Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2020 22:00

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve Fed faiz kararını açıkladı.

Haberin Devamı

Küresel piyasaların gözü Ocak 2020 ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına çevrilmişti. FED bu akşam TSİ 22:00'da faiz kararını açıkladı. Fed kararında faizleri değiştirmediğini duyurdu ve politika faizini yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bıraktı.  

Fed, rezerv fazlasına ödenen faiz olan IOER'i ise 5 baz puan artırarak yüzde 1.60 seviyesine çıkarttı. Toplantı karar metninde, politika duruşunun uygun olduğu, repo operasyonlarının en az Nisan ayı boyunca süreceği vurgulanırken işgücü piyasasının güçlü, ekonominin ılımlı hızda büyüdüğü belirtildi. Tüketimin ılımlı olduğu, yatırımların ve ihracatın zayıf olduğu, bunun yanında hanehalkı harcamalarının ılımlı arttığı açıklandı.

İstihdam kazanımlarının güçlü, işsizliğin düşük kalmaya devam ettiği belirtilen metinde, genişlemenin sürmesi için politikanın uygun olduğu, piyasa bazlı enflasyon ölçümlerinin düşük kaldığı, manşet ve çekirdek enflasyonun yüzde 2'nin altında kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

FED BAŞKANI POWELL'DAN KORONAVİRÜSÜ UYARISI
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek, yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bırakmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Powell, "Ticaretteki bazı belirsizlikler son zamanda azaldı. 2018’in ortalarındaki azalışın ardından küresel büyümede bazı dengelenme işaretleri oluştu. Bununla birlikte, yeni koronavirüsünden kaynaklananlar dahil olmak üzere görünümdeki belirsizlikler devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Fed Başkanı Powell, virüsün "son derece ciddi bir mesele" olduğunun altını çizerek, salgının özellikle Çin'in ekonomik büyümesi üzerinde bozulmaya neden olabileceği konusunda uyardı. Henüz salgının ne kadar yayılabileceği ve etkilerinin ne olabileceğinin belirsiz olduğunu belirten Powell, "Durumu tabii ki yakından gözlemliyoruz." dedi.

Fed’in para politikasının halihazırda ABD’de hane halkını en iyi şekilde desteklemek üzere konumlandırıldığının altını çizen Powell, bankacılık sistemini fonlamaya devam edeceğini vurguladı. Konuşmasında ABD’de enflasyonun halen hedeflenen yüzde 2,0 seviyesinin altında seyretmeye devam ettiğini vurgulayan Fed Başkanı, ilerleyen aylarda enflasyonun hedef seviyeye doğru yükselmesinin beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

“Hedefin altında kalan enflasyondan memnun olmadığımızı vurgulamak istedik.” ifadesini kullanan Powell, er ya da geç tahvil alımlarının azaltılacağının altını çizdi. Powell, ayrıca repo operasyonlarında bir noktada asgari teklif oranlarının artırılacağını kaydetti.

İş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmede bulunan Powell, “İstihdam piyasası iyi performans sergilemeye devam ediyor. Güçlü bir istihdam artışı ve düşük bir işsizlik oranı görüyoruz. Daha da önemlisi iş gücü piyasasına katılımın artmaya devam ettiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit bırakmıştı. Faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliği ile alındığına dikkati çekilen açıklamada, iş gücü piyasasının güçlü olduğu ve ekonomik aktivitenin ılımlı biçimde arttığı kaydedilmişti.
Fed, geçen yıl 3 kez faiz indirimine gitmişti. Fed, temmuzda politika faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2,00-2,25, eylülde 25 baz puanlık düşüşle yüzde 1,75-2,00, ekimde de yine 25 baz puanlık indirimle yüzde 1,50-1,75 aralığına çekmişti.

Haberin Devamı

FED'DEN SÜRPRİZ YOK

İntegral Yatırım Seda Yalçın Özer, "Fed piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini değiştirmedi ve %1.50-1.75 aralığında sabit bıraktı. Piyasalar açısından sürpriz bir karar değil. Dolayısıyla piyasadaki ilk tepkilerde oldukça sınırlı hareketler izleniyor. 2020 yılının ilk faiz kararı oy birliği ile alındı.

