Soda Sanayi Bosna Hersek'te fabrika aldı

Güncelleme Tarihi:

Soda Sanayi Bosna Hersekte fabrika aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 12:16

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalarına (Şişecam) bağlı Soda Sanayi, Bosna Hersek Federasyonu Tuzla Kantonunda Lukavac Soda Fabrikasının satın alımına yönelik görüşmeleri ve işlemlerine yönelik süreci tamamladı.

4 Mayıs 2006 tarihinde Soda Sanayi ile Fabrika Soda Lukavac (FSL) arasında imzalanan kuruluş anlaşmasında öngörülen şekilde “Şişecam Soda Lukavac d.o.o.” (SSL) adıyla yeni şirket kuruldu. SSL'de Soda Sanayii yüzde 80, FSL ise yüzde 20 oranında paya sahip bulunurken, Soda Sanayii, bugün itibariyle yeni kurulan SSL şirketi üzerinden soda tesislerinin sahibi oldu. Açıklamaya göre, Soda Sanayi SSL'ye 26,7 milyon Euro tutarında sermaye katılımı gerçekleştirecek. Sermaye katılımının 24,1 milyon Eurosu nakdi sermaye, 2,6 milyon Eurosu ise know-how yolu ile ayni sermaye şeklinde.

5 YILDA 23 MİLYON EURO YATIRIM YAPACAK

Açıklamada, finansal pozisyonu güçlü hale gelen SSL'in, soda sektöründe modern ve rekabet gücü yüksek bir tesis haline gelmesi için derhal yoğun bir yatırım hamlesi başlatacağı, SSL'nin 5 yıl içinde toplam 23 milyon Euro tutarında yeni yatırım yapacağı, bunun 14 milyon avroluk kısmının ilk 2 yıl içinde gerçekleştirileceği bildirildi. Açıklamada, yeni şirkette üretimin öncelikle 250 bin ton yıla çıkarılması, ileride bunun da üzerinde artırılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Soda Sanayii'nin, Bosna Hersek'teki yatırımla Bulgaristan Sodi'deki üretim ortaklığından sonra, soda alanında yurt dışında ikinci atılımını gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, Soda Sanayi'nin bu yatırımla soda üretim olanaklarını yüzde 20 artırarak Türkiye, Bulgaristan ve Bosna-Hersek'te toplam 1,4 milyon ton soda kapasitesine ulaştığı belirtildi.
Açıklamada, kuruluşun bu yatırımıyla gelişen soda sektöründe bölgesindeki lider konumunu pekiştirdiği ve pazarlarındaki pozisyonunu güçlendirdiği vurgulandı.

Şişecam'ın bu ortaklığı, Bosna Hersek'in geleceğine olan inancının ve güveninin önemli bir göstergesi olarak gördüğü, cam başta olmak üzere başka alanlarda da işbirliği fırsatlarına başlangıç teşkil edeceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!