Sonunda izin çıktı, tavuk ve hindi etine AB kapısı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sonunda izin çıktı, tavuk ve hindi etine AB kapısı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2009 00:00

Türkiye’deki 7 entegre üretici, AB Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü’nden kanatlı hayvan eti ihracatı için gerekli izni aldı. Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, 29 Mart’tan itibaren AB’ye işlenmiş kanatlı eti ürünlerinin ihracatının başlayacağını söyledi.

BEYAZ et üreticilerine Avrupa Birliği’ne ihracat kapısı nihayet açıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın önerdiği kanatlı eti üreticisi 7 entegre firma, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü DG-SANCO’dan işlenmiş kanatlı eti ihracatı için gerekli izinleri aldı. Bakanlığın garanti verdiği üretici firmaların AB’ye işlenmiş kanatlı eti ürünleri ihracatı 29 Mart’tan itibaren başlıyor. AB’ye kanatlı ürünleri için izin alan firmalar ise Şeker Piliç, Beypi, Banvit, Pınar, Keskinoğlu, Er Piliç ve Şen Piliç.

2003’ten beri bekliyorduk

Türkiye’nin AB ülkelerine ihracat için 2003 yılından bu yana yoğun çalışmalar yürüttüğünü bildiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) Başkanı Zuhal Daştan, "Uzun zamandır beklenen bu karardan dolayı son derece mutluyuz. Karar, kanatlı eti ürünleri ihracatında AB kapısının açıldığının habercisi" dedi.

Standartların üzerindeyiz

Türkiye’nin tavuk eti üretiminde dünyada 17. sırada bulunduğunu ve ileri teknoloji ile donatılmış modern tesislerde kalite ve hijyen açısından dünya standartlarının üzerinde üretim yapıldığını kaydeden Daştan, şöyle devam etti: "AB Komisyonu, Eylül 2003’te yaptığı denetimlere istinaden, Türkiye’yi kanatlı hayvan ürünleri ithalatı yapılabilecek üçüncü grup ülkeler listesine almıştı. AB Kalıntı İzleme Komitesi heyeti ise 24 Ocak 2005’te ülkemize gelerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın laboratuarlarında ve özel sektöre ait gıda üretim işletmelerinde incelemelerde bulunmuş ve bunun arkasından alınan kararla Türkiye, Kalıntı İzleme Programı Onaylanmış Üçüncü Ülkeler listesine dahil edilmişti. Bundan sonra ihracatın hukuki olarak başlayabilmesi için, denetimi yapan AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi (FVO) heyetinin hazırladığı raporun AB Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü DG-SANCO tarafından onaylanması ve izin kararının AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanması gerekiyordu. Türkiye olarak tüm bu süreçleri başarıyla aştık. 29 Mart itibariyle işlenmiş kanatlı eti ihracatına başlıyoruz."

Irak’a ihracat rekor kırdı

Bu arada, Türkiye’nin beyaz et sektörünün ihracatı, 2008’de önceki yıla göre yüzde 100’e yakın artış kaydederek 87 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı. En fazla ihracat, 25 milyon dolarlık tavuk ayağıyla Vietnam’a yapılırken, Irak’a yapılan tavuk eti ihracatı, 14 kat artışla 16 milyon 657 bin doları buldu.

AB’den vizeyi alan şirketler

Şeker Piliç

Beypi

Banvit

Pınar

Keskinoğlu

Er Piliç

Şen Piliç
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!