Merkez Bankası faizini yüzde 24'te sabit tuttu

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizini yüzde 24te sabit tuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 14:00

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tuttuğu yılın son Para Politikası Kurulu (PPK)toplantısında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti.

Haberin Devamı

 

TCMB yılın son PPK kararında piyasalar tarafından yakından izlenen sıkı duruşun korunacağına ve gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğine dair görüşlerini korudu. Ekonomistler bankanın enflasyona ilişkin görüşün bir miktar iyimserleştiğinin görüldüğünü ancak risklere dikkat çekilmeye devam edildiğine dikkat çektiler.

TCMB'nin faiz kararı öncesi 5.35'in hemen üzerinde işlem gören dolar/TL karar sonrası 5.3050'ye kadar geriledikten sonra karar öncesi seviyelerde işlem görüyor.

Reuters'ın 20 kurumun katılımı ile yaptığı ankette hiç bir katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyordu. (Full Story)

Enflasyonun Kasım ayında beklentilerin üzerinde azalış göstermesinin ardından piyasalarda TCMB'nin bu haftaki PPK toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek geçen haftalarda TL'de ciddi değer kaybı yaratmıştı.

Haberin Devamı

İlgili dönemde TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarıyla satış baskısı azalmış faiz indirimi beklentileri ötelenmişti.

TCMB Eylül toplantısında politika faizini 625 baz puan artırdıktan sonra Ekim'deki toplantısında faizi sabit tutmuştu.

ENFLASYON SÖYLEMİNDE İYİLEŞME VAR, TEMKİNLİ DURUŞ KORUNUYOR

Bankanın 25 Ekim'deki bir önceki PPK metinde yer alan "Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir" görüşüne bugünkü PPK metninde yer verilmedi.

Bugünkü PPK metninde ilgili bölümde "İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir" görüşü yer aldı.

Haberin Devamı

Ekim PPK metninde "Bu çerçevede Kurul, sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" söylemi ise bu PPK'da "Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" söylemi ile değiştirildi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Özetle Merkez Bankası enflasyon konusunda önceki toplantıya göre daha iyimser. Ancak risklerin henüz sona ermediğini söylenerek temkinli duruşu korunuyor. İktisadi faaliyetin seyrine dair bir değişiklik yok. Enflasyonda tepe noktasına Ekim ayında ulaştığımızı düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu bağlamda Merkez Bankası'nın temkinli iyimserliğine katılıyoruz. Ancak enflasyonda sıkı duruşun gevşetilmesine ve faiz indirimlerine götürecek kalıcı bir iyileşmenin gelecek yılın ilk yarısında gelmeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla ilk faiz indiriminin 2019’un ikinci yarısında olacağı görüşümüzü koruyoruz."

Haberin Devamı

İHTİYAÇ DUYULURSA İLAVE SIKILAŞTIRMA YAPILABİLİR

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği söylemini yinelerken PPK metni şöyle devam etti:

"Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

Merkez Bankası iktisadi faaliyete ilişkin açıklamalarında da bir önceki PPK metnine göre değişikliğe gitmedi. Son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğini belirten Merkez Bankası, "Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Dolar/TL Ağustos ayının ikinci haftasında 7.24 ile tarihi zirveyi test etmişti. TL bu dönemde dolar karşısında yüzde 50'ye yakın değer kaybettikten sonra toparlandı ve kur Kasım ayının son haftasında 5.13'lere kadar geriledi.

Bu toparlanmada TCMB'nin gerçekleştirdiği faiz artışlarının yanı sıra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik beklentiler de etkili oldu.

Bir sonraki PPK kararı 16 Ocak 2019'da yayımlanacak. Ocak ayı sonunda yılın ilk enflasyon raporu da açıklanacak.

 

BAKMADAN GEÇME!