Fed’in karar metninde bir önceki toplantı metinlerinde olduğu gibi istihdam piyasasının güçlü olduğu ve enflasyonun hala hedefinin altında kaldığı tekrarlanmış. 2019 yılının son toplantısında yayımlanan karar metniyle bu karar metni arasında çok az değişiklik olduğu dikkat çekiyor. Aralık ayı karar metninde  hanehalkı harcamaları için güçlü ifadesi ılımlı olarak değiştirilmiş. İşletme sabit yatırımlarının ve ihracatın zayıf olmaya devam ettiği ifadeleri korunmuş. Gecelik repo operasyonları en azından Nisana kadar devam edeceğini, global gelişmeleri ve enflasyonu takip ettiklerini belirti.

Haberin Devamı

Fed'in rezerv fazlasına ödenen faiz olan IOER'i yüzde 1,55'ten 1,6'ya ve ters repo faizini yüzde 1,45'ten 1,50'ye yükseltti. Bu en dikkat çeken gelişmelerden bir tanesi olmuş denilebilir. Bunun dışında Fed kararında oyun değiştirici önemli bir gelişme yok gibi görünüyor.

Şimdi gözler TSİ 22:30’da konuşma yapacak Fed Başkanı Powell’da olacak. Muhtemelen soru cevap kısmında Çin’de yankılanmaya devam eden corona virüsünün etkilerinin artamaya devam etmesi halinde para politikası adımlarına ilişkin sorular gelecektir. Piyasa bu cevaba göre şahin ya da güvercin algı oluşturabilir.

Karar metninin ardından son altın 1570 dolardan 1572dolara oldukça sınırlı hareket etti. Euro/Dolar’da önemli bir değişiklik bulunmuyor. 1.10 seviyesinde inatçı hareketler var. DolarTL kurunda işlemler 5.96’nın üzerinde geçmekte. Piyasa Fed kararını yatay karşıladı denilebilir. Gözler Powell’ın konuşmasında olacak."

Haberin Devamı

DOLAR NE DURUMDAYDI?

Dolar/TL güne 5.94’le başladı. Gün sonunda 5.96 seviyesine geldi. 6.55 bandında güne başlayan Euro/TL ise, 6.56 seviyesini gördü. Euro/Dolar bandı ise gün içinde 1.10 seviyelerinde seyretti.

TRUMP'TAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Bankaya faiz indirimi çağrısında bulunan ABD Başkanı Donald Trump, dün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Fed'in faizleri, çok daha düşük olan diğer ülkelerle rekabetçi hale getirmek için düşürmesi gerektiğini belirterek, bunun ardından borç ödemeye ve yeniden finanse etmeye odaklanacaklarını söyledi. Analistler, Fed yetkililerinin faiz indirimi beklentilerine bakıldığında yüzde 12 gibi düşük bir ihtimal bulunduğunu aktararak, son dönemde gelen pozitif makroekonomik verilerin ardından bankanın faiz konusunda "bekle-gör" politikasını izlemeye devam edeceğini öngördüklerini bildirdi.

BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?

Reuters anketine katılan 108 ekonomistten 95’i Fed’in bu haftaki toplantıda faizleri sabit tutmasını beklerken, JP Morgan analisti Michael Feroli bu toplantının “son yıllardaki en olaysız toplantılardan biri” olacağını söyledi.

2019'DA NELER OLMUŞTU?

Fed geçen yıl Ekim ayındaki toplantısında 2019 yılında art arda üçüncü kez faiz indirimine gitmişti. Fed’in Aralık ayındaki son politika toplantısından bu yana açıklanan veriler, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2 civarında büyümeye devam edeceğine ve işsizlik oranının istikrarlı şekilde düşük kalacağı şeklindeki beklentilerini değiştirmedi.

TarihFed Faiz KararıSon Durum
29-30 Ocak Sabit TutulduYüzde 2.25 – 2.50
19-20 Mart Sabit TutulduYüzde 2.25 – 2.50
30 Nisan-1 MayısSabit TutulduYüzde 2.25 – 2.50
18-19 Haziran Sabit TutulduYüzde 2.25 – 2.50
30-31 Temmuz25 Baz Puan İndirildiYüzde 2.00-2.25
17-18 Eylül25 Baz Puan İndirildiYüzde 1.75- 2.00
29-30 Ekim25 Baz Puan İndirildiYüzde 1.50- 1.75
10-11 AralıkSabit TutulduYüzde 1.50-1.75

FED 2020 TOPLANTI TARİHLERİ

Fed'in açıkladığı takvime göre, 2020 yılında FOMC toplantı tarihleri şu şekilde olacak:

28-29 Ocak
17-18 Mart
28-29 Nisan
9-10 Haziran
28-29 Temmuz
15-16 Eylül
4-5 Kasım
15-16Aralık

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!