

ABD Başkanı Bill Clinton'ın da Rusya'daki durumun düzeltilmesine yardımcı olmak üzere çaba gösterdiği ve Almanya Başbakanı Helmut Kohl, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile birer telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Bu arada, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Alman siyasetçi, Rusya'daki mali krizi önlemek için, sanayileşmiş yedi ülkenin biraraya gelerek özel bir G-7 toplantısı yapılacağına dair çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi. Rusya'daki kriz ile ilgili olarak, G-7'lerin özel bir toplantı yapacağı ileri sürülmüştü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!