Smith&Wesson, ABD dışında ilk fabrikasını Beyşehir’e kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Smith&Wesson, ABD dışında ilk fabrikasını Beyşehir’e kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 00:00

Amerikalı ünlü silah devi Smith&Wesson, Huğlu’nun av tüfekleriyle tüm dünyaya tanıttığı Beyşehir Üzümlü’ye fabrika kuruyor. ABD dışındaki ilk üretim yeri olarak Türkiye’yi seçen 154 yıllık Smith&Wesson, 350 milyon dolarlık fabrikasında üreteceği av tüfeklerini tüm dünyaya ihraç edecek.

ABD’nin 154 yıllık efsanevi silah devi Smith&Wesson (SW), anavatanı dışında ilk üretim yeri olarak Türkiye’yi seçti. Büyük dedesi 1851’de tamamen el işçiliğiyle ilk tüfeği üreterek Smith Wesson’un temelini atan Ted Hatfield, ortağı Neil Oldridge ile Konya, Beyşehir’in Üzümlü kasabasına 350 milyon dolarlık yatırımla av tüfeği fabrikası kuruyor.

EL İŞÇİLİĞİNDEN ETKİLENDİ: Tüfeklerin yine Amerika’ya ihracı planlanırken, yıl içinde inşaatına başlanan fabrikanın 16 Mart 2007’de açılacağı bildirildi. Smiht&Wesson’un Türkiye’yi ve Beyşehir’i seçmesinin nedeni ise Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nden etkilenmesi. Her evin bir atölye ve bir kaç sanatkar sayıldığı bu bölgede fabrikası bulunan dünyaca ünlü av tüfeği markası Huğlu’nun, 5 yıl önce ABD pazarına girmesi Smith&Wesson’un bu kararı almasında etkili oldu. Böylece SW, silah yapımındaki Türk el işçiliğinden etkilenerek ilk kez ABD dışı yatırım kararı aldı.

350 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA: Uzun süredir av tüfeği pazarının dışından olan SW’nin Türkiye’yi seçmesi Türkiye için önemli bir girişim olarak nitelendirilirken, yatırım kararının uzun bir inceleme sürecinin ardından alındığı açıklandı. Türkiye’de yabancı sermayeli bir firma kurarak girişimlerine başlayan Ted Hatfield, önce numune üretim yaptırdı. Bu ürünlerin Amerika’da SW tesislerindeki testlerinden başarıyla geçmesinden sonra, şirketin üretim
/images/100/0x0/55ea9140f018fbb8f8886e69
mühendisleri Türkiye’ye gelerek üretim kalitesi ve üretim standartlarını yerinde görüp olumlu rapor düzenledi. Ekimde Smith&Wesson’un Pazarlama Başkan Yardımcısı Tom Taylor’un ziyareti ile son aşamaya gelindi ve toplamı 350 milyon dolar olan üretim anlaşması 16 Kasım 2006 tarihinde imzalandı.

KATALOG ÜNLÜ STÜDYODAN: Anlaşma aşamasında SW’ın başta ABD olmak üzere tüm dünyaya ihraç edeceği av tüfekleri için özel tanıtım kataloğunu Amerika’nın ünlü fotoğraf stüdyosu ’Mcarty Photography’ firması hazırladı. Firmanın profesyonel fotoğrafçıları Türkiye’ye gelerek hem fabrikanın bulunduğu Üzümlü, hem de Antalya’nın çekimlerini gerçekleştirerek ülke tanıtımına katkıda bulundu. Türkiye’ye yatırım kararında, ABD’de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı roadshow’ların önemli etkisi olduğunu vurgulayan SW’nin Başkan ve CEO’su Michael F. Golden, fabrikanın 16 Mart 2007’de yapılacak resmi açılış törenine devlet büyüklerinin davet edileceğini açıkladı. Golden, Türkiye’nin şirketleri için büyük bir ihracat potansiyeli yarattığını dile getirdi.

Türkiye’deki tesis sayesinde pazara çok hızlı gireceğiz

TÜRKİYE
’nin her konuda büyük değişim ve gelişim içinde olduğunu belirten Golden, şunları söyledi: "2004 yılında geniş bir araştırma yaptırdık. Geleneksel revolver ve tabanca pazarına kıyasla yüzde 60 daha büyük olan 1 milyar dolarlık uzun silah pazarına girme kararı aldık. Aynı zamanda bu yatırımla firma markasının iyi algılanacağı belirlendi. Yüksek derecede kaliteli tesislerle, çok kısa sürede pazara yeni ürünler sunacağız. Deneyimli çalışanlarımız ve tamamen bizim kullanımımız için inşa edilen Türkiye’deki tesisler sayesinde pazara yeni ürünlerle çok hızlı bir şekilde gireceğiz. Anlaşmamızın bir başka özelliği, üretim dizayn kalite ve kapasitesinin tamamını kontrol imkanımız olacak."

SATIŞLARI 160 MİLYON DOLAR: Smith & Wesson’ın yıllık satışları 160 milyon doların üzerinde. Merkezi Springfield kentinde bulunan şirket, 2007 yılında Türkiye’de "av tüfeği" pazarına girme planını ABD’de hisse senedi piyasası otoritelerine de bildirdi. Şirketin ilk iki ürün serisi yılbaşında tanıtılacak. Smith & Wesson’ın ABD’de Springfield ve Houlton’da imalat tesisleri bulunuyor. Türkiye’ye yatırım anlaşmasının duyurulmasıyla birlikte, Amerika’da Nasdaq endeksinde işlem gören SW hisselerinin, hisse başına 56 sentlik bir artış kaydettiği bildirildi.

Güneş gözlüğü ve kelepçesi de var

1852 yılında kurulan Smith&Wesson, şu anda ABD’nin en büyük tabanca üreticisi ve bu alanda pazar lideri durumunda. Aynı zamanda dünyanın en iyi tanınan markaları arasında yeralıyor. Şirket ateşli silahlar, silah bakım kitleri, kelepçe modelleri, güvenlik araçları, bıçak ve diğer polis aksesuvarlarını üretiyor. Uzun yıllardır ABD kamu görevlilerine ateşli silah eğitimi de veriyor. Şirketin piyasada çeşitli spor tabanca modelleri de bulunuyor. Smith & Wesson, marka ismini güneş gözlüğü, giysi, saat ve hediye setlerinin de aralarında yer aldığı birçok ürüne de lisans yöntemiyle verdi. Grup bünyesinde 734 kişi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!