Şişe Cam 114 ülkeye ihracat yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Şişe Cam 114 ülkeye ihracat yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İş Bankası'nın yüzde 75'ine sahip olduğu Şişe Cam Grubu, 114 ülkeye toplam 350 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Grup, 1997'yi 3.8 trilyon lira net kârla kapattı. Şişe Cam'da yatırımlar da hızla yürüyor.

ŞİŞE CAM denince aklımıza Paşabahçe Fabrikası gelir. Gerçekte ise Şişe Cam, otuza yakın şirkette iştiraki veya ortaklığı bulunan dev bir holdingin adıdır. Cam alanında Amerika, Avrupa ve Japonya arasında hızlı bir rekabet varken, bu dalda dünyanın ilk on şirketi arasında yer alır.

T. Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.'nin 62'nci yıl genel kurulu şirket merkezi ‘‘Camhan’’da yapıldı. En büyük ortak, sermayenin yüzde 75'ine sahip olan T. İş Bankası. Genel Kurul'a küçük ortakların da yoğun ilgisi vardı.

Şirketin sermayesi 18 trilyon lira. Yedeklerle birlikte öz sermaye 23 trilyonu buluyor. 1997 yılı vergi öncesi kârı 4.2 trilyon lira. 419 milyar lira vergi karşılığından sonra net kâr 3.8 trilyon lira oluyor.

Bu kârın, yasal yedekler ayrıldıktan sonra kalan kısmı ortaklara, bin liralık bir hisseye 194 lira, yüzde 19.4 olmak üzere 31.3.1998 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanacak.

Şirket bilançosundaki kâr, holding olması nedeniyle iştirak ettiği şirketlerin bir önceki dönem kârlarından oluşuyor. Şu anda yüzde 80'e yakın bir büyüme sözkonusu.

Şişe Cam'da personel sayısı 371. Grubun tümünde çalışan sayısı 15 bine yaklaşıyor. Genel Müdür Adnan Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, 1997 yılında Trakya Cam ve Anadolu Cam'da yeni fırın yatırımlarını tamamlandı. Soda ve ambalaj fabrikalarında yeni yatırımlara başlandı.

ESKİŞEHİR'DE YATIRIM

Grup şirketlerinden Paşabahçe Cam A.Ş., Alman Schott firması ile kurduğu yüzde 50 paylı şirket, Eskişehir'de yatırıma başladı. Yeni şirket, Horeca (Hotel, Restaurant, Catering) pazarına cam ev eşyası üretecek. İhracata dönük çalışacak fabrika, 1999'da üretime geçecek.

Soda Sanayii A.Ş., Belçika'lı Solvay ile birlikte Bulguristan'daki Sodi Fabrikasını satın alarak soda üretiminde ek kapasite ve yeni pazarlar sağladı.

Gürcistan'daki Mina Fabrikası'nın yüzde 76'sı satın alınarak Kafkasya bölgesinin cam amabalj potansiyeli değerlendirilecek. Fabrikada yeni yatırımlara başlandı.

Grup, ihtiyacı olan elektiriği üretmek üzere Trakya'dan Mersin'e kadar elektrik santrali yatırımına da başladı.

1997 yılında üretim yüzde 15, satışlar yüzde 17 arttı. İhracat toplamı 350 milyon dolar. Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ve Afrika'da tam 114 ülkeye ihracat yapılıyor.

Grup kurduğu ar-ge departmanında kendi teknolojisini de kendi üretiyor. Son olarak, dünyada çok tutulan açık yeşil oto camı teknolojisini de geliştirerek üretime geçti. Royalty maliyetinden kurtuldu.

Şirketin bağımsız denitimini, Granit Thornton-Ergin Uluslararası Denetim YMM Şirketi'nin yapması kararlaştırıldı.

Yönetim Kuruluna, Ünal Korukçu, Onur Özbilen, Meltem Arınsoy, Güngör Aydınoğlu, Cezmi Kartay, Yücel Sayıl, Osman Nuri Torun, Kaya Yazgan ve Genel Müdür Adnan Çağlayan yeniden seçildiler. Şişe-Cam Grubu Genel Sekreterliği'ni halen Dr. Rüştü Bozkurt yürütüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!