Sokakta yürürken yatırım arttı, altının yüzde 66’sı artık online kanallardan alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Sokakta yürürken yatırım arttı, altının yüzde 66’sı artık online kanallardan alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 00:00

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, sokakta yürürken bile yatırım yapmaya imkan vermesi gibi birçok nedenle online yatırım kanallarını giderek yaygınlaştığını söyledi. Mendi her zaman ilgi gören ürünlerin dışında online kanallarda en çok öne çıkan ürünlerden birinin de altın işlemleri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İNTERNET kullanımının artmasına paralel olarak hem online kanalları kullanan müşteri sayısı hem de müşterilerin online kanallardan yaptıkları bankacılık işlemlerinin sayısı sürekli artıyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, teknolojinin hayatın her alanında olduğu gibi bankacılıkta da giderek daha yaygın kullanılmaya başlandığına dikkat çekerek, “Hisse senedi, yatırım fonu, döviz alış-satışı, vadeli mevduat gibi her zaman ilgi gören ürünlerin dışında son dönemde online kanallarda en çok öne çıkan yatırım ürünlerinden biri de altın işlemleri oldu. 2012 ilk çeyreğinde online kanallardan yapılan altın işlem hacmi, 2011 ilk çeyreğine göre yüzde 60 arttı. Tüm bankada yapılan altın alış-satış işlemlerinin yüzde 66’sı online kanallar üzerinden yapılıyor. Hisse senedi alış-satış işlemlerinin yüzde 55’i online kanallardan yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Sokakta yürürken yatırım

Tüketicinin ilgisinin beslediği online kanalların son derece hızlı bir şekilde geliştiğini belirten Mendi, şunları kaydetti: “Bankalar bu gelişmeye paralel olarak online kanallardan daha uygun teklifler sunmaya başladı. Şubeye gitmeye gerek olmadan evden, işyerinden hatta sokakta cep telefonundan yatırım işlemlerinin kolayca yapılabilmesi yatırım işlemlerinin daha çok online kanallara kaymasına neden oluyor. TEB olarak biz de yatırım ürünlerinin online kanallardan yapılmasını arttırmak için hem tüm yatırım ürünlerinin online kanallardan yapılmasını sağlıyor hem de kampanyalar düzenliyoruz.”

Çalkantılarda para korundu

Son yıllarda yatırımcıların özellikle farklı yatırım araçlarına olan ilgisinin arttığını vurgulayan Mendi şöyle konuştu: “Bu durum yatırım fonlarına da aynı şekilde yansıdı. Anapara Koruma Amaçlı fonlar son dönemde yatırımcıların gözdesi oldu. Bu fonlar yaşanan tüm çalkantılara rağmen, riskli ürünlere bu fonlar sayesinde yatırım yapan yatırımcının anaparasını korumayı başardı. Önümüzdeki dönemde de yatırımcılarımızı piyasada farklılık yaratacak iki yeni fonumuzla tanıştıracağız. Bunlardan ilki TEB B Tipi Taktik Varlık Dağılım Değişken Fonu ve TEB B Tipi Kısa Vadeli Bono Fonu. Bu fonlardan ilki aktif yönetim stratejisine sahip, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve altın gibi ürünlerde kısa pozisyon alabilen bir fon olacak.”

Haberin Devamı

Altınla birlikte anapara korumalı fonlar gözde

ÖZELLİKLE müşterilerin anaparalarını korumayı amaçlayan anapara koruma amaçlı fonlar ile günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mevduat hesaplarında ciddi bir artış gözlemlediklerini kaydeden Gökhan Mendi, en çok tercih edilen yatırım araçlarını şöyle sıraladı: “Müşteriler bir yandan mevduata alternatif getiri elde edebilecekleri ürün arayışındayken bir yandan da olabildiğince likit kalmak istiyorlar. Bunun dışında bankaların endeksli mevduat, farklı türde DCD’ler gibi opsiyon ürün seçeneklerinde de ciddi gelişmeler görüyoruz. Ayrıca uzun vadeli mevduat ürünlerinde bankalar olabildiğince ara dönem ödemeli ürünlere ağırlık veriyor. Son dönemde yastık altı altının ekonomiye kazandırılması amacıyla bankaların altın hesaplarına yoğunlaştığını görüyoruz. TEB olarak biz de Altın Hesabını vadesiz ve vadeli olmak üzere tüm müşterilere sunuyoruz. Geçtiğimiz seneye baktığımızda en çok kazandıran iki ürün altın ve döviz oldu. Özel bankacılık müşterilerimiz de portföylerinde taşıdıkları döviz ve altın üzerinden cazip getiri elde ettiler. Bu sene de yeni anapara korumalı fonları ihraç etmeye devam ediyor olacağız.”

Haberin Devamı

Kaybolan bavulun yerine  ihtiyaçları karşılıyoruz

GÖKHAN Mendi TEB’in özel bankacılık hizmetlerini şöyle anlattı: “Özel bankacılık müşterilerimiz için TEB Portföy Yönetimi A.Ş. vasıtasıyla “Özel Portföy Yönetim” hizmeti vermekteyiz. Müşterinin risk algısı ve yatırım beklentileri analiz edildikten sonra varlık yönetimi TEB Portföy A.Ş.’nin uzman Portföy Yöneticileri tarafından yapılmaktadır. Bu hizmeti alabilmek için 500 bin TL alt sınır bulunuyor. Özel bankacılık müşterilerimize verdiğimiz TEB Özel World Signia Card ile tüm dünyada sunduğumuz indirimler, asistanlık hizmetleri, çok kapsamlı bir seyahat sigortası ile müşterilerimiz, çok nadir bulunan bir çiçek temininden, dünyadaki etkinliklere bilet alınması, seyahatlerinde geciken, kaybolan bavul gibi istenmeyen durumlarda, giyecek ve ihtiyaçlarının sigortadan karşılanması gibi geniş bir alanda hizmet alabiliyorlar.”

Haberin Devamı

BES’te yüzde 60 vergi avantajını kullanmıyor

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nin (BES) Türkiye’de sadece 9 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Gökhan Mendi şunları kaydetti: “Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarının milli gelire oranının gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında daha gideceği çok yol olduğu görülüyor. Sektöre getirilecek teşviklerle fonların milli gelire oranının gelişmiş ülkelere yaklaşması açısından önemli bir fırsat olacak. Bu sebeple sisteme yönelik her türlü kamusal desteğin hayata geçmesi, katılımcılar için önümüzdeki döneme ilişkin bir yatırım olduğunun belirtilmesi bizim için çok önemli. Sektörün, sisteme katılımları teşvik için vergi avantajı oranlarını artırmanın yanı sıra bu avantajdan yararlanmayı kolaylaştıracak düzenlemeler talep ettiği biliniyordu. Şu anda sistemdeki katılımcıların yüzde 60’a yakını mevcut vergi avantajını kullanmıyor. Vergi avantajının ‘doğrudan’ yapılması, katılımcı sayısını arttıracaktır.  Bu sektörün desteklenmesi hem istihdamın artması hem de cari açığın azaltılması yönünde ülkemiz ekonomisine hem de katılımcılara ciddi fayda sağlayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!