Soma'da rekor tazminat istemi; 8.4 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

Somada rekor tazminat istemi; 8.4 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 10:13

RESMİ açıklamaya göre 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasıyla ilgili soruşturma sürerken, 15 işçi adına, 14 ayrı davada fazlaya dair haklar saklı kalmak üzere toplam 8 milyon 372 bin 500 lira rekor tazminat talebinde bulunuldu. Avukat Orhan Taparlı’nın 14 işçinin aile fertleri adına Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve TKİ hakkında açtığı davalarda istenen maddi tazminat (destekten yoksun kalma tazminatı) oranı şimdilik 32.500 lira olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Somada rekor tazminat istemi; 8.4 milyon TL
Başvurularda, 13 Mayıs’ta facianın meydana geldiği ocağın mevzuatta “olağanüstü tehlikeli işyerleri” olarak tanımlandığı belirtilerek, “Başta yaşam odası temini olmak üzere son teknolojik gelişmeler kapsamında tüm risk unsurlarından arındırılmış bir iş koşulu sağlanmamış olması, iş güvenliği tedbirlerinin alınmamış olması karşısında işveren ağır kusurludur. TKİ ise denetim ödevinin yerine getirilmesinde ağır ihmalleri yüzünden büyük facianın meydana gelmesine neden olmuştur.” denildi. Davalarda şirketin malvarlığına tedbir konulması, aileye aylık bağlanması ve adli yardım da istendi.

YAŞAM ODASI YOK, İŞVEREN AĞIR KUSURLU

Haberin Devamı

Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde avukat Orhan Taparlı tarafından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ve TKİ aleyhine 14 ayrı dava açıldı. Adına dava açılan isimlerden biri de faciada hayatını yitiren 23 yaşındaki Ahmet Şen idi. Şen’in babası Ahmet Ali Şen için şimdilik 1000 lira maddi (destekten yoksunluk tazminatı), 100 bin lira manevi tazminatın tahsili istendi. Başvuruda 13 Mayıs 2014’te, Soma Kömürleri A.Ş.’nin işlettiği madende meydana gelen yangından işveren şirketin ruhsat sahibi, TKİ’nin işleten sıfatıyla sorumlu olduğu vurgulanıp şöyle denildi:

“Müvekkilimin murisi elim olayda kusursuzdur. Ölenin olay sırasında işçi olarak çalışmakta olup, olay tarihinde aylık 1.700,00TL gelir elde ettiği bilinmektedir. Davacı Ahmet Ali Şen, oğlunun kaybı nedeniyle büyük maddi ve manevi yıkıma uğramış olup, ani ve trajik ölüm olayı karşısında tüm dünyası yıkılmıştır. Müvekkillerim, elim kaza nedeniyle desteklerini yitirmeleri nedeniyle ağır ekonomik zorluk içinde kalmışlardır. Kendi adlarına kayıtlı taşınmazları yok, gelir getirici bir işte çalışmıyor. Başkalarının bakım ve yardımlarına muhtaç haldedirler. Yargılama giderleri için adli yardım yapılmasını, geçici aylık bağlanmasını, şirketin tüm taşınır/taşınmazlarına, 3. şahıslardaki hak ve alacaklarına ihtiyati tedbir konulmasını talep ederiz.”

Haberin Devamı

İKİ KARDEŞ AYNI MADENDE HAYATINI KAYBETTİ

*2. davada ölen işçi Turgut Yılmaz’ın 4 yaşındaki kızı Özge, eşi Beyhan, anne-babası ve iki kardeşi adına toplam 903 bin liralık maddi-manevi tazminat talep edildi. 3. davada ölen işçi Adem Çetiner’in eşi Emine, çocukları Veli, Burçin ve Pınar ile anne-babası ve iki kardeşi adına toplam 1 milyon 53 bin lira maddi-manevi tazminat istendi. 4. davada işçi Hüseyin Dalbudak’ın anne ve babası için toplam 202 bin lira destekten yoksun kalma ve manevi tazminat talep edildi. 5. davada aynı madende hayatlarını kaybeden Sami ve İlkay Yıldırım kardeşlerin anne-babası, iki kardeşleri için toplam 802 bin lira tazminat istendi. 6. davada Harun Keskin’in annesi ve iki kardeşi için toplam 301 bin lira tazminat talep edildi. 7. davada Doğan Yıldırım’ın eşi, üç çocuğu, babası ve üç kardeşi için toplam 1 milyon 54 bin lira tazminat istendi. 8. davada işçi Ersan Çetin’in eşi Meltem, çocukları Engin ve Mahmut ile anne-babası, iki kardeşi için toplam 903 bin lira tazminat talep edildi. 9. davada Zabit Ataş’ın anne-babası, üç kardeşi adına toplam 402 bin lira tazminat talep edildi. 10. davada Kenan Aksoy’un 4 kardeşi, anne-babası adına toplam 320 bin lira tazminat talep edildi. 11. davada işçi Sadık Çakır’ın anne-babası ve iki kardeşi adına toplam 502 bin lira istendi. 12. davada, Sadi Almaz’ın anne-babası ve kardeşi adına toplam 302 bin lira talep edildi. 13. davada, işçi Nihat Kayrak’ın eşi Şerife, kızı Sümeyra ve anne-babası adına toplam 553 bin lira tazminat talep edildi. 14. davada, ölen işçi Gökhan Yılmaz’ın eşi Yeşim, çocukları Melahat, Asmin ve Göknur ile anne-babası ve iki kardeşi adına toplam 973 bin lira tazminat talep edildi. Avukat Taparlı tüm davalarda işverenin malvarlığına tedbir konulması, müvekkillerine geçici aylık bağlanması ve adli yardım talebinde bulundu.mden gönderildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!